Diktator Maduro po insceniranem atentatu že nad opozicijo

Foto: epa

Venezuelska ustavodajna skupščina, ki je zvesta predsedniku Nicolasu Maduru, je v sredo odvzela imuniteto opozicijskima poslancema Juliu Borgesu in Juanu Requesensu, ki ju je predsednik obtožil odgovornosti za sobotni poskus atentata nanj. Atentat je bil po mnenju mnogih insceniran, da bi Maduro katastrofalno vladanje in katastrofalne ekonomske razmere v državi uporabil za boj proti opoziciji. Oblast v Venezueli postaja vse bolj nasilna.

Ustavodajno skupščino je lani vzpostavil Maduro, da bi ta prevzela pristojnosti izvoljene narodne skupščine. Ta je sporočila, da bo vsakršen poskus odvzema imunitete poslancema odpravila kot neustaven. Vrhovno sodišče, ki ga nadzoruje predsednik, sicer običajno odločitve narodne skupščine razveljavi.

Generalni tožilec Tarek William Saab je dejal, da so jima imuniteto vzeli, da bi lahko sodili Requesensu. Maduro medtem ZDA in Kolumbijo poziva k izročitvi načrtovalcev napada nanj, vključno z Borgesom. Requesensa so že aretirali, venezuelsko vrhovno sodišče pa je v sredo odredilo še aretacijo Borgesa, ki je v izgnanstvu v Kolumbiji. Ta je povedal, da se v Bogoti počuti varno, kolumbijskim oblastem se je tudi zahvalil. Odvzem imunitete “nima pravne ali politične podlage”, je povedal.

Venezuelski predsednik je bil v soboto med govorom med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa atentata z letalniki, ki so nosili eksploziv. Maduro v napadu ni bil poškodovan, je pa bilo ranjenih sedem vojakov. Za napad je obtožil venezuelsko “skrajno desnico” in nekdanjega kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa. V torek je s prstom pokazal na zgoraj omenjena opozicijska poslanca. Tožilec Saab je povedal, da so tri od sedmih osumljencev, aretiranih po poskusu atentata, že privedli pred sodnika.

C. Š., STA

 • Jani Steiner

  Kot sem že omenil, turški scenarij.

  • Aron

   S to razliko, da Kolumbija odkrito navija in prosi ZDA za prevrat v Venezueli. Ni naključij.

   • sprehajalec

    Seveda jih prosijo, saj bodo kmalu vsi venezuelci v kolumbiji. Vsak bi jih prosil v takšni situaciji, ko grozi, da bo vse prebivalstvo sosednje države zbežalo v tvojo….

    • Aron

     Se mi zdi, da so razlogi za tako navdušenje nad atentatom demokratično izvoljenega predsednika sosednje države drugačni. Predvsem je pa vsako vmešavanje v notranje zadeve druge države prepovedano po MP. Saj to vemo, kajne?

     • sprehajalec

      Tudi Broz je bil nekoč “demokratično” izvoljen. Poznamo to.

      Ni vmešavanje prepovedano v notranje zadeve, če grozi pregon državljanom te države in to velikanskih razsežnosti.

      Pa še da se ne smeš vmešavati v notranje zadeve neke države, hkrati moraš pa sprejeti in futrati vse njene prebivalce. kaj si nor ali kaj?

     • Aron

      Pa ne pozabi na Trumpa, ‘zmagal’ s 3 mio glasovi manj. Poznamo to.

      Če se Kolumbija ne bi vmešavala v demokratično izvoljeno oblast v Venezueli, podpirala teroristov v opoziciji, ki zažigajo chaviste in temnopolte, tudi ta kriza ne bi bila tako obsežna. Aja, pa ne pozabimo na sankcije na sankcije na sankcije…

     • sprehajalec

      Ko sta zmagovala Busha, si tudi pizdil pa nergal.

      Vsem socializmom so vedno drugi krivi, da jim zadeve ne laufajo. Venezuelci imajo bencin po 2 centa liter, pa še si ga ne morejo privoščiti…..

     • Aron

      Ma vseeno mi je, sam naj potem ne prodajajo svoje demokracije, kjer zmagujejo poraženci oz. kandidatov brat zgoljufa volitve.

     • sprehajalec

      venezuelci naj pa ne gonijo naroda čez mejo oziroma ustvarijo pogoje, da bo ta ostal v Venezueli. Da ne bo tisto kardeljansko; važno, da ostanemo tisti “pravi”.

     • KAPIBARA

      Če je zmaga- je zmaga.. Kdo je dokazal, da je lažna- ukradena ?
      ZDA ima po moje malo zblojeno volilno politiko, tako kot mi :-(

     • Franc Šink

      Vemo. Razen komunistov. Socializem se začne in konča pri želodcu.

  • Franc Šink

   V tem primeru bi bil boljši Romunski. Dokazano učinkovit.

 • soc

  ZDA pa samo gledajo… Kubanska zgodba, tokrat še brez Prašičjega zaliva.

 • sprehajalec

  #Diktator Maduro po insceniranem atentatu že nad opozicijo#

  Čisto po socialistično. Ko je spodletel napad na delavca in socialista Adolfa leta 1944, so potem letele glave….

 • pajot

  Šofer kamiona in tišlar s šestimi popravnimi izpiti. Venezuela,prihajamo. Brez nafte,kakopak. Imamo pa al Caponeja iz Murgel.

 • Franc Šink

  Uporabiti Romunski scenarij. Ker je narod lačen je uspeh zagotovljen.

 • sprehajalec

  V socialističnem raju 1 jajce 200.000x dražje kot liter bencina. Liter bencina je 1 Bolivar, zaradi Hiperinflacije pa je 1 Jajce 200.000 Bolivarjev.

  Madurov shujševalni program uspešno deluje, saj je od leta 2015 povprečen prebivalec venezuele izgubil 9 kg telesne mase.

  https://www.24sata.hr/news/ljudi-su-gladni-jaje-200-000-puta-skuplje-nego-litra-benzina-585200

 • Staybell geenius

  prvi v službi “resnice” hehehe

  socializem=slab
  kapitalizem=dober
  Vmes pa vakum, praznina, neobstoj, nič.
  “I love the uneducated” Trump 2016

 • KAPIBARA

  Vem samo to, da ta ni prvi, ki je zaigral “atentat”+ državni udar .. !!

 • Clemen J.

  False flag, kater bedak bi sprožil eksploziv 50m stran. Rdeče brigade, komunsitčne teroristične enote v evropi so uporabljale isto taktiko, potem pa krivile druge.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!