Dogovora o premirju v Siriji med ZDA in Rusijo še ni

Porušeni sirski domovi (Foto: epa).

ZDA in Rusija tudi v petek nista našli skupne poti k obnovi premirja v Siriji. V Generalni skupščini ZN je potekala razprava voditeljev in ruska stran zagovarja zračne napade Bašarja al-Asada na položaje upornikov fronte al-Nusra.

Fronta al-Nusra se je julija razšla z Al Kaido in se preimenovala v Jabhat Fateh al-Sham. Dogovor o tem, ali jih je treba bombardirati z vladno vojsko ali ne, zaenkrat ni uspel. Rusija zagovarja uničenje teh upornikov, ker ta skupina ni bila del dogovora o premirju in ker se ti vojaki niso hoteli umakniti s ceste do Alepa, kar bi se glede na ameriško-ruski načrt z 9. septembra morali.

“Vsi podpiramo prekinitev ognja, vendar pa če ne izločimo al-Nusre oz. če ločimo opozicijo od al-Nusre, je vse brez smisla,” je  dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po navedbah ruskega predstavnika so te skupine med teden dni trajajočim premirjem izvedle 350 napadov.

Za napade Rusija obtožuje ZDA
“Radi bi videli znake, da ima koalicija kak vpliv na sile, ki so na terenu. Mislim, da ne zahtevamo preveč,” je dodal Lavrov. Namignil je celo, da naj bi ZDA zarotniško in na skrivaj vendarle podpirale fronto al-Nusra, da bi tako ohranjale opozicijo režimu sirskega predsednika Bašarja al-Asada. “Rad bi se motil glede tega,” je še dejal, kot poroča AFP.

ZDA zahtevajo prekinitev ognja s strani vladne vojske
ZDA vztrajajo pri zahtevi, da Asadove sile zaustavijo letalske napade. “Naj bom jasen. ZDA se niti slučajno ne opravičujejo, da bo treba iti še en krog v prizadevanjih za omilitev trpljenja sirskega ljudstva. Vendar pa ne moremo biti zgolj mi tisti, ki držimo odprta vrata. Tudi Rusija in režim morata narediti svoje, sicer nimamo nobenih možnosti,” je dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

Alep kot trn v peti
Po navajanjih BBC je Alep pomemben cilj Asadove vojske, ker predstavlja še neosvojeno ozemlje v osrčju vladnega ozemlja. Desno od osvojenega vladnega ozemlja se razteza teritorij Islamske države s sedežem v al-Babu, levo od osvojenega ozemlja se razteza ozemlje upornikov. Alep pa se s severno lego približuje tudi turški meji.

Dva dni ruska in vladna letala izvajajo zračne napade na Alep in približno 2 milijona ljudi sta ostala brez vode. Po poročanju ZN grozi prebivalstvu izbruh bolezni. Pokoritev tega mesta bi za režim pomenila popolni nadzor nad osvojenim ozemljem, kar pa pomeni, da so vsi udeleženi obravnavani kot uporniki zoper režim.

A. B.