Britanski računalničar po naključju onemogočil virus, ki je ohromil svet

Računalničar iz Velike Britanije je po naključju vključil program za zaustavitev širitve okuženega programa, s čimer je zaustavil hekerske napade na ustanove v več kot sto državah na svetu, danes poročajo otoški mediji. Britanski raziskovalec, ki so ga na spletu označili kot 22-letnega MalwareTecha, je odkril, da se lahko škodljiva programska oprema zaustavi z registracijo imena t. i. izkrivljene strani, poroča Guardian. Mladi raziskovalec je tudi prepričan, da zgodba še zdaleč ni zaključena, saj bodo napadalci slej ko prej ugotovili, kako so bili zaustavljeni. Spremenili bodo svojo taktiko in ponovno poskušali.

Otoški računalniški genij tako apelira na uporabnike operacijskega sistema Windows, naj ažurirajo svoje sisteme, da jim ne bi hekerji vdrli v računalnike in za “rešitev problema” znova zahtevali plačilo. Policijska služba EU Europol je ocenila, da je govora o kibernetskem napadu brez primere, podjetje Microsoft pa je svojim ponudnikom omogočilo neobičajno pomoč in brezplačno ažuriranje zastarelih različic njihovega operativnega sistema Windows.

Naj spomnimo. Microsoft je do predvčerajšnjim naredil popravke samo za starejše sisteme od Windowsa XP iz leta 2011, ki so bili pretežno dostopni samo velikim organizacijam, ki za uslugo dodatno plačajo. Milijoni posameznikov oz. malih uporabnikov pa imajo še vedno sisteme brez popravkov.

Napadi so bili zasnovani na ranljivosti Windowsa
Microsoft je objavil dodatne popravke na ranljivosti Windowsa. Okužena programska oprema, ki se širi prek elektronske pošte ali Bluetootha, ali pa v računalnik vdre na kakršenkoli drugačen način, izkoristi slabost “softwara” za hitro širjenje, kar se je zgodilo tudi v britanskih bolnišnicah.

Kibernetski napad je sicer po doslej znanih podatkih najbolj prizadejal evropske države, med njimi tudi Rusijo, odkupnin pa je iz ure v uro več. Za zdaj je okuženih že približno 75 tisoč računalniških sistemov.

L. S.

 • Rožle

  Ubogi kmetje …kot kaže tudi letos ne bo nič s sušo ….

 • Rožle

  A veste kako je to, ko je gasilec prvi na kraju zločina ? …Kdor ga zvoha tist ga spoha ..pa to

 • Darth Vader

  Microsoft Windows operacijski sistem je del tajnega projekta PRISM, ki se je začel leta 2007. Komercialni partnerji projekta PRISM so: Microsoft, Facebook, Apple, Google. Poleg ameriške vlade pri projektu sodelujejo tudi: Britanski GCHQ, Avstralski ASD, Nizozemski AIVD. Zato je farsa za polpismene ljudi, da je Microsoft ponudil popravke ZeroDay ranljivosti. Diagram zbiranja podatkov preko PRISM programa nadziranja https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)#/media/File:Prism-slide-7.jpg

  • Franc Šink

   Ja naj pogledajo sistem 17-10 !

   • stajerc5

    Ne komplicirati, jaz si kupim skoraj vsak teden en nov “blabla”, in, zadeva je resena. Stare prodas za burek…

 • tohuvabohu

  napad je po doslej znanih podatkih najbolj prizadejal evropske države
  Malo več pazljivosti, prosim. Napad je najbolj prizadel evropske države in jim prizadejal veliko škodo.

  • tasilo

   Jaz ti dam prav. Tudi mene je imelo obregniti se. Zanimivo, da najmanj dva razumeva zapisano razliko med prizadeti in prizadejati, vendar … sprašujem se, kako se je taka neumnost znašla v SSKJ: http://fran.si/iskanje?View=1&Query=prizadejati

   Eh, niti SSKJ ni več, kar je bil.

   • tohuvabohu

    Vprašanje je, ali je bil kdaj to, kar naj bi bil.

    • tasilo

     Hja, nedvomno je dobro imeti ga — kljub takim cvetkam –, saj bi bilo drugače se šlabše. Bolj nas morajo skrbeti razne Termanie in korpusi novega besedišča, ki bodo sčasoma spridili jezik z legitimizacijo vseh najogabnejših čifurizmov (tipa šalabajzer, “car”v pomenu frajer, “pristati” v pomenu privoliti ipd).

     Najnovejša stupidnost in gravž, da po več kot 500 letih Slovenca nobena kača, pajek, klóp(!) … več ne piči, temveč samo še ugrizne, se pa tudi že prijemlje. — Za popizdit’, ti rečem.

     • tohuvabohu

      Zadnjič sem tudi sam nekje pomotoma napisal klóp, pravilno pa je klôp.
      Teh raznih korpusov (= trupel) ne gledam, ker jih ne rabim. Ali žival piči ali ugrizne, to niti ni stvar jezikoslovcev, saj niso biologi, hehe.
      Mene osebno bolj kot slovnična nepravilnost moti vsebinska, pojmovna, stilska ali drugačna neustreznost, zlasti takrat, ko se razvije v epidemijo, npr. v jeziku politikov in športnih komentatorjev (zadel je zunanji del mreže, prebil se je v finale, vzel mu je skalp, prestavili so v višjo prestavo, zapravili so priložnost, slavili so z 1:0 itd.).
      Za besedo pristati nisem imel občutka, da je balkanizem. SSKJ jo navaja kot 4. pomen. Kaj pa predlagaš namesto pristajati?

     • tasilo

      Okej, saj več kaj mislim; meni se diakritičnih znakov ne ljubi tako vestno iskati po tipkovici.

      Politiki in in novinarji, še posebno športni, pa tudi piarovci, so izpričano največji jezikovni primitivci, drekački in omejenci, ki si domišljajo, kako pretanjeno, rahločutno, “poetično” da se izražajo, ne zavedajoč se, kakšne neumnosti klatijo. to je dolga dolga debata debata, v kateri bi se gotovo strinjala.

      Namesto “pristajati imamo Slovenci glede na želeni pomen veliko ustreznic: privoliti, strinjati se, sprejeti, http://fran.si/iskanje?View=1&Query=pristati ; odobriti; stilno obarvano tudi blagosloviti, požegnati …

      Bodi pozoren: pri 4. pomenu si spregledal oznako “publ.”, enako je označeno tudi v SP. Ta zloglasna oznaka “publ.” pomeni publicistično rabo, v resnici pa je evfemizem za primitivizem, čifurizem, skromen besedni zaklad, nepoznavanje, neznanje in podobne jezikovno-umske “vrline”. Nanj se pogosto sklicujejo zgoraj omenjene skupin jezikovnih topoumnežev. Zavoljo mene je oznaka “publ.” enako kot koržec v pravopisu (nedovoljena raba). Kadar gledaš po SSKj ali SP, bodi pozoren na to oznako.

     • tohuvabohu

      Diakritične znake je najlaže dobiti s pomočjo Googla in odtod npr. z Wikipedijo.
      Glede oznake “publ.” se je tudi meni tako dozdevalo, kot praviš, prepričan pa nisem bil, ker ni tako opredeljena v slovarju.
      Z oznako “poetično” si dobro zadel bistvo. V bistvu ni zgrešeno, če časnikar ali drug javni nastopač išče nove izrazne možnosti, da se preveč ne ponavlja, tudi če izpade kot”pesnik”. Slabo pa je, če taki “pesniški” izrazi postanejo sinonimi, se pravi, nastopajo kot enakovredni uveljavljenim izrazom, in jih večina govorcev ter tudi poslušalcev tako razume. Prav slabo mi postane, ko slišim “slavil je” namesto “zmagal je” ali “obračun” namesto “tekma” ali “najstrožja kazen” namesto “penal”. Zatolčejo pa me pogosto že s prvo besedo rekoč “lep dober večer” (za spremembo to ni čefurjanščina, ampak jodlarščina, hehehe).

  • Darth Vader

   danes je postalo jasno, da je globalni kibernetični napada prevara obveščevalnih agencij NSA in CIA, z namenom pridobitve več davkoplačevalskega denarja….več tukaj: https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/15/vrhovni-zvizgac-iz-nsa-kiberneticni-napad-se-je-zgodil-zaradi-prevare-davkoplacevalcev-s-strani-obvescevalnih-agencij/

 • Darth Vader

  Človek, ki je v NSA uatvaril program množičnega zajemanja digitalnih komunikacij izjavil, da je CIA in NSA ta napad izvedla sama z namenom prevare, da bi dobili več davkoplačevalskega denarja: https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/15/vrhovni-zvizgac-iz-nsa-kiberneticni-napad-se-je-zgodil-zaradi-prevare-davkoplacevalcev-s-strani-obvescevalnih-agencij/

 • valentin

  Kibernetski napadi in vdori v operacijske sisteme so zadnji “hit” sodobnega vojskovanja za finančno pridobitništvo ali onemogočanje nasprotnika predvsem pa je kibernetsko vdiranje veliko cenejše od letalonosilk, raket, tankov itd. Na videz veliko bolj humano, ker ni prelivanja krvi, a posledice so delna ali popolna nefunkcionalnost neke panoge, družbe, izpadi sistemov, operativno nedelovanje države itd.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!