Bomba iz Washingtona: ZDA izstopile iz Unesca

Foto: STA

ZDA se umikajo iz članstva v Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je danes napovedalo ameriško zunanje ministrstvo. Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je že izrazila obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona, ki je povezana s sprejemom Palestine v članstvo organizacije leta 2011.

Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je v Pariz sporočil ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev naj bi začela veljati 31. decembra.

Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in izrazila prepričanje, da “Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco”, tudi zaradi porasta nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu.

Spor zaradi Palestine
V ozadju je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija.

ZDA so potem še isti dan protestno ustavile financiranje Unesca, ki je sicer znašalo kar okoli petino vseh sredstev organizacije. Dve leti pozneje so zaradi neplačevanja članarine izgubili tudi volilno pravico v organizaciji, vendar pa so vztrajali kot članica.

B. O., STA

 • soc

  Njega dni so ZDA nosile levji delež financiranja te organizacije, na njej se je posledično hranilo nešteto potrebnih ust. Nekatere so se mastile, ne le hranile. Tudi v Sloveniji je na rovaš mane z neba prijetno živel center na Aškerčevi na čelu z direktorico, hkrati podpredsednico CK ZKS. Sicer izjemno inteligentno in sposobno tovarišico.

  • Valter BraniSlav
   • soc

    Ko sem tovarišico spoznal preko njene hčerke v osnovni šoli, je bila precej starejša in lepotice na sliki niti pod razno ne morem prepoznati. Ime?

    • Valter BraniSlav

     Gre za ugledno druzbeno politicno delavko iz Slovenije. Ko je Rankovic rovaril proti Brozu ga je na to pravocasno opozorila. V zahvalo je kasneje edina od politikov imela telefonski dostop do Tita 24/7. Na to dejstvo je bil izredno ljubosumen moj zlahtnik Edvard Kardelj katerega je Tito drzal v sahu… Umrla je v visoki starosti. Ce si zivel v 60 in 70 letih si jo sigurno poznal…
     No … za katero ugledno osebo nekdanje SFRJ gre?

     • soc

      Ne, ni bila Lidija.

     • Valter BraniSlav

      Uporaben nasvet, ce ne ves od kod je slika, pritisni z desno misko in potem “search Google for image”.
      Lidija je bila v mladih letih lepotica. Pepca Kardelj jo je klicala Madame Butterfly, ali Cho Cho San… potem pa ko je bila pri Titu bolj priljubljena kot ona in njen moz pa “ta kuzla”

 • RATATA

  Vse te in takšne organizacije so prevzete s strani raznorazne smrduharije in v njih ter preko njih se izvaja eno samo politikantsvo.
  Več kot 100 let že nogata zionistična naveza spletkari okrog Palesinskih ozemelj saj naj bi po njihovo bila sestavni del Velikega Israela.

 • xtc

  Bravo ZDA sedaj še iz ostalih kot so Unicef ipd.

 • Olga

  Vse te organizacije so same sebi namen!

  • Valter BraniSlav

   Pri nas Mirovni “Institut” budno pazi da ne bi uzalili kakega muslimana… Nikoli pa isti “Institut” ne protestira pri vladah islamskih drzav ce tam ubijejo kaksnega kristjana, ateista ali istospolnega.
   VSEM TEM “HUMANISTOM” SO SKUPNA DVOJA MERILA.

 • Valter BraniSlav

  Bomba iz Washingtona: DONALD TRUMP NESRAMNO PRDEL MED SPREJEMOM SPANSKEGA KRALJA…

  • cosmosjasnovidec

   Ti bi mu pa z tvojim nosem lahko šel zamašit rit.

   • Valter BraniSlav

    Glede na to da sta tvoja dva strica bila generala pri Josipu Brozu – in mu zvesto lizala anus da sta prezivela – mislim da bi tvoj jezik bil bolj pripraven za masenje Trumpove riti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!