Bolgari so prepovedali burke – ne bodo dajali potuhe potencialnim teroristom

Foto: epa.

Z današnjim dnem je v Bolgariji prepovedano javno nositi pokrivala, ki zakrivajo obraz, med ta pokrivala spadajo tudi burke. Predlog zakona je vložila desna stranka Patriotska fronta, ki je vložitev predloga utemeljila s trditvijo, da tovrstna pokrivala povečujejo teroristično nevarnost, kot poroča STA. 

Bolgarija je pomembna točka na poti migrantov iz Turčije proti zahodni Evropi, zato ravna v skladu z varovalnimi ukrepi. Poslanci opozicijske stranke DPS, ki so predstavniki turške manjšine v Bolgariji, so glasovanje bojkotirali.

Kakšna določila veljajo v zvezi z burkami?
Nošenje burk bo prepovedano v javnih ustanovah, šolah, na javnih krajih in v administrativnih središčih. Zakon ne velja za zasebne domove in verske objekte.

Kazni ob kršitvah
Globa bo ob prvi kršitvi zakona znašala okoli sto evrov v nacionalni valuti, ob drugi 755 evrov, če pa bo kršitelj državni uslužbenec, bo njegova denarnica lažja za dobrih tisoč evrov.

Kaj bodo pa drugi rekli?
Nekatere organizacije za zaščito človekovih pravic so Bolgarijo zaradi “izjemno ostrega odnosa” do migrantov že večkrat kritizirale, vendar ima na srečo varnost državljanov v Bolgariji prednost pred družbenimi eksperimenti “multikulti” levičarjev.

A. B.