Britanski obrambni minister šokiral z izjavo: “Mrtev terorist ne more škoditi Britaniji”

Britanski obrambni minister Gavin Williamson, (vir: twitter)

Britanski obrambni minister Gavin Williamson je v javnosti zbudil ogorčenost, ko je prejšnji teden izjavil, da mrtvi teroristi ne morejo škoditi Veliki Britaniji. Zagovorniki človekovih pravic pojasnjujejo, kako naj bi tudi teroristi imeli pravico do pravičnega sojenja, medtem ko nasprotniki pravijo, da obstaja razlika med človeškimi in državljanskimi pravicami. Teroristi ISIS, ki so se odpovedali britanskemu državljanstvu, tako ne bi smeli uživati enakih pravic kakor ostali državljani.

Prejšnji teden naj bi v britanski javnosti sprožila zgražanje izjava obrambnega ministra Gavina Williamsona, ki si je drznil reči, da po njegovem mnenju “mrtev terorist ne more škoditi Britaniji.” Williams je predlagal, poroča spletni portal Spiked, da bi se morala britanska vlada truditi za eliminacijo pripadnikov ISIS še preden se vrnejo na britanska tla. Presenetljiva ni bila dejanska izjava ministra, ampak buren odziv nanjo, saj so nekateri zatrjevali, “da ni nikoli prav ubiti ljudi, ne da bi jim najprej omogočili pravično sojenje.”

Najglasnejši so bili zagovorniki človekovih pravic. Ti pozabljajo, da so človekove pravice ločene od pravic državljana. In ravno v to slednjo kategorijo teroristi, ki so prisegli zvestobo ISIS in se borili na Bližnjem vzhodu, spadajo. Javno so se odrekli britanskega državljanstva in vseh pravic, ki bi jim s tem pripadle. Tako tudi stalno ponavljanje o neobstoju smrtne kazni znotraj britanskega pravnega sistema ne zaleže ničemur, saj, kakor piše urednik revije Spiked Luke Gittos, “ubijanje teroristov ni isto kot izvrševati smrtno kazen. Teroristi niso državljani. So sovražni akterji. So sovražni borci. Ideja, da bi morali imeti enake zaščite, ki jih imajo navadni državljani, je v navzkrižju z zdravo pametjo – kaže na globoko moralno zmedo v sami srčiki retorike o človekovih pravicah.”

Pripadniki teroristične organizacije ISIS (vir: twitter)

Teroristi so se državljanstvu odrekli, ko so se pridružili sovražni teroristični organizaciji
Razlikovanje med državljani in teroristi je pomembna začetna točka v diskusiji, kako se spopasti z vedno bolj prisotno grožnjo terorizma. “To je nova realnost. Trditi, da bi morali borci ISIS imeti enake pravice kot britanski državljani, je moralno izmikanje. Teroristi nimajo ‘pravice do življenja.’”

Ivan Šokić

 • Peter

  Teroristu pošteno sojenje, žrtvam pa…

  • Morala

   Dejali bodo, da so si žrtve same krive…

 • sprehajalec

  Če bo kdo naredil korak v tej smeri, ga bodo Angleži. Oni so konec koncev tudi izumitelji človekovih pravic pa svoboščin. Drugi so vedno samo gledali.

  • Hun

   naravno pravilo…tam kjer je tema se rodi dan…

 • Brutus

  So teroristi svojim žrtvam dali kakšno možnost? Vsakega terorista po kratkem postpku pred strelski vod.

 • Poštenje velja

  Tudi zagovorniki tetoristov ne more skoditi ce jih ctrl del.

 • Marija

  Končno.Končno in upam da res se bo reklo bobu bom.So ti morilci,dali pravice vsem pomorjenim.Saj tu ni besed,kako so ti zagovorniki pravic teroristov sprevrženi. Njih ne zanimajo pravice pomorjenih. Ni besed.

 • Antonius

  Če hudega psa ni mogoče socializirati v pasjo in človeško okolico, ga veterina humano evtanazira.
  Kdor šerijatarja primerja z nesocializiranim psom, dela psu veliko krivico.
  Vsakega psa je vedno mogoče socializirati v človeško okolje, šerijatarja pa nobenega in nikoli.
  Na bojnem polju je vojaški kaliber tudi eden načinov evtanaziranja, nesocializiranih šerijatarjev.

 • Aron

  Kašnno sprenevedanje! Ravno prejšnji teden je BBC objavil reportažo o tem, kako britanska vlada financira delovanje teroristov v Siriji: https://www.theguardian.com/uk-news/2017/dec/04/british-aid-scheme-suspended-amid-allegations-of-payments-to-syrian-jihadis

  Da ne bo pomote- UK si je predvsem sama kriva za svoje teroriste, zakaj jih pa financira, vežba in oborožuje? So res tako slepi, da niso pomislili, da se bodo taisti teroristi obrnili proti njim in britanskim državljanom?

 • bojan

  Mene pa šokorajo tisti ki teroristom omogočajo pravice

  Poklat teroristično bando do zadnjega … kakšne pravice neki za te gnile satanske kozjejebce ????

  BRAVO Gavin Williamson !… si človek z možgani…

 • Steiermark

  O kakšnih “človekovih” pravicah pa govorijo? To niso ljudje, to so alahove pošasti, ki jemljejo življenja nedolžnih ljudi, zato mislim, da minister ni rekel nič napačnega ampak je bil celo preblag in vsak terorist si zasluži “sodbo” po sv. stare zaveze – judovskem, kjer pravi oko za oko, zob za zob! Odrezati glavo, za odrezane glave! Edino tako se bomo lahko zaščitili pred terorizmom – teroriziranjem te drhali!

 • RATATA

  Britanski minister za obrambo mora to, kar je izjavil, tudi resnično misliti in pospešeno izvajati, saj je že zelo v zaostanku.
  Človekove pravice pripadajo le tistemu, ki je človek in človeški, to pa islamski teroristi zagotovo niso.

 • Ana Job

  “Mrtev sovražnik, dober sovražnik”, so dejali Indijanci. Proti isis je treba postopati brez vsake milosti!

  • slosin

   … William Tecumseh Sheridan ….’dober Indijanec je samo mrtev Indijanec’.

 • Morala

  Se strinjam z njim! Bolj bi se morali zgražati nad tistimi, ki omogočajo in zagovarjajo teroristom pravice!

 • Igor Kavalar

  Williams je predlagal, poroča spletni portal Spiked, da bi se morala britanska vlada truditi za eliminacijo pripadnikov ISIS še preden se vrnejo na britanska tla.

  Smeti človeštva sploh nebi smele več onesnaževati tega planeta.

 • domovina mili dom

  Zob za zob.
  Če si lahko privoščijo eni, naj bo dano tudi drugim.

  • Hun

   mascevati se je lastna volja cloveka ne danost

  • Tone

   Civilizacijski prispevek pravne države je ravno v tem, da preprečuje maščevanje zob za zob. Pred tem so bili ljudje divjaki.

   • domovina mili dom

    Z divjakom in oslom je komunikacija enaka. Morda samo odtenek v didaktičnosti.

    • Tone

     Bravo! Takoj si razumel.

     • domovina mili dom

      Sem se bal, da se boš videl v tem tekstu. Eureka, nisi se prepoznal.

 • totex39

  Bolj bodo evropski politiki podpirali to golazen, vedno več si bodo upali in uničevali evropsko dediščino.

 • MižekFiga

  Francozi to prakso zavidljivo dobro uporabljajo. Se še spomnite, kako so Cigane z letali prepeljali v Romunijo IN v novicah je nekajkrat pisalo, da so v strelskem obračunu padli ti in ti, verjetno udeleženi terorističnih dejanj.

  IN

  zato je povsem vseeno, kaj podporniki Levih kriminalcev mislijo “o tem”, po preštetju neštetih morišč pri nas “V SLOVENIJI”!

  • MižekFiga

   Zavlačevanje povračilnih dogodkov je nepotrebno, ker se točno vedo dokazi in razlogi za maščevanje!

 • Franc Šink

  Edine pametne besede ki sem jih slišal od na žalost ne več EU ministra!

 • Olga_10

  Čestitke gospod Williamson! Tisti, ki zaradi ideologije ali vere pobijajo civilno prebivalstvo, si ne zaslužijo niti človekovih pravic! Kakšne pravice pa so imele njihove žrtve???

  • Franc Šink

   Seveda ne. saj niso ljudje.Vsaj tako se ponašajo.

 • Hun

  Anglezi so sokrivci pri nastanku ISIS-a…naj drek popucajo za sabo!

  • MižekFiga

   V Angliji živi in dela OGROMNO ŠTEVILO CIVILIZIRANIH neANGLEŽEV. Kriminalno “godlo” povzročajo samo komunistični ideologi, ki ne prenašajo “pravo demokracijo” čeprav so sami sebe imenovali “demokratični socialisti”. FUJ za to laž!

 • pajot

  zagovornike človekovih pravic bi jaz poslal v 3 PM…Majmuni naj najprej zagovarjajo pravice tistih,ki so jih šerijatarji pobili in zmasakrirali. In kaj naj bi pomenilo pravično sojenje? Edino pravično sojenje za te morilce je eksekucija.

 • Dostmamrecesije

  To so prave besede. A rezanje glav je pa humano???????? Ne ni. Niti približno.

  • macon

   Rezanje glav je pod kulturne posebnosti, ki jih moramo demokratično tolerirati in razumeti.

 • xtc

  SE popolnoma strinjam z ministrom-likvidacija.
  Vsi tisti,ki zagovarjajo teroriste po opozoriti,da podpirajo terorizem in so lahko zaradi tega sankcionirani.

 • sašo

  Kaj je rekel kaj napačnega ? Ne vem kaj je s temi liberalci, zelo so nagnjeni k nasilju, oni bi se družili in bi tolažili množične morilce, posiljevalce in pedofile..kako si lahko empatičen s takimi ljudmi ? Le tako da si tudi sam deloma takšen.
  Poglejte samo slovensko levico, polno sovraštva do vseh ki se jim upajo postaviti po robu. Zobni ljudje, ki se skrivajo za dobrosrčnostjo.

 • antimur

  V Sloveniji se verjetno velika večina državljanov strinja s to njegovo izjavo, razen govnačev v AI, v Mirovnem institutu, pripadnikov LGBT, Levice, SD, SMC, v Desusu ter v vseh mogočih levofašističnih civilnih združenjih ter seveda ZZB. Zanima me, kako je lahko ZZB vedno brez mnenja, ko se gre za patriotizem in preživetje ter ohranitev slovenskega naroda, razen takrat so jih polni gobci, ko izsiljujejo za svoje privilegije in vandrajo od enega zombijevskega spominskega obeležja do drugega, seveda z vso yugo-kolhozniško ropotijo, od zastav z rdečimi zvezdami do srpov in kladiv, pa tudi s karabinkami in šmajserji. V kolikor bodo želeli še kakšen proračunski denar in privilegije, bodo morali tudi kaj dati Slovencem, ne pa nas samo tiščati nazaj v krvavo zgodovino in na divji ter krvavi balkan.

 • črnaovca

  Se še kdo spomni kaj je izjavil gneral Eisenhover med drugo vojno: samo mrtev Nemec je dober Nemec. Torej nič novega samo malo drugače in terorizma nismo poznali dokler se Amiji niso začeli mešati tja kjer jih ne bi smelo nič brigati. Kao Arabci rabijo demokracijo in sedaj jo imajo mi pa terorizem.

 • antimur

  Zanima me, kakšen odziv na to izjavo angleškega notranjega ministra bo od Škoberneta in Kordiša. Ta dva, pa normalno tudi Tomićka in podoben poden, imajo diametralne poglede kot ostali normalni Slovenci, na “ubogo” muslimansko pritepensko rajo.

 • dr Janez Sveti

  Šredlagam, da vsem “borcem” podeljijo borčevske pokojnine po vgledu Slovenije. Nasledne seveda.

  DR Janez SVeti genij

 • mona lisa

  Se strinjam s to izjavo. Zagoornike človekovih pravic pa nagnat. Kakšne pravice pa imajo žrtve in svojci terorističnih dejanj? vsak musliman je grožnja evropejcem. Kdor je pristopil ISIS-u nima več vstopa na evropska tla.

  • koreninca

   Lahko samo z glavo v svojem naročju. :)

 • šmentanamuha

  Spet neko slepomišenje kvazi humanitarcev in borcev za človekove pravice – muslimanov. Nisem še zasledila, da bi kdo od njih povzdignil glas proti otroškim porokam, rezanju klitorisov ali zahteval pojasnilo, kam je izginilo kašnih 10.000 otrok, ki so prišli v Evropo z migrantsko invazijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!