Brazilski levičarji doživeli hud poraz na lokalnih volitvah

Nekdanji brazilski predsednik, ki ga je odnesla korupcijska afera (foto: epa)

Do sedaj najmočnejša leva stranka v Braziliji, Delavska stranka, je velika poraženka lokalnih volitev v tej največji južnoameriški državi. Stranka je med drugim izgubila tudi večino v mestni hiši São Paula, volitve pa so pokazale jasno nezadovoljstvo volivcev nad doslej vladajočo Delavsko stranko zaradi recesije in korupcije v državi.

V največjem brazilskem mestu, São Paulu, je prišlo do zamenjave oblasti, saj je dosedanjega župana iz Delavske stranke Fernanda Haddada prepričljivo premagal desnosredinski kandidat João Doria. Po preštetih glasovnicah je prejel 53 odstotkov glasov in zmagal že v prvem krogu.

Gre za hud udarec za vladajočo Delavsko stranko, ki je zadnjih 13 let kreirala brazilsko politiko, vendar se je zaradi številnih korupcijskih škandalov in slabega gospodarskega stanja morala posloviti od oblasti. Gre za prve volitve po odstavitvi brazilske predsednice Dilme Rousseff.

Brazilski komunisti veliki poraženci volitev
Volitve županov in mestnih svetov so sicer potekale v 5568 brazilskih občinah. V Riu de Janeiru je bil volilni rezultat manj izrazit, vendar je kljub temu v prvem krogu zmagal predstavnik konservativne brazilske republikanske stranke Marcelo Crivella z 28 odstotki. Drugouvrščeni kandidat levičarske stranke PSOL pa je prejel 18 odstotkov. Drugi krog bo 30. oktobra.

Komunistični kandidat s podporo Delavske stranke, ki sta ga podprla Rousseffova kot tudi nekdanji predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, je dobil le tri odstotke podpore.

M. P., STA