Avstrijski zunanji minister: “Pristop takšne Turčije k EU je nepredstavljiv!”

Avstrijski zunanji minister Sebastijan Kurz (Foto: STA).

Turčija glede na želje avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza ne bi postala članica EU. Namesto tega bi lahko povezava med njima temeljila na neke vrste sosedski pogodbi, je Kurz navedel v predlogih za stališče zvezne vlade v luči avstrijskega predsedovanja uniji v prvi polovici leta 2018.

“Čas je, da Evropa razjasni odnos s Turčijo,” v dokumentu, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, pojasnjuje Kurz. Po njegovem mnenju se v nasprotju s pristopnimi kandidatkami na Zahodnem Balkanu Turčija že leta odmika od EU.

Dramatični učinki na človekove pravice, pravno državo in demokracijo
Kurz meni, da je ta proces še poslabšal lanski poskus državnega udara in omenja “dramatične učinke na človekove pravice, pravno državo in demokracijo”. Omenja tudi provokacije v povezavi z nastopi turških politikov v državah članicah pred turškim referendumom o ustavnih spremembah.

“Pristop takšne Turčije k EU je zato nepredstavljiv,” je zapisal Kurz, ki hkrati poudarja, da je Turčija vendarle pomemben regionalni in gospodarski igralec. Tako EU kot Turčija imata interes za “kar se da tesne in konstruktivne odnose” na vseh področjih.

“Bolj smiseln kot togo oklepanje utvare o pristopu je torej realističen pristop: nova evropsko-turško sosedska pogodba,” predlaga Kurz. Ta naj ne bi vsebovala niti možnosti pristopa niti svobodnega gibanja v okviru notranjega trga, temelj zanjo pa naj bi bila posodobljena carinska unija. Lahko bi vsebovala tudi sodelovanje na področjih zunanje in varnostne politike ter pravosodja in notranjih zadev, vključno z bojem proti terorizmu, je še zapisal.

Varnost Balkana je pomembna za stabilnost Srednje Evrope
Povsem drugačen je po njegovem mnenju položaj pri državah, kot sta Srbija in Makedonija – pristop šestih držav Zahodnega Balkana je treba ohraniti, “saj je in ostaja pomembna spodbuda za reforme. Prav migracijska kriza je pokazala, da sta stabilnost in varnost na Zahodnem Balkanu nujno potrebni za stabilnost in varnost Srednje Evrope,” je zapisal. Avstrija se je sicer že večkrat zavzela za privilegirano partnerstvo med EU in Turčijo. Po neuspelem poskusu državnega udara lansko poletje in posledičnem ukrepanju Ankare proti opoziciji in medijem sta avstrijski zvezni kancler Christian Kern in Kurz celo pozvala k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo.

A. R., STA

 • althar

  Eh, Grčija in Bolgarija zasedeta še tisti košček ozemlja, ki je Osmanom ostal v Evropi pa je problem rešen. Pri vseh balkanskih vojnah ena več ali man menda ne bo predstavljala problema ;-)

 • RATATA

  Pleteršnikov Slovensko-nemški slovar

  8. drȃjna, f. 1) der Gassenhauer, Cig.; das Buhlerlied, Pohl., ZgD.; — 2) zügelloses Treiben: ha, to bo drajna! ZgD.; — 3) der Ort zügellosen Treibens, der Tummelplatz, Cig., Jan.;

  Mesto Ljubljana bo pokraj’na, Kranjska dežela turška drajna,

  Npes.-K.; — 4) die Buhldirne, Pohl., M., Gor.; ta dečla postane opravljiva drajna, Bas.; — prim. drandati, direndaj.

  link: http://bos.zrc-sazu.si/c/PL/neva.exe?name=pl&expression=de%C5%BEela

 • Olga

  Edini cilj Turčije je širitev Islama za vsako ceno, zato v Evropo ne sodi pod nobenim pogojem!

 • Ciro

  Erdoganov končni cilj je ponovna vzpostavitev Otomanskega cesarstva.

 • totex39

  Take poglede kot jih ima avstrijski zunanji minister do Tučije bi morale imeti vse evropske vlade in bi jim morali jasno in glasno dopovedati naj odstopijo od svojih stališč glede EU, ker ne spadojo v njo.

 • samotoje

  V tej fazi Erdogan EU sploh ne rabi, zato nastopa tako arogantno. Za seboj ima Putina in dovolj islamističnih morilcev in še migrante za strah. Putin in Erdogan sta takorekoč brata v narcisoidnih blodnjah.
  Teh dveh bi se morali bati in narediti vse, da se zavarujemo. Trenutne evropske vlade tega v večini niso sposobne- razen nekaj svetlih izjem (Madžarska, Poljska, morda Češka). Zato je za pretkana diktatorja tipa Erdogan in Putin prav zdaj svetel trenutek . To je to.

 • xtc

  Erdogan & co sodijo v trinajsto stoletje ne vEU:

 • SloBoySMC

  A ce je ena drzava proti pol ne mors it v EU al kako je ze to?

  • Steiermark

   ja, komunistek, tako je to. Tudi ko smo mi vstopali v EU, čeprav so Srednjeevropejci s prav takšno kulturo (pustimo zdaj turške hlapce, ki so se pririnili v Slovenijo….)so tudi Irci glasovali proti nam!
   In dokler oni niso ponovili glasovanja in nas potrdili, nismo meli kaj iskati v EU. Torej, za nas Evropejce z evropsko kulturo , naj bi veljalo, za muslimanske divjake pa ne?

 • Borut Stari

  Dobesedno Turke kurz gleda.

 • Steiermark

  Erdogan in njegova turčija ne spadajo, po ničemer v Evropo, niti v srednji vek, še manj pa v današnjem času. Evropejci se še dobro spominjamo turških vdorov v Evropo, klanja posiljevanja, požiganja itd. (izgleda da so se komunajzli vzgledovali po njih….), zato si naj razni bruxelsski birokrati, z junckerjemi in gelo, ne dovolijo, ponovnega posiljevanja Evropejcev, s turškimi divjaki…. so nam jih že brez turkov, privlekli, na milione, v našo deželo , divjakov, ki zaradi svoje nedoraslosti (ker pač nemorejo preskočiti vrzeli v razvoju človeka, ker pač iz opic nemorejo sprejeti civilizacijskih evropskih norm…) se nemorejo integrirati v našo družbo….. Seveda bo potrebno tudi te dostaviti tja, od koder so prišli, da bodo svojo pomanjkljivost v človeškem razvoju lažje prebrodili…… Morda bodo sposobni preskočiti vrzel, v nekaj tisočletjih, do takrat pa, adijo musliji in divjaški posiljevalci ter roparji…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!