Bolno: Islamski skrajnež se je s kladivom v roki spravil nad kulturno dediščino

Foto: YouTube/iStock

V javnosti se je pojavil posnetek, kako ekstremist iz vrst Islamske države s pomočjo kladiva uničuje sirsko kulturno dediščino. Skrajnež se je spravil nad artefakte, na katere je naletel na vzhodu Sirije, blizu sirsko-iraške meje, in povedal, da to počne zato, ker naj bi jih ustvaril satan. Ti naj bi slednjega po njegovem tudi poveličevali, namesto da bi Alaha, zato jih je treba čim prej uničiti. Kot lahko vidimo, izprijenost mišljenja teroristične skupine Islamska država res ne pozna meja, saj želijo uničiti prav vse sledove kulturne dediščine.   

Gledalci so se ob ogledu posnetka lahko seznanili z informacijo, da naj bi razbitje skulptur odredil šeriatski odbor Islamske države. Video posnetek je Amaq Agency objavila po tem, ko so pred nekaj dnevi fotografije razkrile, kako so ekstremisti uničili več tisoč let let sirske zgodovine.

Foto: YouTube

Nastaja škoda neprecenljive vrednosti
Ko so bili obupani skrajneži prisiljeni v to, da zapustijo mesta in vasi, ki so jih imeli pod svojim nadzorom, so poskrbeli za to, da osvoboditelji ostanejo brez vsega, kar je tam nekdaj bilo. Tako so se v Siriji in Iraku brezkompromisno lotili verskih objektov, artefaktov, grobnic in grobov.

Foto: iStock

Januarja letos so teroristi do tal porušili tradicionalni muzej umetnosti Ajakbach. Leta 2015 pa so se v historičnem delu Palmire lotili tudi ostankov antičnega Baalovega templja, ki je bil posvečen feničanskemu bogu neba in neviht Baalu. S pomočjo dinamita so razstrelili pogrebne stolpe in slavoloke, ki so na tem mestu stali kar 1800 let. Kot lahko vidimo, so kosi arhitekturne zgodovine, ki so stali več tisoč let, brezbrižno podrti, zato ne čudi podatek, da nekateri pozivajo k temu, da se tovrstno uničenje opredeli kot vojni zločin.

Foto: iStock

N. Ž.

 • princeska

  Naj vzame raje macolo…
  … pa se z njo mahne po glavi.

 • Antonius

  Saj zgodnje srednjeveško neizobraženi šeriatarji ne znajo ničesar narediti. On vzamejo iz rok tistih, ki so naredili tudi artefakt kladivo in z njim vse, kar so ustvarili, preprosto razbijejo.
  Alah jim je merilo presoje, če ne verjameš vanj, te srečajo z nožem in ostalimi bencinskimi in eksplozivnimi artefakti, ki jih izdelujejo v alaha neverujoči.

  • sodnikisozločinci

   Tako je, če ne bi bilo izumov nevernikov, bi se borili samo z zobmi in kremplji, enako kot psi, kar tudi so.

  • indijanka

   Žalostno. Srce ustvarja umetnino z ljubeznijo. Edinstveno. V njej se skrivajo smeh in solze. Življenje. Nekdo vzame kladivo in zruši. Ker je jezen, ker sovraži, ker ga je strah. V delčku sekunde. Ahhh..ja. Odhajam. Pritisnila bom na delete in Indijanke ne bo več in niti sledi o njej. Brez srca se tu ne znajdem. Z ljubeznijo in spoštovanjem.

 • MladiLiberalec

  Tocno tako so se obnasali tudi okupatorji pri nas. Nacisti so v Mariboru takoj rusili sinagogo in pravoslavno cerkev in tudi nekatere katoliske cerkve so onecstili.

  • xtc

   Ja res je posirali so cerkv e;križe;kužnaznamenja;pobijali nekomunistično intiliugenco in nasprotnike komunizma;v bistvu si bzadel:

   • MladiLiberalec

    Okupatorji so pobijali tako komuniste kot nekomuniste.

 • Olga

  Enako so delali komunisti v Sloveniji in drugod! Ropali, zažigali in uničevali kulturne spomenike! Od gradiv naprej! Sramota!

 • xtc

  Nekako me spominjajo na komuniste(socialiste) po vojni:

 • Bozz

  “sirsko kulturno dediščino”

  Na sliki so ostanki ruševine Baalovega templja, t.i. Baalova vrata oz. podok, ki ga sedaj 3D replicirajo in jih postavljajo po vsem svetu v večjih mestih. Ta kulturna dediščina je Baalov tempelj. Baal je eno od mnogih imen za Satana. V tem templju so verjetno orgirali tako heteroseksualno kot homoseksualno, imeli posebne ženske za takšne obrede in kasneje darovali njihove novorojenčke na čas kar danes pravimo velika noč. Ne verjamete? Raziščite malo to staro okultno zgodovino. Visoki duhovnik je v Baalovem tempju impregniral devico, ko pa se je otrok rodil so ga tri mesece starega zaklali v dar Baalu. V njegovo kri so potem namakali kurja jajca, da so se obarvala rdeče. Od tod danes izvira vsa neumna katoliška tradicija barvanja jajc za veliko noč in ljudje vsako leto veselo ponavljajo to tradicijo in se nikoli ne vprašajo kaj imajo jajca in zajci skupnega z Jezusom Kristusom (NIČ) in od kod ta tradicija izvira?

  Res lepa sirska kulturna dediščina. Večina ljudi, ki je to hodila gledat kot turisti, tako ni imela pojma o tej zlovešči človeški zgodovini.

  Mislim, da je velika razlika med kulturno dediščino recimo staro grškega ali rimskega amfiteatra in pa Baalovim/Satanovim templjem.

  Sedaj nam pa zaradi satanistične Islamske države hočejo vzbuditi simpatije in odobravanje do satanističnega Baalovega templja, itd.? Ja, Satan je zvit ko presta.

  Itak pa jih briga za te ruševine. Važen je samo denar, ki ga zaradi njih prinese turizem.

  • Bozz

   Mimogrede tudi krščanstvo je imelo obdobje ikonoklazma in Reformacije v katerem so protestanti, ki so doumeli resnico Svetega pisma, uničevali malike in ikone. Ubogali so 2. od 10. Božjih zapovedi, katero je katoliška cerkev izbrisala in ustvarila svojih 10. zapovedi, ki ni vsebovala 2. Lahko pa jo berete v Svetem pismu. S tem je katoliška cerkev, kakor tudi pravoslavna cerkev prekoračila zapoved Božje besede, ki se je kasneje utelesila.

   Devteronomij 4
   2 Ničesar ne dodajajte besedi, ki vam jo zapovedujem, in ničesar ji ne odvzemajte, da boste izpolnili zapovedi GOSPODA, svojega Boga, ki vam jih zapovedujem.

   Na Nizozemskem recimo so temu ikonoklazmu v Reformaciji rekli “Beeldenstorm” ko so spreobrnjeni katoličani, ponovno rojeni kristjani uničevali kipe in slike v spoštovanju 2. Božje zapovedi in upoštevanju svarila v knjigi Razodetja 9:21. Tudi Konstantinopel pred tem je imel svoje ikonoklaste in ko je geracija ikonoklastov, ki so ubogali Boga in verovali kot prvi kristjani za časa Kristusa, ki niso imeli kipov in slik v prestopanju 2. Božje zapovedi, umrla in jo je zamenjala nova generacija, ki ni upoštevala Svetega pisma je Bog dopustil uničenje Konstantinopla leta 1453.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!