Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai se je po napadu talibanskih aktivistov prvič vrnila v Pakistan in domačo vas

Malala Yousafzai (foto: epa)

Leta 2012, ko je bila Yousafzaijeva stara 15 let, je bila zaradi kampanje za žensko izobraževanje ustreljena v glavo. V čustvenem govoru v pisarni predsednika vlade je rekla, da so bile njene sanje, da se vrne “brez strahu”. Podrobnosti o vrniti so zaradi varnostnih razlogov tajne.

“Vedno so bile moje sanje, da bi se vrnila v Pakistan in da bi lahko tam v miru in brez strahu hodila po ulicah, se srečevala z ljudmi in se z njimi pogovarjala,” je dejala Yousafzaijeva. “In mislim, da je to zopet moj stari dom.”

Na mednarodno letališče Benazir Bhutto v Islamabadu je prispela s svojimi starši pod strogimi varnostnimi ukrepi in mnogi so jo na Twitterju toplo pozdravili ter ji zaželeli dobrodošlico.

Novico o njenem prihodu so navdušeno sprejeli. Seveda jo nekateri Pakistanci kritizirajo, saj podpirajo teorije zarote in menijo, da je bila dejansko ustreljena s strani CIE. Za številne druge Pakistance pa je Malala vir velikega ponosa in zdaj je končno prišla domov.

Malala Yousafzai je pri enajstih letih začela pisati anonimni blog za BBC o svojem življenju pod talibansko vlado. Pozneje je postala zagovornica ženskega izobraževanja v Pakistanu in bila zaradi tega tudi napadena na šolskem avtobusu, ko je imela 15 let. Pakistanski talibani so takrat rekli, da so jo ustrelili, ker je “spodbujala zahodno kulturo na območjih v Paštuni”. Čeprav jo je napadalec ustrelil trikrat, je preživela, in se po okrevanju še naprej zavzema za izobraževanje in pravice otrok po vsem svetu. Vzpostavila je Sklad Malala s svojim očetom Ziauddinom, s ciljem “delati za svet, kjer se lahko vsa dekleta učijo brez strahu”.

Pakistanski premier z Nobelovo nagrajenko ob prihodu v Pakistan. (Foto:epa)

Talibanski aktivisti so še vedno aktivni
Streljanje na Malalo je takrat povzročilo mednarodni nemir in prispevalo k boju med pakistansko državo in islamističnimi aktivisti. Varnost v državi naj bi se v zadnjih letih nekoliko izboljšala, saj se je število napadov, ki so jih izvedli talibanski aktivisti, nekoliko zmanjšalo. Kljub varnostnim prizadevanjem v zadnjih letih pa so pakistanski talibani ostali aktivni. Obtoženi so bili številnih smrtonosnih napadov na šole in univerze in ubili so številne ljudi, poroča BBC News.

Leta 2014 je Yousafzaijeva postala najmlajša oseba, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir. Zdaj študira na Oxfordski univerzi.

A. G.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!