Bo filipinski predsednik Rodrigo Duterte, zagovornik brutalnega poboja preprodajalcev drog, dal ubiti svojega sina in zeta, ki sta obtožena preprodaje drog?

Sin filipinskega predsednika Rodriga Duterta, Paolo Duterte in njegov zet Manases Carpio (foto: epa)

Kontroverzna vojna proti drogam na Filipinih, zaradi katere je umrlo že več tisoč ljudi, se je predsedniku Rodrigu Dutertu vrnila kot bumerang. Njegov sin in zet sta pristala na sodišču, kjer se soočata z domnevami, da sta preprodajalca drog. Dokazati morata, da nista pomagala olajšati pošiljanja kristalnega metamfetamina v vrednosti 125,4 milijona dolarjev s Kitajske na Filipine in to v zameno za plačilo. A sin Paolo Duterte in zet Manases Carpio obtožbe, da pripadata skupini, ki trguje z drogami, zanikata. Pri tem pa se že pojavljajo vprašanja ali bo prišlo do krvavega pokola s strani nasilne vlade Rodriga Duterta.

Obtožbe proti Paolu Dutertu in  Manasesu Carpiu so se pojavile že prejšnji mesec, ko je carinski posrednik senatu povedal, da je slišal, da sta pošiljko poskušala pospešiti prav Dutertejev sin in zet. Nato je opozicijski senator Antonio Trillanes pri preiskavi sina filipinskega predsednika obtožil, da pripada skupini, ki trguje z mamili. Dejal je, da ima 42-letni preprodajalec na hrbtu tatu, ki spominja na zmaja, kar pa je dokaz njegovega članstva v tolpi. “Senator je nekoč dejal, da smo družina morilcev in da sem jaz nedotakljiv,” pa je na zaslišanju dejal Paolo Duterte, podpredsednik južnega mesta Davao. Priznal pa je, da tatu ima, vendar je dejal, da ne more odgovoriti na trditve, ki temeljijo na domnevah: “Formalno sem se pojavil v današnjem postopku. Enkrat in za vselej imam zdaj priložnost, da zavrnem vsakršne in vse neutemeljene obtožbe, ki me bremenijo.” Manases Carpio, ki je poročen z županjo mesta Davao Saro Duterte, pa je prav tako zavrnil obtožbe proti svoji družini.

foto: epa

Senzacionalne obtožbe so pritegnile pozornost Filipincev, med katerimi mnogi podpirajo obljubo predsednika, da si prizadeva za nepopustljivo vojno proti trgovcem z drogami. Duterte, ki je prišel na oblast lani, je obljubil, da bo izvedel brutalno vojno na področju drog. Od takrat je policija v operacijah proti preprodajalcem ubila okoli 3.800 osumljencev, v nepojasnjenih okoliščinah pa je umrlo na tisoče drugih ljudi.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (foto: epa)

Duterte je dejal, da bi bil srečen, če zakolje tri milijone filipinskih odvisnikov od drog, čeprav kritiki opozarjajo, da smrt tisočih ljudi, ki so bili usmrčeni v napadih, lahko predstavlja zločin proti človeštvu. V govoru je Duterte še spodbudil svojega sina, naj se obravnave udeleži, vendar mu je svetoval, naj se sklicuje na svojo “pravico do molka”. Kaj pa bi Duterte storil, če bi prišlo do zakonitega pokola? Bi bil tudi takrat posebno vesel, saj je že večkrat jasno povedal, da bo tiste, ki bodo ubili domnevne preprodajalce drog, nagradil, in sicer z medaljo? Bi še vedno vztrajal, da se bo njegova vojna sčasoma splačala?

I. K.

 • Hun

  duerte tolce samo po konkurenci

 • Miha

  Če bi imeli takega predsednika, SDS-ovci na svojih seansah ne bi snifali koke pred kamerami.

  • Olga

   Spet obsesija?

 • Se ne čudim, da je do tega prišlo, ker mreža ilu mi nato v sama razpečuje droge oz. za njih dela mrežamafij v njihovem imenu in poskrbi za medijske informacije in trudi za prisilno uklonitev koga, ki si ga izberejo.

 • Hun

  kak mesec nazaj pa polno komentarjev…. pohvale psihopatu duertejo in aplavz desnih psihopatov

  • Olga

   Mislite levih? Levim je vse dovoljeno, tako kot Duartejevi žlahti… Saj poznate rdeče barone in baronese…? “Nam je vse dovoljeno”, je geslo revolucije!

  • garfi

   hinavec, odgovarjajte za 700 grobišč in diktaturo

   • Hun

    ko bos ti idgovarjal za izdajalstvo in kolaboracijo

    • garfi

     tisti komunajzarji, ki jim pripadaš so začeli državljansko vojno
     in ne upor okupatorju
     bili so zavezniki z nacisti do napada na komunistično sovjetsko zvezo
     pravljico o kolaboraciji si vtakni v rit

     • Goran Hvala

      Aja sej res…garfi je rekel da ni blo domobrancev ki so prisegli hitlerju…ce on rece seveda drzi…dejte si to ze dopovedat…

     • garfi

      aja sej res
      kdo je začel vojno, kdo je uvedel diktaturo in ne svobodo

     • Goran Hvala

      Pa sej pravm da ti itak vse ves in znas…

     • garfi

      dovolj je, da sem pozitivna selekcija
      v primerjavi s tabo znam poiskat resnico

     • Goran Hvala

      ;-);-)

     • Goran Hvala

      Komunisti so napdl hitlerja….hitler se je sam branu..;-)

     • garfi

      Kako so komunisti in nacisti 1. maja 1941 v Trbovljah skupaj praznovali praznovali dela
      http://www.demokracija.si/fokus/kako-so-komunisti-in-nacisti-1-maja-1941-v-trbovljah-skupaj-praznovali-praznovali-dela.html

    • Cyclopean

     nevem zakaj retardirani levaki rinete na ta forum, jaz nikoli ne komentiram 24ur ali Dela.

 • garfi

  ekstremna deratizacija
  pravi krivci so vsi, ki so to omogočili s toleriranjem zla, gledanjem proč in pasivnostjo
  nasilje in vojne ne nastanejo v kratkem času

 • dob

  >>Bo filipinski predsednik Rodrigo Duterte, zagovornik brutalnega poboja preprodajalcev drog, dal ubiti svojega sina in zeta, ki sta obtožena preprodaje drog?<<

  Ne, samo počistil bo konkurenco. Tako to delajo tudi slo-komunisti s kučanom na čelu. Njih kriminal niti najmanj ne moti, ko gre za njihov profit. Po krivcu vsega na svetu, "kapitalu" serjejo samo dokler je ta v tujih žepih. Ko je enkrat v njihovih, ga pa naravnost ljubijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!