Avstriji grozi radikalizacija mladih muslimanov

Foto: STA

V sosednji Avstriji naj bi za kar tretjino mladih muslimanov veljalo, da ima potencial za preobrazbo v islamskega skrajneža. Raziskava, ki jo je objavil avstrijski tednik Profil kaže, da so ti mladi veliki pristaši džihadizma, ki zagovarja uporabo nasilja v imenu vere ali dobre časti. Med njimi je tako mogoče zaslediti veliko sovražno nastrojenost proti kulturi zahodnocivilizacijskega kroga.

Najbolj skrajni so mladi iz Čečenije
Raziskava je bila na podlagi podatkov avstrijske tiskovne agencije APA izvedena pozimi v letih 2014-2015. Med pogovori s 400 osebami so prišli do ugotovitve, da za najbolj skrajne veljajo predvsem mladi iz Čečenije, med katerimi obstaja nevarnost, da bi se lahko zradikaliziral vsak drugi, med mladimi Turki pa vsak četrti.

Prav tako tiskovna agencija navaja, da so v raziskavi, ki je nastala po naročilu mesta Dunaj, ugotovili, da je med mladimi muslimani zaslediti pojav homofobije in antisemitizma. Kar 47% vprašanih je bilo sovražno nastrojenih proti Judom in 60% vseh vprašanih proti istospolno usmerjenim osebam.

N.Ž., STA