“Castrovo vztrajanje pri totalitarnem modelu je bil glavni vzrok stiske, bede in nesreče kubanskega ljudstva.”

Foto: epa

Komunistični voditelj, ki je bil to vse do zadnjega diha, je umrl včeraj v starosti 90 let.

Fidel Castro je imel svoj govor nazadnje letošnjega avgusta, ko je povedal, da bo star kmalu 90 let in da si ni mislil, da bo dočakal to starost. Čeprav se je že pred leti umaknil zaradi bolezni in oblast predal svojemu bratu Raulu, ki je tudi sporočil žalostno vest, pa je bil vse do zadnjega dne zagrizen komunist. Na koncepte kubanskega komunizma je tako opomnil tudi v svojem zadnjem javnem govoru letošnjega avgusta.

Izboril si je pozornost celega sveta
Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Robert Pastor je za CNN že pred časom povedal: “On je Kubo oblikoval po svoji podobi, tako slabo kot dobro.” Sicer pa je Castro živel dovolj dolgo, da je bil priča otoplitvi odnosov med ZDA in Kubo. In čeprav je Kuba v primerjavi z ZDA le majhen otok, si je Castro s svojo diktatorsko politiko izboril pozornost celega sveta.

Castro si je sovražnost ZDA nakopal že leta 1962, to pa se je nadaljevalo vse do konca njegove tiranije. Sicer pa je nasploh imel mnogo sovražnikov, CNN tako poroča, da je preživel številne poskuse atentatov, med drugim tudi s strani centralne obveščevalne agencije in tistih, ki jih je izgnal v začetku leta 1960. Castra jim ni uspelo onemogočiti niti z eksplozivom v cigari, ki jih je sicer kasneje nehal kaditi, menda le zaradi zdravstvenih razlogov.

Smrti se ni bal
Leta 2002 je dejal: “Nikoli me ni bilo strah smrti. In še nikoli me ni skrbelo, da bom umrl.” Castro je do zadnjega diha ostal prepričan v socialistični model in vladavino enopartijskega sistema, tudi potem, ko je Sovjetska zveza razpadla in je večina preostalega sveta sklenila, da je socializem ideja, ki je minila. “Vztrajanje pri totalitarnem modelu je bil glavni vzrok stiske, bede in nesreče kubanskega ljudstva,” pa je povedal Elizardo Sanchez, zagovornik človekovih pravic in kritik Castrovega režima.

Marjanca Scheicher

 • pajot

  Spet eden manj. Uživaj v peklu,fidel.

  • BeeMax

   Se vedno pojavijo novi. Umre eden, rodi se jih 5. Na žalost.

   • Steiermark

    Tvojo trditev lepo potrjuje naša Slovenija, kjer se kotijo, vsak dan, od novih “partizanov” in komunistov, ki nadaljujejo tiranijo (ropanje, zasužnjevanje ljudi, “diskreditacija in nato eliminacija”, itd., – komunistične bestije, tita!

 • janez.pokoncni

  Na Kubi sem bil nazadnje še letos. Moja žena jo obožuje zaradi neokrnjene narave in, naj se sliši še tao neverjetno, varnosti. V bistvu je vsak drugi prebivalec policaj, oziroma sodelavec njihove tajne službe.
  Kdor še ni bil na Kubi, bi ta pekel za prebivalce moral videti. Življenje na Kubi je grozljivo. Najboljšo definicijo je letos izdavil prijatelj, ki je bil z ženo zraven naju. Na Kubi je vse zelo poceni problem je, da ničesar (ampak res ničesar) ni. Deluje pa črni trg in na njem je vse mnogo, mnogo dražje kot recimo pri nas.
  Situacija s Castrom je zelo podobna kot je situacija s Kimom v Severni Koreji (tam še sicer nisem bil in si tega tudi ne želim). Sovražijo ga vsi in vsi vedo, da je glavni krivec za izjemno bedo prebivastva ampak, kdorkoli bo pokazal ob smrti tega norca veselje oziroma, ne bo pokazal velike žalosti, bo “nagrajen”.
  Kubo v vsakem primeru čaka nadaljevanje pekla. Slej ko prej bodo zrušili ta nori teror ampak bojim se, da bo oblast po “demokraciji” prevzela mafija zelo podobno, kot se je to zgodilo v Sloveniji. Itak, da bi bila po koncu neizmerne revščene, ki jo kličejo socializem, edina rešitev lustracija ampak se bojim, da bo njena izvedba še bolj nemogoča, kot je bila pri nas RAZEN, če bi izvedli zdaj kontrarevolucijo zakar pa je po skoraj 60tih letih brutalnega terorja izjemno mao možnosti, saj so 60let skrbno “pospravljali” vse morebitne sovražnike. V vsakem primeru jeba.

  Aja. Castru želim v bodoče prijetno cvretje v Peklu. Zasluži si!

  • rubec

   Na Kubi si bil z ženo? Jaz sem v Benetke vzel goloba s sabo.:))

   • janez.pokoncni

    Haha. Res je, ampak samega me nikoli ni pustila tja. Nekoc je nekje prebrala, da je razmerje med moskimi in zenskami 1:7 po tem, ko pa sva bila tam prvic in ji je postalo jasno kako “odprti” so, sem izgubil vse moznosti, da bi kdaj tja odsel brez nje.
    Dodatno je vse skupaj zacinil moj takrat najboljsi prijatelj, ki si je ze v 90tih ustvaril novo druzino tam. Njemu se nekako gre. Prihodke ima iz Slovenije (neprmicnine) a ravno letos je po skoraj 20tih letih Kube zacel tarnati, da dolgo vec ne bo zdrzal. Na Kubi je vse projekt. Zamenjati poceno sipo na oknu – projekt in to vse prej kot enostaven.

    • rubec

     Narad si priznam da sem tudi jaz zamudil. Vedno sem si govoril naslednje leto pa grem in evo ti ga zdaj. Po moje so se danes podražile na dva dolarja. Tolk pa nimam.

     • radames

      Zamujal so tud Kubanci. Castro ni umrl takrat, kot so sporočili.
      O.K. Deluje!

  • Franc Šink

   O mrtvih vse dobro.Za njega pa to ne velja!!

  • samsara

   Pa vsi njegovi zaslužni in slavni slovenski sotovariši naj ga kmalu obiščejo in mu ostanejo za družbo.

  • Franc Šink

   V Severni koreji sem bil. Na vizo sem čakal skoraj 6 mesecev. In to preko Nizozemskega podjetja.(medicinska oprema).Sem se pa naučil kaj je pekel za nekatere narode.

 • tarantela

  Otroke je pa rad delal, imel jih je 10!

  • marta

   Samo deset ?

   • tarantela

    Uradno.

 • rubec

  Nič ni pomagalo zjutraj ko sem jo prepričeval da to nima nobene veze. Stara mati jo je navsezgodaj podurhala čez vrata v trgovino po eno kastrolco za svojo vsakodnevno projo. “Kdo tole u trgovin zved’l jo do kuj podražal” jo je bilo še s ceste slišat.

 • rubec

  Še kučan pa smo na konju in to na unmu brez ročajev lepo prosim.

 • Olga

  Zločinec!

 • karpelec

  In z roko pomahal je v slovo.A ste mu pomahali nazaj, da bo lažje stopil pred Boga pravice?

  • Steiermark

   On je že na poti, k svojemu gospodarju – satanu! Pri njem se bo lahko družil z drugimi zločinci – morilci itd., kot je tito, stalin itd! Vsekakor pa bo prejel “plačilo” za vso zlo, ki ga je zagrešil, na zemlji! Satan ga bo trgal, z veseljem, po koščkih in ga mučil – večno!

   • karpelec

    Nevarno je, da se tolko takih drenja pri satanu, lahko še kaj hudega zakuhajo.

   • Franc Šink

    Dobro si napisala.

 • Caetano

  Manj znano pa je, da so kubanski komunisti svojcas podpirali Batisto in da so revolucijo izvedli s prevaro, tako da so vanjo vkljucili demokrate, po prevzemu oblasti pa so jih likvidirali. Komunisti se povsod posluzujejo taksnih in podobnih ukan. Lenin je prevaral kmete, med drugo svetovno vojno so izigravali odporniska gibanja za monopolizacijo in prevzem oblasti, v Spaniji so uporabili zaveznistvo z nekaterimi liberalci za likvidacijo vseh, ki so jim bili resna konkurenca, anarhistov, socialistov, trockistov. Sporazum z nacisti so uporabili za sirjenje svojega totalitarizma po Evropi, izkoriscali so razna antikolonialna custva za svoj kolonializem itd.

 • BeeMax

  Zločinci in kriminalci živijo dolgo. Tudi pri nas. Verjetno imajo vsi dogovor s hudičem in Matildo.

 • Egon83

  Pričakujte hvalospeve in objokovanja naših novinarjev v naslednjih dneh. Komunistični sivi, pardon rdeči jazbeci imajo dolgo življensko linijo. Tudi naš palček bo dočakal 90-ko. Sem par dni nazaj ujel kirurga Planinška v intervjuju z Vesno Milek na rtv, maja je šel za en mesec na Kubo na neke sorte duhovno očiščenje. Ker je šel ven iz turističnih središč, pravi ga je šokirala beda od bede sistema, ki vlada tam, tako da je ves denar, ki ga je imel s seboj (4000 €) pustil tam. Milekova je bila vidno šokirana nad njegovimi besedami in se ji je kar zatikalo. Očitno šokirana nad besedami, da komunistični raj ni raj.

  • rubec

   Čudno. Menda se pri milekovi nikoli ne zatika ampak najbrž imava v mislih različni lokaciji.

 • centurion

  Ali bo skupina Združene levice razglasila žalovanje ob
  smrti diktatorja in soborca zločinca Che Guevare ter odšla pospremiti
  v pekel tovariša El comandanteja.?
  Če bo šla, naj tam tudi ostane, trša frakcija pa naj nadaljuje v
  drugi socialistični raj na zemlji v bližnjo Venezuelo, Kordiš pa v
  Severno Korejo.

 • Lokomotivführer

  In potem je na poštenih volitvah, kot je to v navadi v socializmu, oblast predal svojemu bratu…

 • Kučko pod pručko

  Prav nič drugače ni pri nas …

  Kučanovo vztrajanje pri totalitarnem modelu je bil glavni vzrok stiske, bede in nesreče slovenskega ljudstva.

  • domovina mili dom

   Ko narod jamra. ” sem prčakoval vse drugo….. sem razočaran….” Ko pa mu dopoveduješ, da je sranja in mafije v Sloveniji kriv mali doživljenski predsednik s para vlado in zakaj voli komuniste, pa zabodeno gleda. Ni čudno, da smo v pismu materinem.

 • domovina mili dom

  “Poslovil se je vodja kubanske revolucije”. Zastave pa na pol droga na rdeči kupleraj javni hiši.
  Bla, bla bla. Bil je dolgoletni……bla.
  Zdaj se bo videlo katera medijska hiša bo omenila , da je bil komunistični diktator, ki je spravil narod v siromaštvo, bedo ponižanih. Ko bi ljudje to videli, odpadle fasade, povešena okna, izvzeto turistične destinacije. Vse ostalo beda.

  • Kučko pod pručko

   Nova24TV je to že naredila. Pa saj si verjetno mislil na Murgle Press in TV Murgle!?!

   • domovina mili dom

    Da, da.

 • Ryuk

  Sedaj imajo kubanci enkratno priložnost, da se rešijo okov socializma in zadihajo svobodneje.

  • domovina mili dom

   Morajo dobesedno pokokati vse, ki so jih trpinčili, tudi soseda. Če bo ostal samo eden, bo tako kot v Sloveniji.

  • zokispoki

   Samo da ne bodo pozabili na lustracijo, kot naši pametnjakoviči .

  • samsara

   Ta dan se bliža tudi Slovencem…

  • Franc Šink

   Ne bo šlo tako hitro, imajo oprane možgane.Sledi tranzicija.Lustracije ne bo.

 • Aton

  Je pa tudi res, da so Američani prav totalitarno uničevali Kubo. Prej in kasneje!

  • macon

   Je pa tudi res, da je Castro nacionaliziral – ukradel premoženje ameriških državljanov in firm. Kuba je bila lahko vesela, da jih je Sojuz toliko podprl, da niso doživeli direktnega izkrcanja ameriške vojske.

   Castrova banda je bila seveda garancija za vsesplošno bedo Kubancev.

 • totex39

  Slovenska levičarska vlada bo pri nas razglasila dan žalovanja.

 • Anton

  Luka Mesec je cist u bedu…..

 • Osti jarej

  …matilda!!mater!!!…pejt u kurac..!!!

 • hle

  Komunista so iz njega napravili v bistvu amiji ker mu je bila to edina možnost preživetja takrat tako kot so pri nas nekateri danes demokrati čeprav so v srcu še vedno marksisti tudi na desni jih najdemo pa še ena zanimivost da ga kot enega redkih pomembnejših svetovnih voditeljev ni bilo na titovem pogrebu bojda čeprav so nam vedno govorili drugače ga sploh ni maral

 • luka globus

  Another One Bites the Dust: http://loopnroll.com/p/dL41X?x

 • if

  Komunistični sistem povsod izrazi enak rezultat. Beda blaginje in duha!
  V Sloveniji je beda duha vzdrževna z neokomunizmom, ki ga izražajo vse oblasntne funkcije samostojne Slovenijie in večina medijev!

  V oddaji “Od blizu: Franc Planinšek” je dobro pojasnjeno stanje Kube (v minutah od 43 naprej).http://4d.rtvslo.si/arhiv/od-blizu/174438946 .

 • cornusmas

  *Sožalje* levom in levinjam.

 • xtc

  Hudič in Matilda prepočasi pusata to drhal iz tega sveta;levaki so največje zlo v zgodovini človeštva;še inkvizicija so bili pravi vajenci za njih::
  Hvala bgu ;da je le hudič odgnal tega zločinca upam ;da kmalu pride še po več podobnih: tudi takih v Sloveniji:

 • radames

  Ne verjamem, da je umrl takrat, kot so sporočili. V komunističnih državah za pomembne voditelje sporočijo vedno kasneje kot se je dejansko zgodilo (najbrž pa tudi drugod). 100% vem, da Kardelj ni umrl takrat, kot so sporočili, marveč 3 dni prej. Tito pa naj bi umrl sredi februarja.

 • garfi

  ti diktatorji so nori
  en diktator uničuje življenja vsem

 • Viktorh

  Prva jutranja poročila so mi polepšala dan.
  Hvala bogu!
  Po dolgem času en zločinec – kriminalec manj.
  Upam, da bo kmalu pobralo tudi njegovega brata.

  • if

   Ima mnogo komunističnih bratov. Zato naj vaš izrek velja za vse!

   • Viktorh

    …no, aktualen je on in njegov brat.

 • elh

  Ko je Tito dokončno stegnil še preostalo nogo, so številni takoimenovani ugledni politiki pritekli na pogreb. In si porušili svojo kredibilnost, če so jo prej slučajno imeli.

  Vprašanje je, če bi danes tudi, ko je enačaj med Titom, Hitlerjem, Stalinom, Maom in podobnimi kalibri vedno bolj očiten. Razlika je samo v številu, ki so ga imeli na razpolago pobiti.

  Skratka ali bodo zvesti Titu šli na pogreb njihovega ljubljenega strička Fidela? Njim bi se to prav spodobilo. Bo na pogrebu zastopstvo slovenskega predsednika ali vlade ali celo parlamenta? Bo bivšim predsednikom dodeljeno nekaj sredstev v ta namen? Kdo ve, vse je možno.

  • Franc Šink

   Tito je bil vseeno večji lopov.Castro bo imel skromnejši pogreb!

   • elh

    Seveda, in bi bil še večji, če bi le imel večjo državo na razpolago. Fidel pa tudi.

 • garfi

  en komunajzar manj, zanimivo bo poslušati odziv levakarjev
  Boštjan Turk: kućko je največja nesreča Slovencev
  ob takšni novici bi bili rešeni

 • radames

  Napredno delavsko gibanje vsega sveta je izgubilo zadnjega od svojih velikih voditeljev.
  Marx: “Proletarci vseh dežel – odpustite mi!

  • domovina mili dom

   Veliko jih bo prišlo zato, da se prepričajo o resničnem preminutjem.

   • radames

    Baje Kučan že poka kufre. Gre v Habano.

 • Kučko pod pručko

  Cvergl je bratskemu kubanskemu narodu in družini diktatorja že poslal brzojavkno s sožaljem direktno iz Murgel, najavil udeležbo na pogrebu, v cvetličarni pa naročil žalni venec s staro slovensko zastavo. Z zastavo, od katere še vedno teče kri, na njej pa so simboli totalitarnega režima, ki je tako kot Kubo ugonobil tudi Slovenijo – rdeča zvezda, srp in kladivo.

  Cverglna bo na pogrebu spremljala celotna slovenska komunistična drhal, med najbolj vidnimi v delegaciji pa bodo Zemljarič, Kocjančič, Pahor, Opanković, Brglez, Ribičič, Šoltes in še mnogi drugi!!!

  • domovina mili dom

   Pozabi, kaj pa protokol. Celotna vlada ne sme v tujino hkrati. Cvirgl bo sigurno doma ostal, da ne bi slučajno bilo kakšno veselje.

 • Poštenje velja

  DA BOG DA CRKO!!!!!!

 • Dostmamrecesije

  Murgle se utapljajo v solzah. Gradaščica je že prestopila bregove.

 • if

  Dovolj je K od komunizma, in že si v “curku”!

 • Dostmamrecesije

  Na RTV SLO je Castro junak 1a. Takšnih bi za njih svet potreboval še veliko več. Ne pozabiti na Putina.

 • Kučko pod pručko

  TV SLO – intervju s kirurgom Francem Planinškom

  O svojem obisku na Kubi je povedal naslednje: Bil sem tako globoko pretresen, kot še nikjer … Gre za hudo bedo ljudi, ki živijo v tistih razmerah … Havana je dobesedno razvrana, kot da bi jo bombardirali … Bil sem tako šokiran, kot bi bil, če bi šel v sedanjih časih pogledat Auschwitz.

  In vse to je zapuščina tovariša Fidela. Naj se pridružim tistim, ki mu želite cvretje v loncu vrele vode sredi pekla. Pa upam, da se mu bo pridružil tudi zadnji predsednik CK ZKS, udbaška špeckahla Plavi in uničevalec Slovenije!!!

 • marta

  Fidel Castra bodo baje že danes kremirali.
  Ali komuniste tudi kremirajo ??????
  Kako, ……..Kakšen pogreb bo to, če ga bodo prej kremirali ?
  Tega pa ne razumem…..

  • Kučko pod pručko

   Marta, lahko ga kremirajo, toda njegova duša bo šla v pekel. Prepričan sem, da bo večina Kubancev, ko bo videla, kako se zvija od peklenskih muk, dobila vsaj nekaj zadoščenja za vse, kar jim je hudega storil. Popolno zadoščenje pa veš, da za takega diktatorja ni mogoče.

   Kot tudi na za našega!!!

   • marta

    Ja, dolgo so ubogi Kubanci prenašali njegovo tiranijo.
    Najbrž se je bal, da ga bo tam zeblo pa si je zaželel že tukaj malo toplote, ampak mislim, da ga tam ne bo zeblo..

  • Viktorh

   Bojijo se, da bi vstal od mrtvih. Srečala jih je pamet.

  • Nata

   Se bojijo , da bi oživel !!

 • VERZIFIKATOR

  Zvest Havanšek

  DVAKRAT UMRL

  Dvakrat je umrl človek neki,
  to svetovna res je rariteta,
  večja kot telesa vnebovzeta,
  večja kot cunami po oseki.

  Enemu bilo pred njim le dano,
  dvakrat da kot človek je umrl,
  enkrat sicer le oči zaprl,
  v drugo vse bilo je zaigrano.

  Tisti se šopiril je s havanko,
  se uvrščal med neuvrščene,
  ne le tri, imel je štiri žene,
  torej veste, kdo je, prav natanko.

  Ta sledil njegovemu je zgledu,
  enkrat pač umre da se zasebno,
  drugič zgolj za javnost neprisebno,
  nevoščljivemu v posmeh sosedu.

  Ta bil res do konca si je zvest,
  zvest – fidelis torej po latinsko,
  reče se drugače barabinsko,
  evfemizem pa je slaba vest.

  Hotel ni za onim zaostati,
  ki s havanko mu dajal je zglede,
  zagovarjal mnenja je, poglede:
  treba je okroglo praznovati.

  Prekositi ne le po starosti
  snoba tistega s havanko v ustih,
  ampak v dneh starostnih, silno pustih
  popustiti malo še v grobosti.

  Zadnjič zvesto res telo mu trzne,
  druga to bila je njega smrt,
  svet za hip je v čudež bil zazrt,
  ko telo se za pogreb odmrzne.

  In potem pripravi za parado,
  zvesto se nališpa ga, primerno,
  da gledalstvo ne bi nejeverno
  dvomilo o čem, še zlasti mlado.

  Ta na vrat na nos kreacionizem
  medicinsko se poimenuje,
  kakor ljudstvo kajpak pričakuje:
  nepovratni pato-fidelizem.

  • Nata

   Ja , štiriri žene je oni imel……in dve je prav po barabinsko odstranil !

 • garfi

  papež prijazno do zločinca
  komunisti se podpirajo

  • Nata

   Oh , veš kaj no ??
   Ali ga naj pošlje v tri krasne !!

   • garfi

    k hudiču v pekel

    • Nata

     Oh , ti si en čuk. Saj imaš prav , vendar si to čahko privoščimo mi . Bilo bi prav čudno , da bi papež……..

     • garfi

      ….bil normalen človek

   • moon

    Ne. Lahko pa je tiho!

    • Nata

     Lahko ja . Lahko pa pove kakšno kritiko v lepi obliki . Tudi z lepo besedo lahko dobro ” zadaneš “!!

 • zokispoki

  Kdaj pride Matilda še po Hišana & Co.?

  • samsara

   Vsak dan, vsako uro, vsako sekundo je bližje.
   Preostalo ni več veliko.
   Po svežih posnetkih…

 • ptr

  Če se še spomnite pred ravno 5 leti. Skorajda istočasno (z razmikom dneva ali dveh) sta umrla sevenokrejski diktator Kim Jong Il in nekdanji češki predsednik Havel. Predvsem Türk je bil pred res hudo dilemo, na čigav pogreb iti. Srce ga je nedvomno vleklo k tovarišem v Pjongjang, po drugi strani pa je Češka le preveč pomembna partnerica, da bi se smelo manjkati v Pragi, pa še Havel je bil zmeraj prijatelj Slovenije… Iz težke hamletovske dileme so ga rešili šele severni Korejci, ki so odločili, da na pogrebu ljubljenega vodje ne bo nobenega tujega državnika, brez kakršnekoli izjeme.

 • samsara

  Kakšen fantastičen dan za Kubo!

 • samsara

  Tale diktatorski fanatik Castro je nekoč izjavil, da tudi, če bodo morali jesti travo in tudi, če bodo morali živeti v jamah, se svoji revolucionarni poti kubanski narod ne bo odrekel.
  In kje je zdaj njegova namišljena, skoraj nadnaravna veličina?
  Če grob ne bo zaščiten in varovan, bodo slejkoprej scali po njem in še kaj.

  • Franc Šink

   To je izjavil tudi tito .Samo za “jugoslovanski” narod

 • samsara

  Tudi njegovemu slovenskemu ekvivalentu, se bliža ‘princ teme’.
  Prihaja po svoje. Nobenega ne zgreši…
  Kdor se mu je zapisal, je njegov.

 • Nata

  Za ljudstvo Kube mu je bilo prav malo mar !!
  Da nikoli ne bi , in ni spremenil svojega prepričanja ? Hja …….zakaj pa bi ?
  Super se je imel !! Vas na kaj spominja , dragi komentatorji ??

 • antimur

  Tako kot na Kubi, bi bilo v Sloveniji, če bi oveljala politika ZL. Nekako še razumem starce kot je Hanžek in podobna ultrakomunistična nesnaga, toda da mladi kot so Frangež, Tomička in podobna svojat zagovarjajo takšno nazadnjaško in preživelo politiko, je pa že preveč

 • dr Janez Sveti

  Niti en človek ne more obstat na oblasti, če ni dovolj tistih, ki jim režim, pa naj je kakršenkoli ne odgovarja. Torej na eni strani priviligirani in na drugi strani bojazljivci, ki nimajo jajc, da bi svojo situacijo spremenili.
  DR Janez Sveti genij

  • macon

   Lenin: “En človek z orožjem lahko kontrolira stoterico brez njega.”

   • dr Janez Sveti

    Ni res. Kontroliraš samo strahopetneže!!
    DR Janez Sveti ljubitelj Smrti

    • macon

     Bolj en živ strahopetec kot deset mrtvih jun(bed)akov. Kdor gre golorok proti orožju, ni junak, temveč bedak.

     • dr Janez Sveti

      Potem pa živi kakor suženj! Jaz se smrti ne bojim. Nikoli ne bom hlapec ali suženj!
      DR Janez Sveti nesmrtni

     • fmg9

      U redu.
      No, samo nasvet: prej se primerno oboroži…

     • traktor

      Kje si zaposlen, če ni skrivnost?

     • dr Janez Sveti

      Nikjer. Sem bogataš in moje delo je zabava. Kje si ti zaposlen? Če ni skrivnost?
      DR Janez Sveti bogataš

     • traktor

      Podjetnik sem že 17. leto. Ponosen sem na to.

     • dr Janez Sveti

      Država te je vesela, čeprav tega ne pokaže.
      DR Janez Sveti genij

     • traktor

      Prav imaš. Država je vesela prav vsakega, ki ga lahko nemoteno in nekaznovano odira.

 • centurion

  Le kdaj bo Slovence osrečil tak sobotni dogodek….
  Lahko tudi med tednom…..

  • rubec

   hehe

 • domovina mili dom

  Malo za skan, na portalu rdečega kupleraj medija.
  “Počivaj v miru VELIKI vodja in idol Takih žal ne delajo več..”
  “Skoda…se zadnji od velikih in pokoncnih moz. Pocivaj v miru!”
  slovenska Zblojena Lista je v polni bojni pripravljenosti. Kot komunistični džihadisti se pripravljajo za mednarodno udeležbo v boju za revščino ,trpljenje in maltretiranje narodov.

  • radames

   Na forumu MMC se nekateri Castru klanjajo. Obožujejo revolucijo, Fidela in Che-ja. Tako si jaz predstavljam predvojne jugo komuniste.. Ne zdajšnjim oboževalcem, ne Castru, ne Che-ju, ne titu, Kardelju in Mačku ni bilo za izvedbo revolucije žal ljudi. Pač menijo, da se mora vso “nesnago” pobiti.
   In po izvedeni revoluciji v takih državah zavlada žalost, strah in beda. In vsi taki forumaši si predstavljajo, da so v vodilni kasti, ki uživa, folk pa trpi. Seveda jim pa za folk ni mar.
   Bedno razmišljanje levičarjev.

   • domovina mili dom

    Če ne drugega, komunisti povzročijo (Španija, Nemčija), da zaradi njih nastopijo drugi diktatorji. V končni fazi vedno najebe narod.

 • totex39

  Kaj pa kaj Kordiš iz ZL tako imenovani “che guevarno” se je že potolažil, da je izgubil vzornika.

 • Igor Karlić
  • janez.pokoncni

   ;) ampak ne na Kubi.

 • cornusmas

  Cerar,kdo ti je dal dovoljenje,da v mojem imenu izražaš sožalje ob smrti komunističnega diktatorja?

 • cornusmas

  Juncker o Castru kot o heroju.Noro!

  • garfi

   in slabo za nas
   potrebno spremljati, norci se razkrivajo

   • cornusmas

    Naši komsiji objokujejo Castra….diktatorja,tirana,kršitelja človekovih pravic….medtem ko slovenske domoljube označujejo s fašisti.Ne vedo več,kaj delajo.

    • garfi

     levuharji dobro vedo kaj delajo
     ropajo in uničujejo narod in državo

  • domovina mili dom

   je imel danes malo daljši cug.

 • cornusmas

  Castrova hči,ki živi v ZDA…o svojem očetu….bil je tiran in diktator.

 • cornusmas

  Naslednji,prosim !

 • Opazovalec

  @Castro si je sovražnost ZDA nakopal že leta 1962,

  Samo ena pripomba, izkrcanje v Prašičjem zalivu 17. aprila 1961 je bila pa prijateljska gesta?

  Kuba je bila in je bojda v veliki stiski zaradi totalitarnega režima, kar nedvomno drži zaradi desetletja dolge blokade in slabe ekonomske politike….. Obdaja jo množica demokratičnih držav, in vendar je v skoraj vseh demokracijah Severne, Srednje in Južne Amerike pričakovana življenska doba krajša od Kubanske. Edino Kostarika jih prekaša za 5 mesecev, bogate ZDA samo za dva, kljub enormni razliki denarnega včožka v zdravstvo. Le najsevernejša Kanada s komunističnim režimom javnega zdravstva in zavarovalništva krepko odstopa in prekaša privat zdravstvo po učinkovitosti v ZDA za celi 2 leti in 9 mesecev. Očevidno je demokracija in še zlasti privat zdravstvo in zavarovalništvo zelo slabo za življenje in s tem tudi za zadovoljstvo ljudi ali pa mogoče ljudje od zadovoljstva in blagostanja hitreje umirajo?

  • domovina mili dom

   Kaj ti koristi državno “zastonj” zdravstvo, če imaš pisker prazen, travo pa onesnaženo. So ljudje bežali v demokracijo, ker so ugotovili, da manj hodijo k zdravniku s polnim trebuhom. Čudno, da so prebegli Kubanci v gnili kapitalizem gmotno preživeli, se imajo fino kljub zavarovalnicam in privat zdravstvom. nobenega ni zgrivalo, da bi se vrnil. Ni nobeden sedaj žalosten ko je preminul njihov….

  • garfi

   si vprašal kaj Kubance, še posebno tiste ki so bežali iz tvojega raja
   zelo podoben je zločincu titu

  • janez.pokoncni

   Slučajno je trol podoben tebi danes na Financah priletel s podobnim kretenizmom in bil argumentirano “pobit”. Bom kar citiral :

   ==== link do original posta, spodaj citat http://forum.finance.si/?m=2629286&single

   Ne najdem podatkov, kjer bi preveril, da “Na splošno pa velja, da imajo Kubanci precej daljšo življesko dobo kakor bogati prebivalci ZDA”.

   Najdem sledece:
   – prebivalci ZDA in Kube imajo skoraj enako pričakovano zivljenjsko dobo.
   – najdaljsa pricakovana zivljenjska doba v ZDA je v najbogatejsih zveznih drzavah
   – povprecje v ZDA dol vlecejo temnopolti, gor pa azijci in latinosi, belci na povprečju
   – v ZDA doba ne raste, deloma zaradi vec samomorov in overdose (s protibolecinskimi tabletami)

   Nikjer nisem uspel najti niti blizu podatkov, da Kubanci precej dlje zivijo kot bogati Americani, kaj sele, da bi to splosno veljalo.

   To se mi zdi precej nenavadno, ce ves za podatke, deli…

   Na “splosno velja” ravno ne morem verjet.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_life_expectancy
   ========

   No, zdaj pa še ti podkrepi tele nebuloze z dokazi. Lahko ti pa prišepnem, da na Kubi tudi umreti nimajo od česa. Revščina je tako grozovita, da si velika večina tega sploh ne more predstavljati. Bosna in Kosovo sta za Kubo Disneyland!

   • samsara

    Ni zastonj urednica Financ tovarišica Toplakova. Rdeča po duši, kot je enkrat sama zapisala.

   • Opazovalec

    Pokončni Janez, ampak daj mi razloži, kako je mogoče da zatirano ljudstvo v diktaturi oib samem pomanjkanju živi dalje kot v demokraciji: lista življenskega pričakovanja v S,SAr in J Ameriki

    Kanada 82,2 (javno zavarovanje, zdravstvo, južni sosedje pravijo komunistično)
    Čile 80,5 (prej sem ga spregledal)
    Kostarika 79,6
    ZDA 79,3 (po vsem sodeča zgledna država, kjer ljudje radi umirajo od samega ugodja)
    Kuba 79,1 (protip diktature in nesrečnega porebivaljstva ki rado živi)
    Panama 77,1

    Če neki Gustl na FINANCAH pravi, da imajo v Kanadi in ZDA skoraj enako življensko pričakovanje izvedi račun in boš zaznal razliko 2,9 (dve celi 9/10 leta) kar je precej znatna razlika. Gustl pač ni doma v številkah.
    Zakaj bi bilo potrebno poudarjati, da črnci v ZDA vlečejo povprečje navzdol mi ni jasno, Kubanci so v mnogo večjem številu črnci in mešanci in morajo torej prav tako na Kubi vlčei povprečje navzdol…

    Govora je o zdravstvenem sistemu in prav ZDA sop vzorčen primer da za dobrobit naroda ni važna samo super kvaliteta zdravstva temveč tudi možnost njenega koriščenja. In to tepe ZDA in nič drugega. Mnogo ljudi slpoh ne more priti do spodobne pomoči….. Obratno je v Kanadi z javnim sistemov široko dostopnim in solidno financiranim. In potem se pojavi ne Kuba, revna kot cerkvena miš, kjer očevidno z malim vložkom naredijo medicino dokaj učinkovito. Tako da ni vse na Kubi tako strahotno slabo.

    • janez.pokoncni

     Trol, sam sem skoraj prepričan, da je večina levakov zelo zlobnih ljudi ampak zate to pomojem ne velja. Ti si enostavno zelo, zelo zabit.
     Daj prilepi linke od kot črpaš vso to “znanje”.
     Sicer pa ti lahko povem. Na Kubi (ampak tole je res dobesedno) 99% ljudi ne dela nič. Ampak res nič. Ne samo zato, ker bi bili tako leni ampak enostavno nihče nima kaj za delati. Ničesar ni. Nobenih tovarn, celo kmetijstva več ni. Celo sladkornega trsa več ni, cuker uvažajo. Tisti ob morju še nekako lovijo ribe, večina prebivalstva pa se ukvarja edino s preprodajo svojih hčera in žena (prostitucija).
     Kakšna je njihova življenska doba? Povprečna, lahko pa bi bila res nadpovprečna, saj je njihova edina skrb le to, da vsak dan nekaj malega pojedo. Vse ostalo so itak zgolj sanje. Od česa živijo? Danes sem ujel podatek. 85% Kubancev se preživlja od denarja, ki jim ga pošiljajo sorodniki, ki so se uspeli dokopati ZDA in prostitucije.
     Je pa res. Zdravnikov imajo Kubanci ogromno. Mislim, da celo največ na število prebivalcev. Plača zdravnika je cca 50 $ !!!

     Ne glede na vse ti moram še enkrat prišepniti kaj si mislim o tebi – si veliko budalo!!

     • Kučko pod pručko

      Si pa dobil sogovornika na nivoju, ha, ha!!!

     • janez.pokoncni

      Pismo res je. Me je spravil v tako voljo, da greva z ženo kar ven na večerjo samo, da se umaknem od računalnika.

     • Kučko pod pručko

      Privoščita si jo. Pa kakšnega zvrni, ker se je diktator stegnil!!!

     • Opazovalec

      Pokončni Janez, upam, da ti je večerja teknila. Sedaj ko se boš vrnil z milo ženičko pa še poglej mednarodno primerljive podatke, kako ti leni Kubanci ki nič ne delajo, ki so leni, živo samo 2 meseca manj od strašno pridnih prebivalcev ZDA. Beri https://www.google.si/search?q=life+expectancy&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=ads5WNjuJsjLsAHQtbKgBA, sicer te je pa na to pot napotil že tvoj vzornik Gustel, pa kaj ko slabo razumeš prebrano. Ali se sploh splača biti priden? Dejstva govore nasprotno, v naši komunajzarski vukojebini se tudi bolj mao dela, ampak ljudje radi živijo, kar 1,5 leto dlje kot v raju na zemlji, no vsaj nekateri vsaj nekateri mislijo da so raj. Tisti, ki pa razmere med Atlantikom in Pacifikom nekoliko bolje poznamo, pa imamo malo bolj skeptičen pogled.

      Za tvojo pronicljivo psihološko analizo pa najlepša hvala. Tvoja izjemna pronicljivost me prav nič ne gane, sva pač na nasprotnih miselnih bregovih, vsa sreča da je tako, kajti v tvoji družbi bi pa bilo res monotono in sivo kot današnje vreme……

   • xtc

    Razlagaš levemu bebotu slepemu d komunizma_živci nekaj veljajo;nima smisla:

  • cosmosjasnovidec

   A si ti rojen v tem ” Prašičjem zalivu”?????
   Samo vprašam,ker mi deluje,da ga poznaš kot svoj rojstni kraj.
   Hahahahahahahaha

 • garfi

  Trumpov odziv normalen in logičen ob smrti norega diktatorja in zločinca
  mogoče bi moral postati tudi papež

 • garfi

  po castru maduro
  “President” Maduro reacts to the death of Fidel Castro
  https://www.youtube.com/watch?v=miRtCvWUWa4

 • Kučko pod pručko

  Če hoče človek dobiti pravi vtis o čustvenem stanju Kubancev, v katerega so se pogreznili po Castrovi smrti, ni dovolj, da gledaš odgovore anketirancev v Havani. Tam so ljudje še vedno prestrašeni in od mnogih ne moreš dobiti odkritega odgovora.

  Ko pa so smo na TV videli razpoloženje Kubancev, ki živijo na Floridi, je slika povsem drugačna. Ti ljudje, ki so pred desetletji zbežali pred diktatorjem in živijo v demokratični družbi, se nimajo česa bati. Lahko da so njihovi odgovori tudi podvrženi sovraštvu do el Comandanteja, so pa med seboj povsem usklajeni.

  Vsi po vrsti se veselijo diktatorjeve smrti in upajo, da bo Kuba krenila v lepšo prihodnost!!!

 • Antonius

  Moram priznati, starejši si, težje preneseš izgubo takega misleca, modreca in političnega velikana. Castra bi moralo pobrati, ko sem bil dobrih 50 let mlajši.

  • Kučko pod pručko

   Pa kar dobro izgledaš, če imaš že toliko na grbi.

   A kubanko imaš pa vseeno v ustih? Ti Winston, ti!!!

   • Antonius

    Boljša od kubanke v ustih je “kubanka” na stolu poleg sebe. To je najboljši način, da preveriš v kakšnem taktu še zmore srce.

    Kar se pa tvojega izgleda tiče, jih pa mladosten in kreposten, kot si videti, tudi več na hrbtu tovoriš.
    Zlahka bi se uštel in te v trafiko poslal po kubanke.

    • Viktorh

     “Boljša od kubanke v ustih je “kubanka” na stolu poleg sebe. To je najboljši način, da preveriš v kakšnem taktu še zmore srce.”

     To, Tone, to!
     Le na takšen način je mogoče preživeti v zakonu več kot 50 let.

   • cosmosjasnovidec

    Hahahahahahaha.
    Sem prvo mislil,da si napisal za “fmg9” kateri sploh nima slike.

  • fmg9

   Tudi jaz sem slabe volje. Umrl je v visoki starosti, naravne smrti.
   “Skenslat” bi ga bilo potrebno že v ’60ih, oziroma še prej preden mu je uspel genocid…

 • garfi

  rtvmurgle seveda izdatno prijazno do norca
  brezveznik hočevar ga hvali: ROMANTIČNI REVOLUCIONAR
  RASTEJO NOVI !!!

 • garfi
 • garfi

  kućko se je postavil v vrsto
  Matilda press

  • Antonius

   garfi, ne ga biksati s površnostjo!
   Naš cenjeni Slovenec Kučko in murgeljski veleizdajalec ‘kučan sta dve popolnoma različni osebi.
   Matilda press omenja ‘kučana.

   • garfi

    najbrž misliš komentatorja tega članka
    moj je z mekani ć in malim m

    • Antonius

     Na, zdaj sem se pa jaz zabiksal!!
     Bemti očala in optika.
     Upam, da drugi tudi nimajo podobnih težav.
     garfi, opravičilo, pa še najboljše želje za zraven.

     • garfi

      enako

     • cosmosjasnovidec

      Ni potrebno opravičilo,ker se tako kot vsak drug tudi jaz vedno zatipkam predvsem na prenosniku imam ta dva Č-ja enega zraven drugega pa skoraj zmeraj tresnem narobe.
      Ampak se tako ali tako ve za kaj gre in jih veliko na te Č-je ne da veliko.Hehe

 • garfi

  ameriški leftardi-libertardi in mediji tudi pohvalno-prijazni do zločinskega diktatorja

 • dr Janez Sveti

  Kaj nas briga za Kubo? En kup svetovalcev tukaj na komentarjih.
  Če Kubancem nebi bilo življenje všeč, bi že zdavnaj zamenjali sistem..
  DR Janez SVeti genij

  • FORT WORTH

   Tipicno misljenje yugofila,ki nima dveh cistih…(:-)))))

   • xtc

    Sem ti že pojasnil ;da je na “stanovanju” spodaj levo v kleti na Polju:

   • dr Janez Sveti

    Zakaj vse, ki imajo drugačno mnenje ozmerjate z jugofili, rusofili, udbaši in kaj vem še kom? A vam ni jasno, da niste samo vi omejeni desničarji in omejeni levičarji? Dejstvo je, da če Kubancem sistem nebi odgovarjal, bi ga spremenili. Nehajmo o tem dejstvu debatirat.. Kaj pa je sreča?
    DR jnez Sveti Nirvana

    • garfi

     diktaturo se zamenja kot gate, de
     briga nas briga, ker je pri nas podobno že 70 let

    • fmg9

     Kubanci (čeprav si je večina to želela) sami niso mogli spremeniti sistema.

    • cosmosjasnovidec

     Levaški komunajzerji nimajo drugačnega mnenja kot pa je komunajzersko načelo ravno kakršno imaš ti.Torej vse kar ne ustreza komunajzerski diktaturi za njih ni sprejemljivo.
     Sicer so pa vsi levaki neki križanci med balkanci,šiptarji,cigani,turki,ker so se v času komunizma kot bratovsko parili križem kražem.
     Tako so namreč bili navrženi na diktatorja tita da so čefutarke širile noge vsem po vrsti čeprav so bile poročene od ciganov,muslimanov,turkov,šiptarjev naprej in take so ostale še dandanes.

  • garfi

   tvoji komentarji so zmedeni
   pefinjene manipulacije in limanice

   • dr Janez Sveti

    Če ne razumeš mojih komentarjev ne pomeni, da so zmedeni. Nimam skritih namenov ampak pišem kar me je volja. Kaj mi pa kdo more? Nisem človek, ki bi pisal proti svojim prepričanjem zato, ker bi se nekoga bal ali pa bi želel, da sem nekomu všeč. Pač napišem, ker mi je vseeno, ali razumeš ali ne in ali ti je všeč ali ne. To ni sovražnost.
    DR janez Sveti vesoljc

    • garfi

     diktaturo se zamenja kot gate, de
     briga nas briga, ker je pri nas podobno že 70 let

    • fmg9

     Janči, “razumemo” tvoje komentarje. In ja, so zmedeni. Skritih namenov nimaš in nihče ti nič noče (ne da ne more).

  • cosmosjasnovidec

   Če te ne briga zakaj pa potem komentiraš?
   Tudi Slovenci že dolgo časa hočejo zamenjati sistem pa se vedno nekje tajno vsili katera od levih komunajzerskih podgan katera deluje izdajalsko proti državi pa navadi še iz Udbovskega časa.
   Tudi v Kolumbiji je še vedno enako čeprav so se sedaj ene podgane znebili.

 • centurion

  HellNews on line,
  Tv dnevnik, 26.11.2016.
  UMRL JE TOVARIŠ CASTRO! (Tomaž Terček v živo)

  https://www.youtube.com/watch?v=7WqlSNiwFWw

  • xtc

   A sedaj pecikle na onem svetu skupaj kradeta?

 • domovina mili dom

  Itak skup pašejo krvosesi. Poglejte to rdečo bando pri nas.
  “Odkar od leta 2008 poteka manifestacija v Jajcu, je danes položilo vence
  k spomeniku padlih domoljubov rekordnih 50 delegacij iz vseh nekdanjih
  jugoslovanskih republik, med njimi tudi tri iz Srbije. Najštevilčnejša
  je bila delegacija slovenske ZZB za vrednote NOB, ki jo je vodil Milan Gorjanc.
  Na vprašanje spletnega Dela, kaj mu 73 let po drugem zasedanju Avnoja
  pomeni ta nekdanji praznik, je odgovoril, da smo bili skupaj v isti
  državi sedem desetletji, zato je prav, da ljudje ne pozabijo. Zato
  takšno druženje tudi osebno podpira.”
  Sprejeti zakon, da te rdeče džihadiste pozaprejo ko se vrnejo nazaj.

 • Caetano

  Ko sem bral odzive svetovnih politikov sem videl, da je edino Trump jasno povedal resnico o diktatorju Castru.

  • garfi

   pol smo zares v dreku

 • sunday

  ¸mala havana praznuje: tudi pri nas bo nepozabno praznovanje, ko bo kučko vodja kučahedinov stopil na castrovo pot!!!

  • centurion

   Že en cajt šparam in staram (upam, da ne preveč) konjak.
   Pred tem pa se ve, šampanjec v potokih!

   • cosmosjasnovidec

    Vse želje,da ga boš lahko čimprej odprl in popil z velikim veseljem.

 • centurion

  Cerar izrazil v imenu slovenske vlade sožalje tej svinji

  https://twitter.com/exsacerdotal/status/802566473386323968
  To je lik in delo Fidela Castra!
  .

 • cosmosjasnovidec

  In tako se je stegnil še eden komunajzarski morilski diktator.
  Vsaka mu čast .Upam,da mu bodo tudi v Sloveniji čimprej sledili njegovi tesni prijatelji.

 • Menko2810

  Neumen naslov članka. Edini razlog in vzrok za veliko bedo je gospodarska blokada, ki jo je proti Kubi sprožila država, ki je, mimogrede, edina v zgodovini odvrgla atomski bombi na civilno prebivalstvo. Blokada pa je bila vsiljena samo zaradi tega, ker ji ni bil všeč politični ustroj v tej državi. Kako izgledajo države, ki jim ZDA vsilijo svoj sistem, pa vidimo v primeru Libije, Egipta, Tunizije, Iraku in delno tudi Sirije. Če bi lahko sam izbiral, bi stokrat raje živel na Kubi, kot pa v teh naštetih “državah”, ki so po okusu ameriške “demokracije”. Bodimo jasni in odkriti in povejmo, da so gospodarske blokade najhujši genocid proti človeštvu. Zaradi njih je po svetu umrlo in še umira na milijone ljudi. In še na koncu…. Američani si bodo sedaj tam naredili lunapark za svoje petične turiste, navadni Kubanci pa bodo še naprej revni, kot so bili, s to razliko, da bodo sedaj šolstvo in zdravstvo morali plačevati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!