Britanska premierka bo 29. marca sprožila postopek za izstop Velike Britanije iz EU

Foto: epa

Britanska premierka Theresa May bo 50. člen Lizbonske pogodbe sprožila 29. marca, s čimer so bo tudi uradno začel postopek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanska vlada je morala sprožiti postopek izstopa skladno s pogodbo o EU, potem ko so 23. junija lani Britanci izglasovali referendum, na katerem je 51,9 odstotka ljudi glasovalo za izstop iz Unije.

Po napovedih Downing Streeta bo britanska premierka napisala pismo voditeljem preostalih 27 članic Unije. V Londonu pričakujejo, da se bodo pogajanja z Brusljem po začetku postopka brexita začela karseda hitro.

Po izstopu sledijo pogajanja o nadaljnjem odnosu z EU
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je nedavno dejal, da se bodo evropski voditelji na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzvali v 48 urah in pripravili smernice za pogajanja. 27 članic jih bo nato preučilo, predvidoma aprila pa bo sledil izredni vrh v sestavi 27 članic Unije, na katerem naj bi smernice potrdili. Nato se bodo začela pogajanja o prihodnjem odnosu Velike Britanije z Unijo. Ta bodo trajala največ dve leti, lahko pa tudi dlje, če bo sedemindvajseterica v to privolila. Ko bosta strani dosegli dogovor, bo o njem odločal še britanski parlament. Velika Britanija bo prva država v zgodovini, ki bo izstopila iz EU.

M. P., STA

 • pajot

  Potapljajočo se ladjo najprej zapustijo podgane.

 • Caetano

  No, naj gredo, če je narod tako demokratično odločil. Ampak bolj pomembno je, da spremenijo politiko multi-kultija. Tega pa Teresa may ne bo naredila. Rabijo drugega človeka za to.

 • Olga

  Anglija se bo pa razpadla..Bo imela tudi svoj domači exit!

 • dvanajstzvezdic

  By,by.Ko so bili Britanci v pi…di, je bila pa Eu dobra. Verjetno bo pa kmalu: Dobrodošla Škotska in S.Irska.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!