So dizelskim vozilom šteti dnevi? Nemško sodišče danes odloča o prepovedi 15 milijonov dizelskih vozil

(vir: twitter)

Nemško sodišče v Leipzigu danes odloča o usodi 15 milijonov vozil na dizelski pogon v državi. Vprašanje je, ali bo sodišče uslišalo okoljske aktiviste in na največjem avtomobilskem trgu v Evropi prepovedalo vozila, ki naj bi bila najbolj odgovorna za onesnaževanje okolja.

Dizelska vozila so bila v središču pozornosti, vse odkar so v 2015 na dan prišle informacije o Volkswagnovem prirejanju testov o izpušnih plinih. To je sprožilo močan odziv politike, ki je uvedla vrsto novih regulatornih ukrepov, s katerimi so želeli zamejiti mejni izpust delcev dušikovega oksida.

Okoljska skupina DUH je tožila mesti Stuttgart in Düsseldorf zaradi stopnje škodljivih delcev, ki naj bi po poročanju Reutersa presegali meje standardov, ki jih določa EU. Mesti sta se nad tožbo pritožili, kar je pripeljalo do odločitev o možni vpeljavi prepovedi dizelskih vozil na leipziškem sodišču. Okoljske aktivistične skupine namreč vztrajajo, da škodljivi delci v zraku presegajo mejne vrednosti v vsaj 90 nemških mestih.

(vir: twitter)

Je potrebna tehnična nadgradnja?
Avtomobilski proizvajalci so se poskušali izogniti totalni prepovedi z obljubami o novi programski opremi, ki bi jo namestili na 5,3 milijona dizelskih avtomobilov, da bi tako uravnavali stopnjo izpustnih plinov. Okoljske skupine predlog zavračajo kot nezadosten in zahtevajo tehnične nadgradnje avtomobilov. Te bi po preračunih nemške skupine za avtomobilsko varnost ADAC proizvajalce stale med 1.400 in 3.300 evri, a bi po predstavljenih izračunih zmanjšale izpust škodljivih delcev za 70 odstotkov.

Ivan Šokić

 • xtc

  Dejstvo je ,da “čisti” dizel ne obstaja,pa lahko montirate nanj kar hočete.
  Smiselno pa bi bilo z zakonom prepovedati nadaljno proizvodnjo novih dizlov,kot tudi omejiti spodnjo litražo motorja-kajti mali avtomobili so precej večji onesnaževalci kot veliki.
  Kar je v prometu pač naj ostane novih osebnih dizelskih vozil pač nebi več proizvajali po določenem roku.

  • nevtrino

   To neumnost z onesnaževanjem z manjšimi dizelskimi motorji, ste si izmislili ?

   • xtc

    Nehaj cepc,mali motorji tako dizelski,kot bencinski so dosti večji onesnaževalci kot večji osnove fizike te heblajo.

 • RATATA

  Porš ne bo več dizlov vgrajeval.
  Ubistvu je dizler smrtni greh za saund iz auspuha in v kabini. Prtegnjen kolega moj, si v avtu predvaja posnetke bencinskih rohnjenj med vožno. Baba ga ma že pouno pizdo hahaha

 • nevtrino

  Ja, ja, seveda, genialci, kar ustavili bodo nešteto tovornjakov, avtobusov, gradbenih strojev, lokomotiv, … a ?
  Še tistih nekaj okoljskih aktivistov je večinoma defektnih …

 • tohuvabohu

  Eni mislijo, da se Düsseldorf pravilno bere kot Dieseldorf.

 • Dizel je še vedno nezamenljiv, le politikanti se gredo ene vrste pogrom. Gre za čisto povezavo z možnostjo svobode potovanja in za to je dizel sinonim. Na kratke razdalje so bencinarji že primerni in stroški so še znosni, ko pa gre za potovanja na dolge razdalje sploh po avtocestah, pa ni alternative dizlu.

  • xtc

   Nehaj filozofirat najprej se poduči o samih ciklih delovanja nato tumbaj.

 • Franjo Trojner

  Kvazi ekologi so se spravili na dizelske avtomobile, pa na prdeče govedo itd.
  Naj povedo ti isti kvazi ekologi kaj o pridobivanju el. nenergije iz sonca/točno iz sončnih celic , o termoelektrarnah, o veternicah,o hidroelektrarnah itd., naj zapišejo kaj o sevanju el. daljnovodov ali baterij/akumulatorjev za el. pogon avtomobiliv itd.
  Pun kufer imam teh kvazi ekologov, ki jim za analize plačuje vedno kak lobij! Nerazvit svet, Kitajci in Indijci naj prenehajo svinjat svet, le kdo v svetu poleg EU še ima tako visoke ekološke standarde vas vprašam?

  • freedomfighter

   Saj mi smo boljsi od drugih delov sveta zato pa imamo najlepse okolje na svetu ce pa hoces ziveti v svinjariji pa pojdi v zda ali pa indijo…mi moramo vedno strmeti da smo boljsi od drugih tudi v ekoloskem vidiku…ta trumpova razlaga ce drugi smetijo pa dajmo se mi je pa za bebce…ce so drugi svinje bodimo se mi ce so drugi zlocinci bodimo se mi ce so drugi morilci bodimo se mi…to nikamor ne pripelje razen v propad

   • Franjo Trojner

    Cepec polpismen, ne razumeš prebranega kaj? Ko boš v razumevanju prebranega in v pismenosti napredoval se oglasi, do takrat pa s teboj nima smisla polemizirati, ker ti itak nič ni jasno!

    • freedomfighter

     Zgleda da si ti pol pismen ce ne znas brati…ne bom pa pisal v knjizni slovenscini ker pisem na telefon med drugimi opravilo…nimamo vsi cele dneve cajt sedet pred racunalnikom in pisarit po forumih kot nekateri lenuhi ce ne znas brati bodi tiho in ne komentiraj zdaj pa pojdi hitro mal dizla skurit da bos zadovoljen

     • Franjo Trojner

      Papiga spelji se in ne gnjavi!

 • freedomfighter

  Bojite se migrantov hkrati si pa pljuvate v lastno okolsko skledo…zalostno

 • sodnikisozločinci

  Nemška avtomobilska industrija je v škripcih, prodaja novih avtomobilov je slaba, edini način za povečanje prodaje vidijo v prepovedi dizelskih avtomobilov, kar bi njihove lastnike prisililo v nakup. Bojkot je pravična kazen za njihovo vsiljevanje multikultija, pederaštva in “beguncev” in očitno deluje.

  • xtc

   Kdaj boste ljudje razumeli ,da je dizel pač umazana stvar?
   Dizel gre za tovornjake in delovne stroje(zaradi porabe) a ga bo kmalu verjetno nadomestil CNG ,ki je čistejši,trenutno je tu vodeči Iveco,pospešeno pa mu sledita Volvo in Scania.,skratka dejstvo je ,da se da večino obstoječih motorjev nadgraditi v te variante brez “enormnih” stroškov.
   Je pa resnica ,da cestni promet predstavlja le12% onesnaženja treba se bo vprašat kje tiči ostalih88%?

  • xtc

   BTW in še eno pojasnilo,razlika med pporabo dizla danes in bencinca se je hudo zreducirala in še nadalje “težave” dizlov so pač izbruhnile ,ker so politiki pač nori-oni zahtevajo ,da sicer naj gori,a kadit se ne sme.
   Špricali fiziko?

 • Novakec1

  Z zatonom krščanstva v €U bo izdahnu tudi dizel motor. Še en uspeh idiotov.

  • xtc

   Nobene škode če bo izdahnu v osebnih vozilih.
   Sicer ne vem kajsi po pokllicu-strojnikzagotovo ne,preden še napreje nabijaš svetujem pregled,delovnih ciklov motorjev in razumevanje mehanike.

   • Novakec1

    Ja, po tvoje naj bi v dizlih izključili vbrizganje dizla ostalo naj pa ostane. Sem pa mesar.

 • Burek Burecki

  Vse to je fojter. Ne cisti izpuha programska oprema ampak mehanska kot je katalizator in dodatki kot je adblue. Programska oprema samo prireja stevilke, da bi na tehnicnem pregledu spustili vozilo na cesto.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!