Bomo pri lažjih kaznivih dejanjih sploh še potrebovali navzočnost policista?

Foto: iStock

Žrtve lažjih kaznivih dejanj bodo naprošene, naj na podlagi novega “self-service” načrta same sestavijo policijsko izjavo prek spleta in temu priložijo pripadajoče dokaze, kot je posnetek nadzornih kamer ali sliko, posneto s pomočjo mobilnega telefona. To bo vsekakor zamajalo tradicionalno policijsko delo zbiranja dokazov. 

Tovrstni pilotni program bo angleška policija West Midlands, ki je zadolžena za pokrivanje mest Birmingham, Coventry, Dudley, Sandwell, Solihull, Walsall in Wolverhampton, pričela izvajati še letos. Dave Thompson iz policije West Midlands je poudaril, da je lahko javnost prav tako spretna kot policija.

Tovrstno poročanje prinaša prihranek
Dejstvo je, da bo tovrsten program popolnoma spremenil več generacij policijskega dela, pri katerem je lahko le usposobljeni uslužbenec zbiral dokaze. Po prepričanju Thompsona je nujno, da se policija usmeri v smeri self-servica z namenom, da se prihrani čim več denarja, javnosti pa se ponudi večjo izbiro pri poročanju o kriminalu. Predlagal je, da bi bilo dobro, če bi imele žrtve možnost, da same poročajo o preprostih kaznivih dejanjih, kot so kraja v trgovini, kazenska škoda in prometne nesreče.

Steve White, predsednik Policijske zveze Anglije in Welsa, je idejo po navedbah Daily Maila opisal kot “prismojeno” in izrazil prepričanje, da je popolnoma zgrešeno, če se javnosti prepusti ključna vloga pri zbiranju dokazov. Thomson pa kljub temu navaja, da najbolj sodobna podjetja omogočajo, da ljudje opravijo raznovrstne stvari s pomočjo spleta.

Foto: iStock

Način, kako policija navezuje stike z javnostjo, bi bil lahko po besedah Thomsona drugačen. “Koncept “self-service” ne pomeni, da bi morali sami preiskovati kaznivo dejanje, ampak veliko je stvari, ki jih lahko javnost sama opravi in nam s tem pomaga. Javnost je včasih prav toliko sposobna kot policija.” Dodal je prepričanje, da bi morala policija poenostaviti način, kako opravlja stvari, z namenom, da prihrani denar, pri čemer je nujno, da se policija domisli tudi rešitve, kako bo hranila predložene dokaze.

Pri hujših kaznivih dejanjih še vedno nujen stik s policistom
Po besedah Thomsona bi imele žrtve še vedno možnost, da na štiri oči spregovorijo s policistom ali ga pokličejo prek telefona. Ranljive žrtve in priče v hujših kaznivih dejanjih, kot sta umor in vlom, bodo s policisti morale spregovoriti osebno.

Foto: iStock

Predvidevati je mogoče, da bo tovrsten sistem privedel do tega, da bodo žrtve in priče bolj pogosto poročale o kaznivih dejanjih. Nekatere izjave bi bile lahko podane na podlagi več izpolnjenih odgovorov in vprašanj, žrtve pa bi to nato podpisovale s pomočjo elektronskih podpisov. Programska oprema umetne inteligence pa bi potem lahko preučila podane izjave in se odločila, v katerih primerih je nujno, da žrtev izjavo poda neposredno policistom.

N. Ž.

 • dr Janez Sveti

  Vem, da so pri nova24tv zaposleni podpovprečno inteligentni propadli študenti. Kljub temu, bi se lahko potrudili in sestavili kaj na nivoju osnovnošolskega biltena, namesto, da kopirate neumnosti iz celega sveta..
  DR janez Sveti genij

  • Poštenje velja

   Nekateri bolj inteligentni pac verjamete samo svoji resnici , in zapravljate tuj denar.
   Slovencelni zsgamani.

   • dr Janez Sveti

    Sem veliki SLOVENEC, tako da me novice, ki to niso iz neke ameriške države z naslovom, ki namiguje na naše okolje ne zanimajo in so smeti na “portalu resnice”.
    Dr Janez Sveti nezadovoljnež

  • AlojzZ

   Hvala Svetemu geniju, da nas tu poučuje. Kljub temu ga prosimo, da odide kam drugam, mi ga pač nismo vredni.

   • dr Janez Sveti

    Vaši prošnji žal nismo ugodili. V roku 8 dni se lahko pritožite kamorkoli želite.
    DR Janez Svet Uprava genijev

  • AlojzZ

   Levičarji imajo cele skupine trolov, ki jih plačujejo, da serjejo po straneh, ki ne smrdijo po levičarstvu. Ena skupina piše po spletnih straneh o rasizmu in nacizmu, v drugi skupini so na primer tisti, ki se pretvarjajo, da so simpatizerji desnice in pišejo nestrpne komentarje. Spet druga skupina se pretvarja, da so verni kristjani, in pišejo komentarje, ki kar najbolj škodijo cerkvi in kristjanom. In tako naprej. Koordinatorji so pa na faksih in raznih nevladnih organizacijah in kvazi inštitutih. Plačani so, da preusmerjajo temo, žalijo, širijo še vedno zlagano zgodovino in rešujejo svoje polcivilizirane lopovske prosrbske gospodarje.

   • dr Janez Sveti

    In kam spadaš ti? Jaz bom vedno poniževalno pisal o bedastih prispevkih, kjer v naslovu napišejo nekaj v vsebini pa popolnoma neumna novico iz Amerike, ki sploh ni novica. Kaj bi ti še rad? Če si zabit in podpiraš vsako neumnost, samo da so “naši” si enak kakor zabiti rdečkarji, ki hvalijo Venezuelo. Bedaki.
    DR Janez sveti genij

 • cosmosjasnovidec

  Pri nas se kaj takega lahko uveljavi,ko več ne bo korupcije z strani policije ter vlade.
  Torej nikoli.

 • Waltter

  Sem delal nekaj časa v Birminghamu in me sploh ne čudi da si je policija to tam zamislila, glede stopnje kriminala in ostalega sranja je bolj prisoten strah kot pa kaj drugega. . Problem bo ko bodo storilca dobili in ga pridržali? Torej kaj naj iz jega zvlečejo na silo dokumente če jih pa nima pa ga pretepejo da jim pove ime in naslov? ali pa samo dodatno odklukajo da imajo storilca ter počakajo da po oddani prijavi umetna intelegenca določi tudi kazen za storilca, ki pa je lahko od par vzgojnih ali da mu spraznejo denarnico če ma kaj pa tudi do tega da natisnejo 3 kopije zapisnika s kaznijo in ga odpeljejo v zapor ki je naveden na listini? Ni dosti da majo že zdravstven sistem na podobni način zblojen zdaj bi se radi še malo glede varnosti špilali ali kaj. Obstaja samo ena velika razlika med Angleži in Avstralci in to je da angleži mislijo da so najboljši in superiorni medtem pa ko Avstralci se zavedajo da so tupi.

 • AlojzZ

  “Po prepričanju Thompsona je nujno, da se policija usmeri v smeri self-servica z namenom, da se prihrani čim več denarja”

  Predlagam, naj gredo v smeri prihranka denarja samo še v ukrepanje, če se pojavijo nasprotniki muslimanov ali LGTBjev.

 • Novakec1

  Glava od ribe fejst zaudarja, čist se jim je skisal, zagnojil….

 • Olga

  Saj tudi takšnih sodišč ne bomo rabili! Bo bolj pravično, da sami obračunamo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!