Bo Izrael Novi Zelandiji napovedal vojno? Tako je grozil Izraelski premier Netanjahu

Foto: EPA.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Novi Zelandiji pred glasovanjem v Varnostnem svetu zagrozil, da bi njena podpora sporni resoluciji, ki zahteva konec gradenj izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, pomenila vojno napoved, poroča Guardian. Diplomatski odnosi obeh držav so močno načeti od prejšnjega petka, saj Nova Zelandija ni popustila, zunanji minister Murray McCully pa je Netanjahuju odgovoril, da je resolucija v skladu z zunanjo politiko države. Kot smo že poročali, je bila resolucija proti naselbinam v Varnostnem svetu sprejeta, saj je zanjo glasovalo 14 držav članic, medtem ko so se ZDA glasovanja kot edine vzdržale.

“Če boste to resolucijo podprli, bo to z našega vidika vojna napoved. To bo uničilo naše diplomatske odnose, nastale bodo posledice. Z Nove Zelandije bomo odpoklicali veleposlanika,” naj bi po poročanju Guardiana v telefonskem pogovoru pred petkovim glasovanjem Benjamin Netanjahu zagrozil zunanjemu ministru Nove Zelandije, kar je za britanski časopis potrdil eden izmed neimenovanih zahodnih diplomatov.

To ni bila edina telefonska grožnja: uradnik izraelskega zunanjega ministrstva je po pisanju Guardiana poklical novozelandskega veleposlanika v Izraelu, Jonathana Curra, in mu zagrozil, da bi lahko Izrael ob morebitnem sprejetju resolucije zaprl svoje veleposlaništvo v Wellingtonu. V petek je Izrael nato dejansko za kratek čas prekinil diplomatske stike z Novo Zelandijo in veleposlanika Izaka Gerberga poklical v Jeruzalem.

Resolucijo Nova Zelandija predlagala skupaj z Venezuelo, Senegalom in Malezijo
Resolucijo je sicer prvi predlagal Egipt, a ga je po telefonskem pogovoru z Donaldom Trumpom vlada v Kairu umaknila. To je bil izraelski račun brez krčmarja, saj so nato resolucijo skupaj predlagale Nova Zelandija, Venezuela, Senegal in Malezija. Resolucija je bila sprejeta s 14 glasovi in nobenim proti, saj so se ZDA glasovanja vzdržale. Netanjahu se je odločil za sankcije tudi zoper Senegal in zaradi spornega glasovanja odrekel finančno pomoč, začasno je ustavil tudi izraelsko financiranje Združenih narodov.

Obnašanje Netanjahuja je naletelo na neodobravanje med tujimi voditelji, saj je izraelski premier med drugim odpovedal svoj sestanek z britansko premierko Thereso May. Skrhkani so tudi odnosi s tradicionalnim zaveznikom, ZDA, saj je Netanjahu potezo Obamove diplomacije, da se je vzdržala glasovanja, označil za sramotno. Hkrati je poudaril, da se veseli zamenjave v Beli hiši, saj bo novo izvoljeni predsednik Donald Trump z delom nastopil 20. januarja prihodnje leto, z njim pa ima Izrael boljše odnose.

L. S.

 • tarantela

  Mogoče pa res, Trump je na njegovi strani, torej je podpora na dlani.

  • Adolf Hitler

   to je samo fraza Trumpf je nemške krvi kai pravi Stari pregovor blut ist dicker als wasser!

 • Viktorh

  Le zakaj so že v preteklosti sovražili Jude?

  • Adolf Hitler

   zato ker to ni rassa temveš presušen istrebek ki ga je treba odstranit! kaj se počne iz istrebki človek stopi na njega in ga razmaže ga z lopato prepizdi ga odfuka proti vetru ali z lopato spraska z asvalta to se dela z istrebki kod je ŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiidddddddddddddddddddddddd

 • Sloven”c

  usral se bo….enostavno so predaleč

 • Osti jarej
  • The Truth Keeper

   Lepo, da razkrivate rimske pankrte širši javnosti, a prav vsega kar čivka čebelko bučelko tudi ne rabite verjeti! Ko ga kdo kompromitira s stvarnimi dejstvi se odzove le češ… “verjemi ali odjebi”, kar samo po sebi dokazuje, da tudi sam dvomi v svoja “velika odkritja”! Nekomu, ki ga ne boste nikoli imeli priložnosti pogledati v oči je težko sto odstotno verjeti! Tudi moje obrazne poteze se ne skladajo z očetovimi, se pa zato z materinimi! Moj stari oče je zelo podoben Bormannu, pa ni ne njegov sin, niti Benjaminov brat! Adi bi naj bil zaradi par obraznih potez sin Franca Ferdinanda, pa je izrezana mati, tudi “uradnemu” očetu je bil v otroštvu zelo podoben! Prav tako je N-S praktično edina ideologija, ki v nobenem aspektu ni prispevala prav ničesar k internacionalizaciji sveta pod diktatom rimskih okupatorjev! Pa ne rečt, da je bila njegova naloga redčit protestante! Identifikacija družinskih dreves na podlagi fizionomije zahteva precej več kot le buljenje v portrete od kozarcu močne pijače v poznih večernih urah! Lep pozdrav…

   • Osti jarej

    …vzemi ali pusti….resnica pa je,da naključij ni….gospoda,ki objavlja hudičeve podobe poznajo…vsaj vsi “domači”…tudi sampravi,da ga še nihče,osebno,ni pocukal za rokav,češ kaj se pa greš…..do danes,ga še nihče ni demantiral….pač ne dregajo v čebelje gnezdo….že vedo zakaj…se strinjate?!

    • The Truth Keeper

     Strinjam! Lep pozdrav…

 • Mare Kranjc

  Narod “Palestinec” ne obstaja. Nikoli v zgodovini Bližnjega vzhoda, ni obstajal palestinski jezik, palestinska kultura in palestinska država. Iz Jordanske zastave so odstranili zvezde in je nastala palestinska zastava. To se je zgodilo leta 1967, ko so Jordanci, Iranci, Iračani in ostali Arabci čez noč postali “Palestinci”. Ta umetna entiteta je bila ustanovljena po muslimanskem porazu z Izraelom v 6 dnevni vojni. Ker muslimani niso prenesli poraza so ustanovili lažno državo, za nenehno destabilizacijo Izraela. Poglejte kaj je glavni cilj v programu HAMASA: Etnično očiščenje vseh ne-muslimanov z Bližnjega vzhoda!

  http://www.imninalu.net/myths-pals.htm

  • pokvarjeniSvet

   vse kar je iz BV je isti drek, to kar je uničujoče za Evropo..pa naj bodo palestinci, arabci ali izraelci vse je isti drek. Treba bi bilo vzpostaviti veliki ZID med Evropo in Bližnjim Vzhodom

 • Aron

  skrajni čas, da progresivni judje prepoznajo svojega največjega sovražnika v kriminalcu netanjahuju in ga po demokratični poti odstranijo.

 • Caetano

  V interesu globalnega zavezništva zahodnih globalistov, islamskih držav in kitajske KP je, da se desne zioniste odstrani iz oblasti in da bi potem Izrael predal Jeruzalem islamu. Njihov cilj je namreč znižanje suverenosti držav, razen islamskih, ker ”imajo svojo kulturo”, kitajska KP pa za ekonomske sporazume lahko ohranja totalitarno oblast.

 • Adolf Hitler

  negdo pa je res pogumen pred propadom in izbrisa samega sebe israscheis nebo več eksistiral 2017drek se bo izlil tam odkod se je isral v pekel!

 • The Truth Keeper

  (((Oni))) in njihovi rimski pajdaši so že davno napovedali vojno vsemu človeštvu, mi pa še kar samo kupujemo in se prav ničesar ne sprašujemo! Zahodni medijski stroj je opravil briljantno delo!

 • xtc

  Dejstvo je nekaj zgolj čvekarija_raje poglejte blagovno menjavo med NZLin Izraelom in vidite ;da gre bolj kot ne za predstavo:

 • freedomfighter

  nimam nič proti judom razen tega da vsakič ko dobi Amerika republikanca na oblast postanejo zelo pogumni saj vedo da je ZDA na njihovi strani…takim državam je treba pokazati kdo ima ubistvu moč ker to so včasih taki bedaki kot Srbi in Hrvati ki mislijo da nekaj pomenijo v svetu a ubistvu so tak prdec da pomembni voditelji sveta niti ne vedo kje se nahajajo…slovenci se vsaj zavedamo svoje nepomembnosti kar sicer ni najbolje ampak vsaj ne delujemo kot da smo popolnoma zaslepljeni

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!