Čistke diktatorja Erdogana se nadaljujejo: Zapira novinarje in uvaja smrtno kazen

Foto: epa

Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje 42 novinarjev. Odpuščanja se vrstijo na univerzah, ministrstvih, šolah, dobrodelnih ustanovah in v letalski družbi. Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan pa je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati.

Doslej so prijeli pet novinarjev, medtem ko naj bi 11 osumljencev že zapustilo državo. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Poleg nje iščejo tudi komentatorja Bulenta Mumaya in urednika informativnega programa televizije Fox TV v Turčiji Ercana Guna.

Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet je naloge za prijetje izdal istanbulski tožilec Irfan Fidan, ki se ukvarja s primeri terorizma. Gre za prve naloge za prijetje novinarjev po neuspelem puču. Tožilec je povedal, da je operacija za prijetje novinarjev že v teku. Med tistimi, ki so jih že skušali aretirati, je tudi Ilicakova, ki pa je niso našli na njenem domu v Istanbulu in za katero domnevajo, da je na počitnicah ob Egejskem morju.

Turškim oblastem pod vodstvom predsednika Erdogana so že pred pučem očitali omejevanje svobode medijev. Ankara očitke zavrača.

Vojaški udar se je začel 15. julija, v njem je umrlo najmanj 270 ljudi. Po poskusu puča so turške oblasti začele čistke v vojski in sodstvu. Nemudoma so pridržale prek 7400 pripadnikov vojske, od tega so jih 1200 konec tedna izpustili. Odpuščenih ali aretiranih je bilo tudi skoraj 3000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6000 pridržanih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto izdal odlok o zaprtju 2341 institucij – med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov – ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gülenom.

Smrtna kazen je volja turškega ljudstva
“Če smo v demokratičnem sistemu, potem odločajo ljudje. In kaj pravijo? Želijo ponovno uvedbo smrtne kazni,” je povedal Erdogan. “Evropa je edino območje na svetu, kjer ni smrtne kazni. Imajo jo skoraj povsod drugje,” je dodal. Pozivi k ponovni uvedbi smrtne kazni se vrstijo po spodletelem državnem udaru, ki ga je nedavno poskušal izvesti del turške vojske.

Turški predsednik, ki izvaja čistko med domnevnimi podporniki udara, je tudi poudaril, da so evropski voditelji neiskreni, saj ne izpolnjujejo obljub iz dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. Dodal je, da je EU doslej Turčiji plačala zgolj dva milijona od treh milijard evrov, ki naj bi jih Ankara prejela v zameno za sprejemanje beguncev iz Evrope. Poleg tega ne spoštujejo obljube o vizumski liberalizaciji, je še izpostavil.

Več kolumnistov nemških časnikov je intervju nemške javne televizije označilo za propagandno podporo Erdoganu.

M. P., STA

 • garfi

  rdeči musliman izgleda še hujši kot murgelčan

 • Caetano

  Upajmo vsaj, da je zdaj konec prizadevaj po sprejemu Turčije v EU.

 • razerznak

  jih vsaj v eu nebo hahahah

 • totex39

  Naj kar uvede smrtno kazen, pa se jih znebimo za vedno.

 • garfi

  nimajo dovolj pokopališč

 • xtc

  eRDOGANI;pUTINI;kučani ipd nadlega garant za vojno:
  Je pa jasno ;da je pot Turkov v EU ZAPRTA:
  Mora pa biti tudi jasno ;da bo Erdogan vse bolj oblasten in konflikten in sleje kot preje bo trčil z ZDA:

  • cosmosjasnovidec

   Ne bodi tako siguren,da je tem turškim porivalcem ovc pot v EU zaprta dokler so na položajih taki kot je Merklca.Zapomni si kaj sem napisal.

  • FreedomAndDemocracyNOT

   turki so carji, imajo desno vlado, ki prevzema nadzor nad drzavo. Levi mediji ki dominirajo v evropi in ameriki pa ga demonizirajo ze nekej casa. ZDA je raztegnjena od pacifika do rusije, je na pol bankrotirana in na robu drzavljanske vojne. Turki se kvecjemu bojijo rusov in ne brezjajcno obamo, zato pa opravicilo erdogana putinu. EU je pa tud propadla organizacija, ki ustvarja vecji minus kot pa antarktika, zato mu dol visi za EU…

 • indijanka

  Nerazumljivo. Človeško življenje je v Evropi čez noč izgubilo vrednost. Se to lahko obrne? Ali bom vnukom pripovedovala prelepe pravljice o življenju brez strahu?

  • dr Janez Sveti

   Strah pred čim?
   Dr Janez Sveti vesoljc

   • indijanka

    Pred izgubo svobode.

    • dr Janez Sveti

     Nese bat. Ne boš je izgubila. Ti dogodki niso nič posebnega. Preveč dramatiziranja.
     DR Janez SVeti

     • indijanka

      Misliš, da niso kapljice, ki se bodo združile v morje?

     • dr Janez Sveti

      Ja in? Morje se segreje, vodo prečisti, jo dvigne v zrak in čista sveža ustvarja kakor dež novo življenje. Vse je minljivo, vse se spreminja, vendar je vse ista energija. Neuničjiva-večna!
      Razen, če nimajo v vesolju tudi kakšnega Kuvajta?
      Dr Janez Sveti

     • indijanka

      Vedno imaš v rokavu odgovore na vsa moja vprašanja :).

     • dr Janez Sveti

      Sami pridejo. Nič se ne trudim. Pravzaprav uživam. Tako sem se odločil. Odločil sem se biti dober. Nisem še najboljši, ker treniram, ampak, bo. Kmalu. Veliko lažje je biti dober.
      Dr Janez SVeti vajenec

     • cosmosjasnovidec

      Kam pa dvigne sol?Hehe
      Malo šale ampak imaš prav.Je pa tukaj še ena zadeva kot si napisal (energija. Neuničjiva-večna).Tukaj bi se pa lahko malo zamislili tudi glede komunizma itd.

     • dr Janez Sveti

      Preveč razmišljaš in se koncetriraš na sovražnika. Sebe urejaj, delaj si dobro in se nehaj ukvarjat s temi zgodovinskimi “krivci”. Kako si ti?
      Vprašanje je sicer floskula. Zakaj? TI odločaš o temu “kako si”! Nhče drug.
      Dr Janez SVeti vesoljc

    • cosmosjasnovidec

     Svobode že ne boš izgubila,če pa boš ali ne živela v strahu je pa vprašanje.Odvisno kje živiš in kaj se bo dogajalo v tvoji bližini,ko bo do tega prišlo.Ne razumi narobe,da te nameravam strašiti ali podobno ampak po vsej verjetnosti nobeden sedaj ni ravnodušen tam kjer se dogajajo trenutni iztirjeni muslimanski izpadi teh prizadetežev.Na žalost tudi mi in tisti kjer še ni to na višku ne bomo izjeme tako,da je vse skupaj ena velika negotovost kaj bo in kaj se še bo dogajalo.

 • Nada

  Saj, če bi bila smrtna kazen predpisana in veljala samo za najhujše oblike hudih kaznivih dejanj, samo za morilce in ubijalce, ki pred tem sami na grozovit način vzamejo življenja drugim ljudim, potem se ima vsak možnost izogniti temu, da bi kdajkoli izvršil takšno strahotno dejanje, vendar tile, kot kaže, uvajajo smrtno kazen za politične nasprotnike, pred tem pa ni živa duša v državi varna, da je ovadena kot nasprotnik režima, čeprav to morda niti ni, le kritično se je morda o čem izrekla.

 • Metal Machine

  Po vrsti kak so hiše v Trsti:

  – Turk uvede smrtno kazen.
  – Evropa vrže ven Turčijo.
  – Turčija pošle vse migrant k nam.
  – Slovenija pokliče vse rezerviste, policijo ter lovce v obrambo.

  Relanost ? Kot kaše vse skupaj, tako to gre trenutno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!