Članka o teh povezavah z italijansko mafijo raziskovalni novinar Kuciak ni uspel dokončati, slovaški premier Fico že ponudil odstop!

Foto: STA

Nedolgo tega je odmevala zgodba o slovaškem raziskovalnem novinarju Janu Kuciaku, ki je bil zaradi pisanja za spletno stran Aktuality.sk ubit skupaj s svojo zaročenko Martino Kušnirovo, potem ko se je specializiral za gospodarski kriminal, še posebno za poslovneže, ki so vmešani v korupcijo in utajo davkov. Slovak Spectator je objavil zadnje delo, na katerem je ta delal, preden so ga hladnokrvno ubili. Slovaški premier Robert Fico je pod pritiski opozicije že ponudil svoj odstop. 

Spletna stran Aktuality.sk. je v sodelovanju s češkim raziskovalnim novinarskim centrom Investigace.cz, novinarsko organizacijo Investigative project of Italy in mednarodnim konzorcijem preiskovalnih centrov Organized Crime in Corruption Reporting Project odkrivala, kako so se ljudje blizu zloglasne kalabrijske mafije Ndrangheta naselili na Slovaškem.

Štirinajst let nazaj je v slovaško mesto Michalovce prispel  Carmine Cinnante. Neko jutro je speljal s svojim fiatom iz vasi Novosad, ki se nahaja 40 kilometrov stran od mesta Michalovce, kjer je živel skupaj s svojim dekletom Lýdio. Cinnante se je odpravil proti Italiji, kjer se mu je pridružil Slovak z imenom  Ján, kateremu je obljubil, da bo tam našel službo. Pri tem je potrebno pripomniti, da je bila tedaj vsaka četrta delovno sposobna oseba v okrožju Michalovce nezaposlena.

Cinnante obtožen kaznivega posedovanja orožja
Ko se je par vozil po cesti in se približeval glavni cesti med vasema Porostov in Ostrov v okrožju Sobrance, je opazil policijsko patruljo. Njun bel fiat punto z italijanskimi registrskimi tablicami je zato nemudoma pričel obračati. To obnašanje pa je policistu postalo sumljivo, zato je patrulja ustavila avto in ga pregledala. Ob pregledu vozila so našli črno aktovko s pištolo, 50 nabojev in revijo. Cinnante je bil obtožen kaznivega posedovanja orožja, zaradi česar je bil na okrožnem sodišču v Michalovcah obsojen na dve leti zapora. Tožilec je tedaj Cinnanteja označeval kot italijanskega poslovneža na Slovaškem na področju kmetijstva.

Foto: iStock

Svoj drugi dom našel na Slovaškem
Nekaj mesecev pozneje je italijanska policija aretirala Cinnanteja, in sicer zaradi tihotapljenja orožja v Italijo za mafijskega šefa Guirina Iono. Iona je bil vodja klana Belvedere Spinello ekonomsko najmočnejše italijanske mafije Ndrangheta. Dokumenti razkrivajo, da je Carmine Cinnante tudi njen član. Torej moški, ki so ga slovaške oblasti poznale le kot poslovneža na področju agrikulture. Kakorkoli, Cinnante ni edini Italijan s povezavami z mafijo, ki je svoj drugi dom našel na Slovaškem. Tam so namreč pričeli sklepati posle, prejemati subvencije, črpati EU sredstva in graditi odnose z vplivnimi imeni v politiki, med drugim celo z uradom vlade republike Slovaške. Medtem so imeli v svoji domovini Italiji veliko težav z zakonom.

Na kmetiji med slovaškima vasema Dvorianka in Parchovany v okrožju Trebišov se je poslovnež iz vrst mafije Cinnante sestal z moškim z imenom Antonino Vadala, ki ima v rodni Italiji prav tako velike težave s policijo. 3. febrarja 2003 je namreč sodišče v južni italijanski pokrajini Reggio Calabria sodilo devetim obtožencem iz mafijskega klana Libri, ki predstavlja enega najmočnejših klanov v mafiji Ndrangheta. Med obtoženimi je bil tudi Vadala iz vasi Bova Marina na jugu Kalabrije. Po besedah italijanskih preiskovalcev je bil Vadala tisti, ki je na prošnjo klana pomagal skriti mafijca Domenica Venturo, ki je bil obsojen zaradi brutalnega umora člana tekmovalne tolpe in mu pomagal pobegniti.

Vadala postal eden najbolj uglednih predstavnikov italijanske skupnosti na Slovaškem
Italijanski policisti so ujeli telefonski pogovor med Vadalo in šefom klana Francescom Zindatom, v katerem sta se prepirala glede podrobnosti akcije. Leta 2003 je bil Vadala izpuščen zaradi pomanjkanja dokazov. V drugem primeru sodišče v sodbi opisuje situacijo, ko so Vadala in dva druga moška potovali v Rim z namenom, da bi se fizično znesli nad neznano osebo, ki je klanu povzročila škodo. Sodnik je razložil, da je Zindato nalogo naročil ljudem, ki jim je bolj zaupal. Vadala se je v Italiji soočil z obtožbami, na razglasitev sodbe pa ni prišel. Svoje zatočišče in novi dom je našel na vzhodnem Slovaškem, kjer je pričel z uspešnim poslom v agrikulturi, nato pa v nepremičninah in energetiki. Na ta način je čez čas postal eden najbolj uglednih predstavnikov italijanske skupnosti na Slovaškem.

Foto: iStock

Leta 2009 se je v javnosti pojavila informacija, da javnosti neznani italijanski poslovnež Antonino Vadala namerava postaviti dve tovarni v industrijskem parku Lučenec za skoraj 70 milijonov evrov. Kljub temu, da je bil projekt sčasoma preklican, je Vadala postal energetski poslovnež. Tako ga je namreč imenoval nekdanji gospodarski minister Pavol Rusko, ki je sedaj obtožen naročila umora. Paradoksalno se je ta spomnil na Vadala preko državne svetnice Márie Troškove, ki dela blizu premierja Roberta Fica. “Štiri leta nazaj je za nas delala okrog tri mesece, nato pa je spoznala poslovneža italijanskih korenin, ki je med drugim sodeloval pri projektu sončnih elektrarn in se lotil dela,” je tedaj dejal Rusko. Dejstvo, da se je njena kariera nadaljevala s Ficom v vladnem uradu, ga ni kaj veliko presenetilo: “Mislil sem, da do tega ne bo prišlo tako hitro, ampak me ni presenetilo, da je hitro dojela, kako se počne stvari v življenju.” 

Jasaň ni želel izdati, kje je spoznal Troškovo
Avgusta 2011 sta Vadala in Mária Trošková ustanovila podjetje Gia Management, ki ga je Trošková zapustila po enem letu in nato postala asistentka poslanca Viliama Jasaňa.  Jasaň ni želel povedati, kje je spoznal žensko, ki se je leta 2007 v finalu potegovala za naziv Miss Universe, je pa samo povedal, da mu jo je priporočil eden izmed prijateljev. Ni želel povedati, ali gre za prijatelja Vadala. Kakorkoli, v manj kot letu dni, marca 2015, je Maria Trošková zapustila pisarno Jasaňa in pričela delati za nikogar drugega kot za premierja Fica v vladnem uradu. Leto pozneje se ji je pridružil tudi Jasaň, ki ga je premier imenoval za direktorja urada in sekretarja sveta za državno varnost.

Foto: epa

Poleg tega je Jasaň prejel najvišjo varnostno potrdilo in kot sekretar sveta za državno varnost poročal direktno Ficu. Jasaň se udeležuje sestankov varnostnega sveta, pripravlja povzetke za Fica in je odgovoren za dokumentiranje dejavnosti sveta. Zaradi tega ima dostop do vseh dokumentov in informacij sveta, katerega naloga je zagotoviti funkcionalnost varnostnega sistema države. Kakorkoli,  Jasaň je dokazal, da ima zveze z moškim, za katerega se je izkazalo, da dela direktno z italijansko mafijo. Odnos med Jasaňom in Vadalo se večinoma kaže v poslovnih dejavnostih. Politik vladajoče stranke Smer je imel v lasti zasebno varnostno podjetje Podest. Vadala in njegovi prijatelji so nedavno prevzeli to podjetje. Poleg tega ima sin Jasaňa skupno podjetje z Italijani, imenovano AVJ Real. Poleg tega je bilo razkrito, da so bile v času, ko je eno izmed podjetij Vadale šlo v stečaj, vidne povezave Jasaňa in njegovega sina Slavomírja. To pomeni, da imata dva človeka, ki sta blizu moškega, ki je prišel na Slovaško kot oseba, obtožena povezav z mafijo v Italiji, povezave na dnevni ravni s slovaškim premierjem Robertom Ficom.

H. M.

 • Franc Šink

  No vsaj nismo edini kjer ima mafija glavno besedo.Še ime imamo podobno.

  • Steiermark

   Res je, vendar pri nas ni “taglavna” italjanska ampak jugokomunistična mafija” s pošastmi, ki kljub temu, da njihova najintimnejša opcija nikoli ni bila samostojna in svobodna Slovenija , da so še danes proti, jih pa ne moti, da svojo mafijsko dejavnost opravljo kar v Sloveniji. Pri nas je še hujše, ker ta mafijska elita obvladuje držvo ter si je ustvarila svojo paradržavo!

   • rrrrr

    A tudi pri nas se med nekaj tisoč puklastimi hlapci najde ena sama pokončna novinarka, ki ne glede na osebno varnost trmasto in neprizanesljivo raziskuje prav to jugokomunistično mafijo in njeno prevlado v vseh porah družbe . Zlasti pa njeno mafijsko eksekutivo: policijo in sodstvo.
    Spoštovano gospo Petro Janša !.

 • Kuciakovi informatorji pa so bili gotovo iz vrst, ki so ga potem tudi pospravili. So njegovi podatki zanesljivo na pol laž. Stavim, da so zadaj ijuminati in njihov agent G. S. Vse je bilo tako nastavljeno, vključno z revoltom ljudi, da bi vrgli Slovaško vlado, ki je proti islamizaciji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!