Bizarno: V škotski katedrali dovolili prebiranje dela Korana, ki zanika, da je Jezus Božji sin

Foto: YouTube/Printscreen

Eden izmed kaplanov kraljice Elizabete II. se je odločil, da bo prenehal z opravljanjem poslanstva kraljevega kaplana zaradi nestrinjanja s tem, da se je v škotski katedrali v Glasgowu dovolilo prebrati del Korana, ki zanika, da je Jezus Božji sin.

Po diskusiji v Buckinghamski palači se je kanonik Gavin Ashenden odločil, da odstopi kot eden izmed 33 kraljevih kaplanov, da bo lahko ohranil krščansko držo in pridigal iz Svetega pisma.

Prebran del Korana je sprožil kritiko vernikov
Poglavje, ki je bilo prebrano v božičnem času v katedrali St. Mary’s Episcopal Cathedral, je govorilo o zgodbi Kristusovega rojstva in je trdilo, da ta ni Božji sin in zaradi tega ne bi smel biti čaščen kot tak. Branje je sprožilo vsesplošno ogorčenje v krščanski skupnosti, škotska policija pa trenutno preiskuje serijo žaljivih sporočil na socialnih omrežjih, ki so usmerjene v kritiziranje katedrale.

Foto: epa

Foto: epa

Sunday Express poroča, da je častiti Ashenden za nedeljski program na Radiu 4 povedal, da je bilo dogajanje sicer zastavljeno kot graditev mostov med religijama in izobraževanje ljudi ter dodal, da je bilo to narejeno na slab in napačen način, na napačnem mestu in v napačnem kontekstu.

Poudaril je, da so številni člani kongregacije napisali odprta pisma, v katerih so izrazili svojo jezo zaradi dogajanja v cerkvi in dodal, da gre v tem primeru za resno napako katedrale in uradnikov v krščanski skupnosti, ki časti Jezusa. To, da se je prebral prav ta izbrani del iz Korana, ki je v očitnem nasprotju z Biblijo, je po njegovem mnenju prispevalo  k podvojitvi napake.

Svoj odstop je najavil na blogu
Ashenden je svoj odstop najavil na svojem blogu, kjer je zapisal, da se je za to odločil po pogovoru z uradniki v Buckinghamski palači. Poudaril je, da je zadnjih deveti let služboval na tem položaju in dodal, da ima dovolj, da mora pred javnostjo braniti svoje krščansko verovanje.

N. Ž.

 • Caetano

  Vsa pohvala temu kaplanu. To ni nic drugega kot postopna islamizacija, s tem da bodo islamisti terjali vse vec, do koncnega cilja seriatske teokracije.

 • dvanajstzvezdic

  Kot sem že nekje drugje povedal, sta krščanstvo in islam popolnoma nekompatibilna. Tu ni in ne more biti nikakor nobenih mostov razen, da se en odpove svoji veri.

  • Caetano

   Krščanstvo in prav tako vsaka ne-šeriatska ureditev je nekompatibilna z islamom.

 • pajot

  Mi smo to že dali skozi. Na državni proslavi recitiranje naše himne v arabščini,pardon,muslimanščini.

 • Caetano

  Res je to sramoto. Citirajo Koran, ki pravi: ”Ko srečaš nevernike udari njihove vratove”. Na podlagi tega navdiha ljudje dejansko UMIRAJO. Ne samo na BV, ampak tudi v Evropi. V Nemčiji npr. ravno sodijo Savdijcu, strogemu muslimanu, ki je pred par meseci zadavil starejšo žensko, upokojenko. Celo nemško tožilstvo pravi, da jo je ubil ker je bila po njegovem nevernica. Bila je sicer predana katoličanka. Na kraju zločina je storilec pustil več islamskih religioznih sporočil.

  • xtc

   No ZA TAKE JE SAMO ŠTRIK IN TO TAKOJ:

 • xtc

  Najprej realno;kaj koran počne v katedrali a v mošeji lahko berejo sveto pismo?:Gre za navadne provokscije krščanov:
  Nadalje;dajmo nekaj razčistiti ne Kristus ne Mohamed ne nobeden od teh pridigarjev nibil nobeden božji sin ampak tukaj rojeni ljudje;ki so pač utemeljili neko vero vse ostalo pa je bla;bla:
  Kot se kaže postajata islam in krščanstvo vse bolj vsak sebi in Evropa bo morala jasno razmisliti kako napreje ali bo izbrisala samo sebe ali tujek ;ki pač zgodovinsko ne mentalitetno tu nima mesta:
  Vse bolj sekaže ;da je sobivanje teh ver nemogoče in dlje se bo opletalo z raznimi eksperimenti;huje bo medsebojno sovraštvo stopnjevalo in politiki žal tega nočejo videti vse dotlej dokler nebo neobvladljivo:

  • Anthon

   Da bi ti kaj razčiščeval?! Samo jari demokrati, alias sveže “spreobrnjeni” partijci, si drznejo razčiščevati z enakimi mehanizmi kot ZKS. Ker piha danes drugačen veter, morajo drugače, a ne znajo…..

   Beseda krščan obstaja v tvoji prazni glavi pa izjemoma še pri nekaterih fdvjevcih, ki se danes ukvarjajo z religijo, ki je bila do osvoboditve razredni sovražnik, zdaj pa jih je ustava zaj… in to počnejo bolj (po njihovo, seveda) “demokratičen” način. Socializem ne gre iz človeka, če se zgolj deklarira za demokrata. V Sloveniji bi šel socializem iz nekaterih morda kvečjemu s pomočjo psihoanalize.

 • centurion

  Naslednja faza v katedrali bo žrtvovanje z
  obglavljenjem kristjanov na oltarju.
  Bog jim odpusti, saj dobro vedo kaj delajo…

  • garfi

   naj jim ne odpusti

 • garfi

  kako je že s petjem Zdravljice v arabščini

 • Balkica

  Resnica, da je Jezus Božji sin, je bistvo krščanstva, posebej njegovo rojstvo in vstajenje.
  Sramota, kaj vse dovolijo, da se dogaja v cerkvah.

  • KAPIBARA

   Naš se je, zaradi modne revije,selil tam nekam v vukojebini nemčijo
   Ta farški, naj sedaj, za povračilo, to naredi z Svetim pismom v Katarju, ki ima tudi cerkev…

 • Franc Šink

  Ah ta Anglikanska cerkev ki ima kraljico za poglavarja haha..

  • Anonimni_Profesor

   Kmalu bo oblečena tudi kraljica v burko, če bo šlo tako naprej.

 • stajerc5

  In to se zgodi ravno pri “ah” tako ponosnih Skotih!!???
  Imam obcutek, da bo mocvirje kmalu dobilo dva minareta na stolno cerkev! Seveda bodo finance opankarsko urejene…

  • Caetano

   Pod tem papezem je vse postalo mogoce. Tudi da ukaze nunam, da morajo nositi burke in se obrezati.

 • lauraas

  Spet bodo najebali pisci žaljivih sporočil!

  • stajerc5

   Dokler ne bo tunek najebal, lahko pises kar hoces, nje!?

 • lauraas

  Ker se jim popušča že na začetku, bodo, ko prestopijo določen prag, neustavljivi!!!

 • lauraas

  Ha ha, “praznik različnosti”.

 • samsara

  Na poti v Združene Britanske Emirate, onkraj točke povratka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!