Brexit: EU sprejel smernice, sledijo težavna pogajanja

(Foto: iStock)

Britanska premierka Theresa May je danes dejala, da bodo ločitvena pogajanja z Evropsko unijo težavna. S tem se je odzvala na stroge ločitvene pogoje, ki so jih v soboto na vrhu EU v Bruslju sprejeli voditelji preostalih 27 članic zveze.

“To in nekateri drugi komentarji evropskih voditeljev kažejo, da prihajajo časi, ko bodo ta pogajanja težka,” je Mayeva povedala za britanski BBC. Ponovila je svoje stališče, da je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora, če ji ponudba Bruslja ne bo všeč, na spletni strani povzema tiskovna agencija Reuters.

Thereza May (Foto: epa).

Voditelji 27 članic EU so v soboto v Bruslju v zelo kratkem času sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije. Otok so ob tem opozorili, naj si nikar ne misli, da bi z delitvijo unije olajšal dogovor. Politične smernice bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki jih bo Evropska komisija predlagala 3. maja, članice pa naj bi jih potrdile 22. maja. Pogajanja se bodo predvidoma začela šele po britanskih volitvah, ki bodo 8. junija.

V EU ob tem izpostavljajo postopen pristop k pogajanjem: najprej je treba opredeliti ključna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjem odnosu.

Foto: epa

Pravice državljanov, finančna poravnava in meja med Veliko Britanijo ter Irsko so ključna vprašanja, ki jih želi unija razjasniti čim prej. Čim prej želi unija urediti tudi vprašanje selitve dveh evropskih agencij iz Velike Britanije.

J. F., STA

 • xtc

  Združeni Jakati si vse bolj žAGAJO VEJO IN DRŽAVO:

 • črnaovca

  Seveda bodo težka kaj so mislili da bodo obdržali vse ugodnosti in nič plačevali. S temi desničarji je križ ko zavozijo so potem vsega drugi krivi

  • učko

   Levuharji bi imeli vse in dobro živeli in nič delali in nič plačevali !!!!!

 • sodnikisozločinci

  Želim si, da EU crkne. Čim prej, tem bolje.

  • učko

   Ne bo crknila, samo preoblikovala se bo. To pomeni, da bojo notri ostale samo tiste članice, ki spadajo v EU. Slovenijo so že odpisali, ker je balkanska komunajzarska govnarija in kot taka nevredna članstva v EU !!!!! Dejanska šengenska meja je že na avstrijski meji !!!!

 • učko

  Tako bi Francozi radi vsilili francoščino v EU kot dominanten jezik. Francozi so največji seratorji v EU. Največ pocuzajo denarja in nič ne dajo od sebe, samo pametujejo. Tudi v “balkanski vojni” so sodelovali z Miloševićevim režimom in ga podpirali !!! V zvezi Nato so največji seratorji, Američani jim ne zaupajo več čisto nič !!!!!

 • Borut Stari

  Po 44 letih je UK pokazala EU sredinec. Imperij vrača udarec. Impotentni evropski zajebanci sedaj s tabelim gledajo, kot tele v nova vrata. Osnova zamisli, prost pretok ljudi in blaga je “kaput”.Hvala mutti Merkel.

 • Adolf Hitler

  to mi ie nekai znano!
  židi spet potrebueo dnar

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!