Bo pred Svetom OZN za človekove pravice nastopil velik kršitelj človekovih pravic iz Irana?

Seyyed Alireza Avaei (foto: Twitter)

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na trenutnega predsednika Sveta OZN za človekove pravice Vojislava Šuca naslovil dopis, v katerem opozarja na spornost iranskega govorca Seyyeda Alireze Avaeia na 37. seji Skupščine Sveta OZN za človekove pravice. Evropski poslanec dr. Zver  poziva Šuca, predsednika Sveta OZN za človekove pravice, naj stori vse potrebno, da omenjeni predstavnik iranske oblasti ne bo nagovoril te visoko spoštovane organizacije, ki skrbi za varovanje in spoštovanje človekovih pravic v svetu, opozarja na kršitve človekovih pravic v vseh regijah sveta ter sledi univerzalni vrednoti spoštovanja človekovega dostojanstva.

Seyyed Alireza Avaei, sedanji iranski minister za pravosodje, je bil do julija 2016 namestnik ministra za notranje zadeve in vodja javnega registra, pred tem, od aprila 2014, pa svetovalec disciplinskega sodišča za sodnike. Bil je tudi predsednik pravosodnih organov v Teheranu, kjer je bil kot vodja odgovoren za številne kršitve človekovih pravic, samovoljna pridržanja in aretacije, kršitve pravic zapornikov in porast števila usmrtitev. Seyyed Alireza Avaei je med opravljanjem različnih političnih funkcij v preteklosti sodeloval pri hudih kršitvah človekovih pravic in njihovem nespoštovanju. Kot navajajo zadnje ugotovitve, je leta 1988 izvršil tudi ukaz za usmrtitev več kot 30 tisoč političnih zapornikov.

Masovni kršitelj človekovih pravic ne sme biti govorec organa za človekove pravice
Evropski poslanec dr. Milan Zver ob tem opozarja, da je bil Seyyed Alireza Avaei zaradi vpletenosti v stalne kršitve človekovih pravic v Iranu dodan na seznam oseb EU, za katere veljajo sankcije oziroma omejevalni ukrepi. Na podlagi Izvedbenega sklepa Sveta 2011/670/SZVP z dne 10. oktobra 2011 namreč obstaja seznam oseb in subjektov, ki so zaradi stalnih kršitev človekovih pravic podvrženi sankcijam. Omenjeni sklep se redno pregleduje, in če Svet meni, da cilji sklepa niso bili doseženi, se ga ustrezno podaljša ali spremeni. Seyyed Alireza Avaei je na seznamu že dalj časa, nedavno pa so bili ukrepi proti njemu podaljšani vse do 13. aprila 2018.

Dr. Zver je prepričan, da oseba, ki je storila toliko zločinov proti človeštvu in izvedla tako masovne kršitve človekovih pravic, ne more nasloviti tako visokega organa, kot je Svet OZN za človekove pravice, ki človekove pravice ščiti in varuje. “Nagovor iranskega ministra za pravosodje ne bi škodoval le ugledu Sveta OZN za človekove pravice, marveč bi tudi spodbudil režim, da izvaja usmrtitve političnih zapornikov v prihodnosti,” je v svojem pozivu Vojislavu Šucu zapisal dr. Zver in dodal, da meni, da je treba hitro sprejeti vse potrebne ukrepe, da se povabilo Seyyedu Alirezu Avaeiu umakne in da omenjeni ne nastopi v nobenem izmed govorniških panelov pred Svetom OZN za človekove pravice.

C. Š.

 • Burek Burecki

  Kaj res? Kaj potem pocnejo saudijci tam?

  • Mirnik Aleš

   Ja, tut mene zanima zakaj pljuvajo po Iranu in Rusiji, o Savdski Barabiji pa nič, pa sedijo v odboru za človekove pravice (do leta 1963 suženjstvo še legalno, pa bičanja žensk…). Tale Nova glede Rusije in Irana izredno pristranska do USrA in IzraHella. Izpostava CIE?

   • Steiermark

    Ali ti je kdo prekrižal pot, ki vodi naravnost v tvojo domovino – jugobalanijo?

 • xtc

  Prijatelji naših levih mafiozov-zločinci in teroristi.

 • Lisjak

  Zver kaj porečeš nato,da Bruseljski junec ignorira več 100 milijonov žrtev komunizma,potem ko se je izkazalo,da bo svečano odkril kip Karla Marxa.(EXPRESS.CO.UK)

 • Caetano

  Poleg iranskih teokratov, ki so notorični kršilci člov. pravic se njim ob bok vse bolj uvršča tudi sultan Erdogan. Prav včeraj je turško sodišče obsodilo tri akademike, ki so kritizirali nasilje nad Kurdi. Zaradi ”teroristične propagande”.

 • Miran

  Zver najdi si službo in nas nehaj zajedati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!