ZDA in Deutche bank v ekonomski vojni

Deutsche bank v Frankfurtu na Maini (Foto: epa).

Predvidena kazen 14 milijard dolarjev zaradi vrednostnih papirjev, zavarovanih s hipotekami pred svetovno krizo leta 2008, določena s strani U. S. Department of Justice, ima značilnosti ekonomske vojne, je komentiral Peter Ramsauer, predsednik parlamentarnega ekonomskega komiteja. Oderuške kazni to po njegovem mnenju dokazujejo.

ZDA ima dolgoletno tradicijo bojevanja v trgovinskih vojnah, če imajo ZDA interes in v primeru Deutsche bank jo imajo,” je izjavil nemški predsednik ekonomskega sveta Peter Ramsauer, kot poroča Russia today.

Mnenja o kaznih  so deljena
Preiskava Deutsche bank je po mnenju zaveznikov Merklove in Markusa Faberja namerna kazen za storjeno dejanje, kot je bila določena tudi kazen 13 milijonov dolarjev Applu za izogibanje davkom  v Evropi. Irska je nezakonito omogočila Applu ugodnejšo davčno stopnjo, da je znižala davek na dobiček z 1 odstotka v letu 2003 na 0,005 odstotka v letu 2014. Tudi  Volkswagnovo goljufanje pri testih vozil za ameriški trg je povzročilo, da je moral plačati 16,5 milijard dolarjev.

Poslovna javnost je podprla Deutsche bank, a gospodarski minister, Sigmar Gabriel, je ošvrknil izvršilnega direktorja te banke zaradi njegovih komentarjev, da zaposleni v njegovi banki trpijo zaradi tržnih špekulacij, ki so povzročile padec vrednostnih papirjev v preteklem tednu. “Ne vem, če naj se smejem ali jočem, ker banka, ki poskuša prelisičiti poslovni model sedaj toži, da je žrtev špekulacij,” je v nedeljo izjavil Gabriel.

Deutsche bank uspešna v pogajanjih, ki pa še niso končana
Prejšnji petek so mediji poročali, da sta se Deutsche Bank in US Department of Justis v pogajanjih približala 5,4 milijardam dolarjev, kar je popravilo stanje borze. Bonitetna agencija Moody je prilila olja na ogenj, ko je izjavila, da bo dobra novica za imetnike delnic dogovor okrog 3,1 milijard dolarjev, pa tudi višja globa ne bi uničila Deutsche Bank, le ves dobiček bi ji pobrala.

Kako ravna nemška vlada z banko, ki ima prevelike apetite?
Predstavnik za nemški proračun, Eckhard Rehberg, je zavrnil zahtevo po finančni pomoči za Deutsche Bank, rekoč, da so sami povzročili primanjkljaj s tveganimi posli v tujini, kar je banki nakopalo milijardne kazni. “Tokrat zavračam kakršno koli večjo pomoč. To ne bi bil pravi ukrep,” je izjavil politik.

Urejene države imajo prioritete in sistem vrednot, s katerimi ščitijo red znotraj državnih institucij in razmerja med njimi. Odgovornosti za napačne finančne poteze in investicije ne prelagajo na davkoplačevalce, temveč jim dajejo jasen signal, da so za svoja dejanja bančniki odgovorni sami.

 

A. B.