Lekcija za Slovenijo: Vzhodna Evropa beleži visoko gospodarsko rast!

Foto: iStock

V največjih vzhodnih gospodarstvih Evropske unije se je pospešila gospodarska rast, čeprav je ekspanzija regije verjetno že dosegla svoj vrhunec. Hitro rastoče plače, naraščajoče povpraševanje in izvoz vplivajo na to, da se je v zadnjem četrtletju BDP na Poljskem, Madžarskem in Slovaškem povečal. V zadnjih dveh letih se je BDP najbolj povečal na Češkem. Skokovita rast je posledica gospodarskih reform in nižanja davkov.

“Dinamika v regiji je zelo pozitivna, ta je namreč podprta z razcvetom v evroobmočju,” je dejal ekonomist Jakub Rybacki iz poljske banke ING Bank Slaski. Vse raziskave javnega mnenja v EU pa kažejo na velika pričakovanja do konca leta.

Tako se je spodbudil razcvet od Prage do Bukarešte
Kot lahko vidimo, so se nekdanji komunistični narodi iz EU usmerili na pravo pot, potem ko je povpraševanje doma in v tujini v kombinaciji z nizkimi obrestnimi merami spodbudilo razcvet od Prage do Bukarešte. Ob tem pa je treba pripomniti, da lahko brezposelnost na rekordno nizkih ravneh v regiji pomeni, da bodo imela nekatera podjetja težave pri iskanju delavcev, ki bi pomagali izpolnjevati naročila, kar lahko vpliva na neuresničitev naročil.

Foto: iStock

Vzhodnoevropske države še naprej prehitevajo evroobmočje, kjer se je BDP v zadnjem četrtletju gibal okoli 2,7 odstotka. Poljska gospodarska rast je namreč narasla na 5,1 odstotka, madžarska na 4,4 odstotka zaradi storitev in gradbeništva, slovaška pa na 3,5 odstotka. Čeprav se je romunska gospodarska rast upočasnila in padla z 8,8 odstotka na 6,9 odstotka, pa ostaja pomemben igralec v vzhodni Evropi po valu rezanja davkov.

N. Ž.

 • Jshadow

  To zato, ker bivše članice Varšavskega Pakta vedo kako grozen je komunizem… nekaj kar zahodne države, in do neke mere Jugoslovanci niso imeli priložnost okusiti zaradi Tita.

  Prav privoščil bi kretenom, kot je Makarovič ki ga še vedno proslavlja, da Tita nebi bilo in bi Jugoslavia tudi trpela pod roko Sovjetov za 50 let.
  Da o kulturnem Marxizmu ne govorim.

  • novo

   Seveda da je Slovenija edina država v evropi kjer ima desetletja komonistična oblast v rokah celo državo v ključno z sodstvom.Kako bo to dolgo trajalo ,tako dolgo se nam ne obeta nič dobrega ,ampak bomo še vedno samo tonili nižje.Bojim se da nas je že premalo da bi lahko odločali sami o svoji usodi.Ogromno kolaborantov je med političari,ki ne spoštujejo državo kjer se David soprostavil proti Golijatu,še več,po novem se zgleda niti ne bo smelo več o tem toliko govoriti ,če sem dobro razumel šarca.Kdo pa je pravzaprav šarec?Miloševiča ,Tuđmana,kučana,maslešo,dolanca,kardelja poznamo.Ubogega Krambergera iz Negove smo tudi poznali,toda so ubogeka komika hitro ubili ker so se ga nekateri zelo bali.
   NO,naj še nekdo končno ki te stvari mora spremljati napiše od kod je šarec in kdo so njegovi najbližnji in starši.(zakon o dostopu do informacij javnega značaja III /5člen

 • Jože24

  Vse raste… dobri časi, upam po dvigu plače na 900 neto, da se pospešeno razdolžim, oklestim še kakšno položnico, investiram v nova okna in še ka, da zmanjšam tekoče stroškej, potem bom pripravljen na naslednji padec :).

 • hle

  Mi ceno za sedem odstotno gospodarsko rast še danes plačujemo

  • xtc

   Ja in to s Cerarjem,AB,Pahorjem,Drnovškom in še verjetno kakšnim levim političnim klovnom.

 • DJURO SUMAR

  Po mojem je to zato, ker so zelo verni in jim Bog pomaga. Za Čehe me pa malo skrbi, baje je tam največ ateistov v vsej EU. Tole ne bo dobro.

  • učko

   Komunističnih vernikov najbrž glih ni prav veliko.

   • DJURO SUMAR

    Pojma nimam.

  • osa

   VSI LAŽNIVCI , TOVARIŠ KUČAN SKLICUJE OBČNI ZBOR DNE 30.02. 2018, ZARaDI KOORDINACIJE NADALJNEGA DELA.

   s seboj prinesite čim več dokazil o vašem uspešnem laganju in
   podtikanju. najbojl zaslužen bo izbran v vodstvo lažnivcev. imel bo
   nadaljne privilegije, pri kreslovki (podnevi in ponoči), kučanu
   florjančiču, posebej pri doktorju laži cmerarju,..
   posebej vabljeni že dokazani priviligerani LAŽNIVCI
   DJURO SALAMAR, KLEMENČIČ, MASLEŠA, FLORJANČIČ, TONIN, DUHEC ,TUNEK,LILIPILI, KRTAČA

   • DJURO SUMAR

    Menda ne misliš, da si duhovit.

    • osa

     josip broz je prišel z obiska iz Amerike. Za njim pride
     prestižni CADILLAC, kot darilo Američanov. Tito ponosen na darilo in kako ga Američani spoštujejo. Sede se v avto, da se bo popeljal po Beogradu, a avto ne užge,.. nato dvignejo havbo in glej ni motorja,…?

     pokličejo previdno nv Ameriko : lepo darilo, tisočkrat hvala, a ste naredili majhno napako. Američani vprašajo kakšno, pa jim tito odgovori: ni motorja.
     Američani mu odg.: TOVARIŠ TITO VI NE POTREBUJETE MOTORJA, SAJ VAŠA CESTA PELJE SAMO NAVZDOL. (tako je v Sloveniji še danes,…..)
     zelo težko je delati pošteno in ljubiti
     ZELO LAHKO PA JE LAGATI, KRASTI SPLETKARITI,…… če bi imel, kaj sramu in vesti, bi se zamislil nad svojim življenjem in dejanji. z tabo ne bom tekmoval v neumnostih in laganju, ker tu proti tebi ne morem zmagat

     • DJURO SUMAR

      Pa ti je uspelo napisati še eno bedarijo. Bravo.

     • osa

      levak ostane bedak

     • DJURO SUMAR

      Pa še eno.

 • Novakec1

  Slolandija pa prebija dno greznice v katero so jo pahnili po osamosvojitvi, levi, desni, sredinci, mavričarji itd

 • Grenze

  Koder je komunist gospodar je volk mesar !!!!!

 • Olga_10

  Čestitke! Vsi ti narodi so opravili z zlocinskim komunizmom! To so sadovi!

  Slovenija je tako edina komunistična kloaka v Evropi in to v EU! V tej kloaki si povampirjeni javni sektor lahko jemlje tudi tisto, česar ni!

 • tarantela

  Ja, še posebej tista v sredini-Ukrajina, anede? Cerkev zbira za uboge brezdomce, bolne, otroke itd. Na Exodusu so bili pretresljivi posnetki iz Kijeva. Mesto z velikimi zgradbami, predmestje pa polno ljudi brez zdravstvenega zavarovanja.

  • Sadako

   A muslimanska džamija zbira?

   • tarantela

    Ne, Karitas.

  • tramal

   Prvić.Čudno da ti gledaš eksodus to je krščansko televizijo .In drugić .Če nebi rusi pokradli ukrajine in pomorili in izstradali miljone ukraincev ,bi bila danes tudi ukraina razvita.

   • tarantela

    Jebela, so samostojni tako dolgo kot Slovenija, torej primerjaj ta čas, če že portal pravi, da nas prehitevajo.

 • skorpijon93

  zgledujte se po češki, češka je vedno imela najnižji delež revščine v eu in nizke davke !

 • Sadako

  Pa te države imajo perspektivo, ker vedo, da islama ni dobro spuščati v svojo državo.

 • Volkhv

  Kaj ti bo samo gospodarska rast, ko pa nimaš socialne države?

 • tramal

  Če bomo imeli še eno komunajzersko vlado ,nas bo prehitela še albanija.

  • Tom Žnidarčič

   Tako kot prva Janševa vlada, nam bo tudi prihodnja enomandatna desna vlada samo podaljšala čas do ozdravitve. Na primeru Venezuele se lepo vidi, kdaj šele začne narod uporabljat glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!