Berlusconi podprl zmagovalca Salvinija za novega predsednika italijanske vlade

Matteo Salvini (foto: epa)

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi bo vodjo desničarske Lige Mattea Salvinija podprl v prizadevanjih za oblikovanje vlade, je potrdil v intervjuju za današnjo izdajo dnevnika Corriere della Sera. “Prepričan sem, da mu bo uspelo,” je dodal.

Vse štiri stranke v desnosredinskem zavezništvu, ki je zmagalo na nedeljskih volitvah, so se dogovorile, da bo vlado po volitvah oblikoval vodja stranke, ki bo dobila največ glasov. Najmočnejša stranka v zavezništvu je po volitvah postala Liga, ki jo je podprlo 17 odstotkov Italijanov, Berlusconijeva Naprej Italija pa je dobila 14 odstotkov glasov.

Berlusconi je v intervjuju zatrdil, da nad izidom ni povsem razočaran, saj so mu milijoni Italijanov znova izkazali zaupanje, čeprav zaradi prepovedi ni mogel kandidirati na volitvah. Dejal je še, da nedeljske volitve niso bile derbi znotraj desnosredinskega zavezništva ter da je uspeh zavezništva pomembno politično dejstvo. “Dogovore spoštujemo in zdaj bomo podprli poskuse Salvinija, da sestavi vlado,” je dejal Berlusconi za Corriere della Sera in izrazil prepričanje, da mu bo uspelo. “Kot vodja Naprej Italije sem tu, da ga podprem, da jamčim za trdnost zavezništva in da držim obljubo, ki smo jo dali volivcem,” je še povedal.

Foto: epa

Salvini je že izrazil pripravljenost za oblikovanje nove vlade. A če bo dobil mandat za to, njegova naloga ne bo lahka. Desnosredinsko zavezništvo s skupno 37 odstotki glasov ni dobilo zadostne podpore volivcev, da bi samo sestavilo vladajočo koalicijo.

Populistična in levičarska vlada bi si zadala smrtni udarec
“Prepričan sem, da Italija čim prej potrebuje vlado in ta vlada ne more drugega, kot predstavljati koalicijo, ki je zmagala na volitvah. To zavezništvo smo mi, ne Gibanje petih zvezd,”
je izpostavil Berlusconi za Corriere della Sera. Po njegovih besedah je predsednik države Sergio Mattarella, ki je zdaj na potezi, pred težko nalogo, a Berlusconi je prepričan, da jo bo izpolnil z uravnoteženostjo, modrostjo in ustavno strogostjo, po čemer je znan.

Na vprašanje, ali ga skrbi možnost vlade Gibanja petih zvezd s podporo dela Demokratske stranke (PD), je Berlusconi odgovoril, da bi to najbolj moralo skrbeti PD, saj bi to pomenilo njeno politično smrt, poroča STA.

C. Š.

 

 • RATATA

  Z Italijo imamo odprte meje!

  • Novakec1

   Na jug tudi, poglej koliko je čefurjev v lublan.

   • RATATA

    Že sto let nazaj jih je blo in taki so Ivanu Cankarju bučo stoukl, Sluenc pa kar ne dojame, seveda, ko mu agitacijska propagandna mašinerija komunističnih migrantoljubcev u ksiht laže, lenuhu se pa razmišljat ne da.

 • soc

  Fenomenalno je spremljati reakcijo naših sistemskih medijev na italijanske rezultate in kako (kot v Trumpovem primeru) do zadnjega upajo, da bo sonce jutri vendarle zašlo na vzhodu. Bedniki, s krvavo rdečimi jurišniki MMC tipa Borisa Vaseva na čelu.

  Kaj bi dal, da se zgodba ponovi pri nas in da se razgradnja murgelskega imperija začne z razpustitvijo javne hiše…

  • Mojca pokraculja

   Fenomenalno, pravi izraz. Obnašajo se kot da je tam zunaj vse nenormalno, v resnici je pa ravno obratno. Sicer je pa današnji kolumnist Iršič že pred dnevi twitnil:

   Zmerni mediji v Sloveniji:
   “Države okoli nas je okupirala populistična desnica.”
   Aktivistični mediji v Sloveniji:
   “Države okoli nas zapadle pod jarem neofašizma.”
   Realistični mediji v Sloveniji:
   “Smo nenavaden levi osamelec v Centralni Evropi.”

 • xtc

  Vse kar državo uravnotužuje je dobrodošlo-levaki zagotovo niso to.

 • stajerc5

  Vsaj devetmetersko mrezo rabimo na italiansko-slovenski meji, dvojno!!!
  Ko bodo zaceli dvakratzgane preganjati, nam niti Maneken (ahahahahahahahahhhhhhaaaaaa) ne more pomagati!

  • Steiermark

   ++++++++++++++++++++++++++++, ja in to se bo s Salvinijem pravgotovo tudi zgodilo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!