Beden izgovor: Muslimanska radijska postaja “po pomoti” predvajala kar 25-urno sovražno predavanje vodje Al-Kaide?!

Muslimanska radijska postaja, ki trdi, da je “po pomoti” predvajala 25-urno sovražno predavanje pripadnika teroristične skupine Al-Kaida, ki je povzročil napade na novinarje medija Charlie Hebdo, je končno prenehala oddajati. A ne po lastni želji.

Radijska postaja Iman FM je imela svoj sedež v Sheffieldu, v času, ko je še oddajala, pa je predvajala kar 25 ur predavanj islamskega radikalnega duhovnika Anwarja al-Awlakija (na sliki, op. av.) v času ramadana. Postaja je imela licenco za oddajanje vse od oktobra 2014 pa do 4. julija, ko so ji licenco preklicali. Vendar pa se vodstvo Imana FM zdaj brani, da niso poznali ozadja Al-Awlakija, ki je bil sicer ubit v napadu z dronom v Jemnu že leta 2011. Prav njegovi govori naj bi bili tisti, ki so navdihnili teroriste, da so izvedli napad na novinarje Charlieja Hebdoja v Parizu, poskusili razstreliti ameriško letališče in izvedli pokol na 13 ljudi v Fort Hoodu v Teksasu. Al-Awlaki je bil ameriški muslimanski duhovnik jemenskega porekla, bil pa je tudi vodja Al-Kaide, rekruter in trener.

Iman FM trdi, da niso bili seznanjeni z ozadjem pridigarja in da so bila vsa gradiva preverjena, preden so jih spustili v eter. Odločba regulatorja pa je to pojasnilo označila kot neverodostojno.

S kršitvijo se strinja tudi varuh človekovih pravic
Al-Awlakijeva predavanja so bila predvajana v angleščini, v enem od njih pa je sporni imam dejal: “Pripravite vse sile, ki jih imate za sveto vojno v imenu Alaha. To je oblika čaščenja.” Regulator je ob odvzemu licence zapisal, da je Iman FM “nesposoben” ohraniti licenco in da je izkazal “izjemno nepremišljeno” ravnanje. Vsebina, ki so jo spustili v eter, pomeni “gradivo, ki bi lahko napeljevalo ali spodbudilo kaznivo dejanje ali pripeljalo do motenj“. Z regulatorjem se strinja tudi tamkajšnji varuh človekovih pravic, ki pravi, da gradivo, ki so ga predvajali, “pomeni neposreden poziv k dejanjem pripadnikov muslimanske skupnosti za pripravo in izvajanje nasilnih dejanj zoper nemuslimansko ljudstvo”. Dodaja, da to gradivo “jasno podpira in spodbuja kazniva dejanja, terorizem in nasilno vedenje”, piše Daily Mail.

M. S.

 

 • Milica

  Desničarjem se bo zmešalo.

  • joza joza13

   Ja, mogoče enkrat…
   Levim se je že zdavnaj.

 • Zgornji

  JA, MOHAMEDANCI IMAJO VEČ TAKIH “POMOT”, KER SO ŽE SAMI ENA RAKAVA POMOTA NA TEM PLANETU … !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!