Bo Savdska Arabija res obglavila sodelujoče v protivladnih protestih? Človekoljubne organizacije za pomoč prosijo tudi Trumpa

Foto: epa

Mednarodna organizacije so obsodile odločitev sodišča, ki želi obglaviti 14 moških, vključno s študentom, ki študira v ZDA, zaradi sodelovanja v protivladnih protestih v Savdski Arabiji.
Štirinajst moških je obtoženih na smrtno kazen, ki jo je izreklo vrhovno sodišče Savdske Arabije, in sicer zaradi sodelovanja v protestih v letih 2011 in 2012. Protesti so bili del arabske pomladi, po podatkih organizacije Amnesty International (AI) pa so moške spoznali za krive šele lani, na podlagi obtožb ”oboroženega upora zoper vladarja”, ”spodbujanja kaosa”, ”uporabe molotov koktajl bombe” in ”streljanja na varnostno osebje”. Moške bodo usmrtili, če bo država smrtno kazen odobrila.
Samah Hadid, član skupine AI na Bližnjem vzhodu, je dejal: ”Če bodo oblasti v Savdski Arabiji smrtne kazni potrdile, bodo s tem pokazale svojo neusmiljenost in pričakujemo lahko, da bodo smrtno kazen še naprej uporabljale kot orožje proti protestnikom in političnim nasprotnikom. Podpis kralja Salmana bo odločilen. Menim, da bi morali takoj razveljaviti te akcije, sprožene kot rezultat prevare sodnih postopkov, ki se nesramno posmehujejo mednarodnim standardom poštenega sojenja.”

Foto: epa

Za pomoč prosijo Trumpa
Eden izmed obtoženih je v času aretacije štel le 17 let, zdaj pa študira v ZDA. V začetku tega leta je ameriška zveza učiteljev pozvala Donalda Trumpa, naj kot ameriški predsednik uporabi svoj vpliv in študentu zagotovi pomilostitev. ”Grožnja Savdske Arabije proti svojim lastnim državljanom za udeležbo v proti-vladnih protestih je nepredstavljiva in zaničljiva kršitev mednarodnega prava in osnovne človeškosti,” poroča AFP. ”Predsednika Trumpa prosimo, naj kot nosilec našega velikega naroda stori vse, kar je v njegovi moči, da ustavi grozodejstva, ki se sicer lahko zgodijo.”

A. L.

 
 • Janko Gedlička

  No, tam je pa malo huje kot pri nas. Ne le po številčnosti, pač pa tudi po drastičnosti kazni. Pri nas zgolj praktično dosmrtno obsodijo v montiranem procesu dr. Noviča in ga tudi zaprejo, ne da bi napisali sodbo. Obglavili ga ne bodo. Kaj pa mi, bomo kar mirno ždeli?

  • Olga

   Čakamo volitve! Nato bomo naredili lustracijo in spremembo zakonodaje! Upam, da bo takrat gospod Novič lahko od sodnice osebno izterjal odškodnino!

   • Janko Gedlička

    Bog vas usliši

   • Janko Gedlička

    Saj tovrstna zakonodaja je dobra, le kršijo jo.

    • Olga

     Možnosti, da bi sodnik osebno odgovarjal v trenutni zakonodaji ni.

     • Janko Gedlička

      Kazenski zakonik v 288. členu določa kaznivo dejanje protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. Kar huda zaporna kazen je predvidena. Nadalje je v 257 čl. določeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Po tem členu so lahko kaznovani tudi državni tožilci saj so po 99.členu istega zakonika tudi oni uradne osebe. Vendar me je moja stara mama učila, da vrana vrani ne izkljuje oči.

     • Bob

      Sedaj pa res ne vem ali govoris o Savdski Arabiji in poznas njihov kazenski zakonik da si tako podkovan?

   • sale

    ha ha nism ne levi ne desni samo poglejte se kako boste zmagali če vas je premalo s takšno retoriko kot jo ima desnica pa ne privabite nikogar z levice

   • sale

    pa še to tolk novih strank na desni tako da ima desnica zelo velike možnosti da sploh ne osvoji pokal

 • Olga

  Brglez ni več daleč …

 • xtc

  Kaj konkretno so hoteli z protesti doseči ni jasno kot tudi kakšnoSA si zamišljajo.Gre pa za realnost,da muslimane lahko držiš n kupu le z trdo roko in diktaturo vendar pa je težava v tem,kam je diktatura usmerjena po poteh Šaha ali Kemal Paše aliErdogana,Homeinija ipd prototipov idiotov.-seveda ne za lasten žep in standard.

 • cosmosjasnovidec

  Ta arabska ozemlja bi bilo potrebno popolnoma zravnati in zbrisati z ozemlja.Potem pa tam ograditi rezervate v njih pa naseliti vse kamelotrajbarske musliče,čefutarje,komunajzarje,cigane skratka vso balkansko ter komunajzersko sodrgo iz cele europe predvsem pa Slovenije seveda.
  Tam bi se lahko medsebojno družili ter porivali,ker so tako ali tako vsi istospolniki pedri in lezbače.
  Cel svet bi si oddahnil pred to čefutarsko balkansko golaznijo ter komunajzersko katera je sramota celega sveta.

 • Razocarana

  In ne pozabimo da so Združeni Narodi to isto državo, ki obglavlja ljudi, izvolili Savdsko Arabijo da predseduje Svetu za človekove pravice.

  “Članstvo na UNHRC daje Savdski Arabiji, ki ima najslabši svetovni rekord o pravicah žensk – pravico glasovati, vplivati ​​in nadzirati številne mehanizme, resolucije in pobude, ki vplivajo na pravice žensk po vsem svetu. In kljub svojemu grozljivemu zapisu o verski svobodi in temeljnih pravnih normah bo tudi Savdska Arabija glasovala in nadzirala: Svoboda veroizpovedi in prepričanja in Celovitost pravosodnega sistema.”
  vir: https://www.unwatch.org/15032-2/

  Kar samo kaže kakšna farsa so Združeni narodi. Me prav zanima kako bo v primeru zgoraj, če pride do obglavljan protestniko odregaril Svet za človekove pravice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!