Džihadisti Islamske države so se spremenili v “poslovneže”, ki hodijo v Evropo s polnimi kovčki denarja

Foto: Printscreen

V zadnjih letih je Evropo pretresel niz organiziranih smrtonosnih terorističnih napadov islamskih skrajnežev. Napadi so Evropo razdelili, nato so jo politične razprave o islamu in posledicah množičnih migracij zopet poenotile.

Zadnje teroristične katastrofe – umor Andreja Karlova, ruskega veleposlanika v Turčiji, peklenski tovornjak v Berlinu in poblazneli Božiček v evropskem delu Istanbula – so terjale nove nedolžne žrtve terorističnih napadov. Islamska država je zopet prevzela odgovornost in Evropejcem ‘je koža podplat postala’. Kmalu po napadu je Donald Trump tvitnil, da problem terorizma postaja vedno večji in da mora civilizirani svet spremeniti  svoje razmišljanje.

Teroristični napadi so pogostejši
Bodoča Trumpova administracija ima drugačna stališča od številnih strokovnjakov za varnostna vprašanja glede islama in ekstremizma. Pa vendar je imel Trump prav glede svojega pesimizma. V zadnji izdaji akademskega zbornika Terrorism, ki objavlja raziskave, pobude in dejanska predvidevanja, je Thomas Heghammer objavil zaskrbljujoče napovedi glede porasta  islamskega ekstremizma v Evropi in njegove napovedi so, da bo situacija vedno slabša.

Hegghammer je višji znanstveni raziskovalec na norveškem raziskovalnem Inštitutu za obrambo (FFI) v Oslu in je vodilni strokovnjak za vprašanja ‘nasilnega islamskega ekstremizma’. V svojem članku je opozoril na vedno večji porast  ‘povezanih  islamističnih skrajnežev’.  Volkovi samotarji postajajo krdelo krvoločnežev.

Evropski zapori – mreža za rekrutiranje
Hegghammer trdi, da se lahko z različnimi ukrepi v kratkem času stori veliko, čeprav ni razlogov za optimizem, saj je vedno več kazalnikov, ki kažejo na  vedno ‘večjo radikalizacijo v terorizmu’, kot se z njo soočamo v današnjem svetu. Prvi ukrep je zagotovo povečanje proračuna za varnostno-obveščevalne službe ter odprava evropske islamske mreže in izkoreninjanje celic za rekrutiranje novih islamskih borcev. Uspešni in skupni pristopi Evropske unije lahko prinesejo rezultate. V naslednjih dveh do petih letih bi  lahko pričele upadati aktivnosti islamskih skrajnežev kar v večini evropskih zaporov.

‘Jihad podjetniki’ in vojni povratniki v EU
Vedno večje je število mladih muslimanov, ki so ekonomsko neuspešni in težje zaposljivi. Problemi so pri učenju jezika in asimilaciji v okolje, kjer so nastanjeni. Zaradi vse večjega števila priseljencev narašča tudi stopnja rodnosti. Tradicionalni bazen težje zaposljivih tako postane bazen za skrajne skupine, ki rekrutirajo mlade moške za dobro plačane borce. In tako so številni mladi muslimani na hitro pridobili vse prednosti sodobne evropske  družbe. Z vedno večjim številom ‘jihad podjetnikov’, vojnih povratnikov in drugih IS aktivistov, ki se vračajo v EU kot migranti, se povečuje tudi rekrutiranje in usposabljanje nove generacije evropskih skrajnežev.

Kam s specialnimi povratniki – borci IS?
Kot navaja mednarodna varnostna agencija, je samo l. 2016 več kot 31.000 moških iz 86 držav odpotovalo v Sirijo ali Irak in ti se borijo na strani IS. Hegghammer  ocenjuje, da se v EU trenutno nahaja  2000 radikalnih islamistov (obveščevalni viri pravijo, da jih je  približno 5000), ki so se borili za IS ali/in so preživeli nekajletno zaporno kazen. Večina jih je bila radikaliziranih v zaporu in so potem odšli na bojišča. Zapori so postali nove islamske celice in valilnica novih borcev. Iz vojnih žarišč se brez dokumentov vračajo v EU kot migranti in krog je sklenjen.  Vprašanje je, če bodo matične države sprejemali deportirance.

Povratniki iz bojišča so ‘rak rana’ Evrope
Krog ‘jihad podjetnikov’ že postaja globalni problem, kar je povezano z islamsko državo, in pot do njenega popolnega zloma je še dolga. Vojna v Siriji pa tudi ne kaže na konec konflikta. In če se krči ozemlje IS, je tudi število vojakov na bojiščih manjše. V Tuniziji so demonstracije proti sprejemanju deportiranih migrantov in vojakov IS. Ameriške obveščevalne službe trdijo, da se je število iz 2.000 tujih rekrutov, ki so vsak mesec prečkali turško-sirsko mejo, zmanjšalo na 50, kar ni podatek za optimizem. Usposobljeni ‘specialni povratniki’ so prvo bojno črto  prenesli v EU. Strokovnjaki menijo, da bodo vsa ta leta usposabljanja ‘jihadistov’ v krvave napadalce postala ‘rak rana’ Evropejcev.

Ali smo se kaj naučili iz terorističnih napadov?
Zadnji in skupni problem je svetovno medmrežje in največjo korist imajo ravno islamske radikalne skupine, saj jim služi kot orodje za razpečevanje propagande, nagovarjanje, zbiranje sredstev, poizvedovanje ter operativno povezovanje in medsebojno koordinacijo. Tudi na tem področju so težje izsledljivi, saj za komunikacijo na družbenih medijih uporabljajo šifrirane skripte. Če  se bodo vsi ti trendi nadaljevali z enako rastjo, Hegghammer napoveduje, da se bo Evropa soočila s pogostejšimi terorističnimi napadi, odvisno pa je, kako se bodo pristojni organi in EU sposobne odzivati na nove grožnje in napade islamskih skrajnežev. Koliko pa se je EU naučila od vseh teh terorističnih napadov?

Evropa živi s strahom
Napovedi so zaskrbljujoči, vendar se zadeve lahko še spremenijo. Nepredvidljivi so vsekakor trendi, ki lahko dramatično spremenijo scenarij.  Države EU se lahko v skupnem boju  izkažejo kot spretnejše in poostrijo nadzor na zunanjih mejah.  Po njegovem mnenju ima celo razprava o prihodnosti islamskega radikalizma negativen vpliv na širjenje strahu in za preplah. Vendar po vseh terorističnih napadih težko najdeš Evropejca, ki ga ne bi bilo strah potovati ali vsaj ne bi imel pomislekov pri  kratkem obisku sosednje države.

Koga se boji levica?
Strah vladajoče in vedno bolj  odgovorne liberalne levice je večji pred porastom desnice kot pred terorizmom, ki je prišel z množično migracijo.  Levico je tudi strah terorizma, še težje pa jim je priznati antimuslimansko ksenofobijo. Koliko levičarjev pa še izraža dobrodošlico migrantom? Vsi so potihnili glede tehničnih ovir s Hrvaško.

In če je desnica rešitev za vse strahove, potem naj se EU končno začne vrteti v desno.  Slabše, kot je, ne more biti. Lahko je samo boljše in bolj varno. To si pa tako ali tako vsi želimo. Tudi za naše zanamce.

Polly B. Esther

 • von Rhein

  Ebola virus,Zika virus,Musli virus.

  • AboutTown

   HHAhahahaa!!! Dobra.

   • Hun

    vsi virusi umetno ustvarjeni s strani Zahoda

  • roksa

   Alah ajvar??? ;))))))))))

 • althar

  Niso problem islamski skrajneži – teh je bilo vedno dovolj na zalogo – problem je evropska levica, ki jih v pod oznako beguncev velikem številu uvaža v EU zaradi domnevne politične in nedvomne finančne koristi (primer Italija).

  • Aron

   iz katere leve stranke je že merklova?

   • althar

    Iz Freie Deutsche Jugend.

   • tramal

    Ali živiš v nemčiji ali v komunistični sloveniji.Vsak naj prvo pomete pred svojim pragom.

  • Janez Novak

   Na žalost so globalisti tako levičarji kot desničarji. Merklova je desničarka, prav tako Juncker. Hollande je levičar, to je tudi bivši italijanski premier Renzi. Vsi skupaj pa so globalisti. Tudi Cerar očitno izvaja globalistično agendo pospešenega uvažanja migrantov z namenom odprave evropskih narodov. Kot kaže, je tudi vodja desnice, Janša, globalist, saj je podprl Junckerjeve trojanske migrantske kvote, migrantske problematike pa se v javnih nastopih izogiba. NSi je zavezana cerkvi, ki prek globalističnega papeža tudi izvaja globalistično agendo. Potrebujemo povsem nove, antiglobalistične politične stranke, obstoječo politično garnituro pa je treba poslati na smetišče zgodovine, preden nas dokončno proda in uniči. Kot kaže, bo treba razmišljati tudi o slexitu, kajti Bruselj vodi odkrito globalistično politiko.

   • Caetano

    Glede Janše navedba ne drži. Janša in SDS sta bila vseskozi proti nekontroliranemu spuščanju imigrantov v Evropo in že dolgo opozarjata, da bi bilo treba mejo zapreti. Podali so še druge predloge, da se prepovedo burke, kar bi na premišljen način odvrnilo islamiste od Slovenije, da se kriminalizira odhajanje naših državljanov v jihadistične milice itd.

    Prav tako se je stranka SDS zavzela za tesnejšo povezavo z Višegrajsko skupino, ki ima do islamskih migrantov drugačno politiko, kot Bruselj.

    • Hun

     Jansa prav tako priznava Kosovo kot drzavo…temu sledite vsi Janseviki samo zato ker ne prebavlate Srbov…ampak dejstvo je da se v SLO sprehajajo zavite zenske siptarjev ne Srbov….sami seb pluvate v skledo…

     • Caetano

      Zame tudi to ne drži. Čeprav res zavračam velikosrbstvo pa tudi nobene samostojne muslimanske države v Evropi ne podpiram.

   • tramal

    Ali vodi janša vlado ,ali butasti komunisti z cmerarjem na čelu.Ko je Janša vodu vlado kaj takega ni bilo.

  • von Rhein

   Oboji so problem.predvsem njihova simbioza.

 • francelj3

  Prvi ukrep je prav gotovo uvedba smrtne kazni za mohamedance. Ne samo teroriste, ampak vse ilegalce.

 • Franc Šink

  Evropa ni najbolj intiligentna učenka.

 • Brutus

  Butasto razmišljanje levakov in njihovih ”varnostnih strokovnjakov”! Kam z povratniki in podobne levaške nebuloze! Enostavno. Ker ima velika večina teh kriminalnih psihopatov krvave roke, je treba za to skupino ponovno uvesti smrtno kazen, potem pa vse brez izjeme postaviti pred strelski vod ! Vse drugo je slaboumno natepavanje prazne slame! Seveda je pred tem treba najprej obračunati z peto kolono v sami EU….! Pa nikar mi ne nakladajte o sovražnem govoru, fašizmu in ostalih levaških neumnostih!

 • totex39

  Res je, vse skupaj zaskrbljujoče, če vse to vedo, kar piše v tem prispevku, se lahko sprašujemo, zakaj evropska pokvarjena vlada ne sproži sankcije do islamističnih terostičnih skrajnežev.

  • nevtrino

   Bo že enkrat treba resno ukrepati, ne pa se le spraševati …

 • tramal

  Komuniste smo postavili na trdna tla.Ne zagovarjajo več ilegalcev,ne delajo več reklame za zlato komunistično venezuelo in še srbov se bojijo zagovarjat.Ali so se komunisti preselili v rusijo ali pa ga imajo polne hlače skriti v kakšni goši.

 • Olga

  Orban ima prav! Sramotno je, da med božičnimi prazniki “gostje” Merklove pobijajo ljudi na božičnih tržnicah! Uničujejo kulturne spomenike in vse kar je povezano s krščanstvom!

  Islam NI VERA, je divjaška politika, ki uči svoje sledilce nasilja in uničevanja vsega, kar ni muslimansko! Še vedno živijo v srednjem veku!

  Rešitev je v tem, da zapremo meje za vse, ki niso pripravljeni sprejeti našega jezika in kulture!
  Zaradi zapiranja krščanskih cerkva, preganjaja in pobijanja kristjannov, je treba uvesti recipročna ukrepe: zapreti mošeje v Evropi!

 • samsara

  “Vsi so potihnili glede tehničnih ovir s Hrvaško.”

  Tovariš predsednik Borut Pahor je pred par dnevi nekaj pleteničil o tem, da bi lahko odstranili tehnične ovire na meji s Hrvaško. Češ, da ni nevarnosti in da bi v primeru ponovitve nevarnosti, ovire lahko hipro spet postavili. Pa kot nekakšen znak ‘dobre volje’, zaupanja in podobno. Bulšit!!! Lezenje Hrvatom…
  Blebetanje od realnosti odtujenega udbokomunističnega aparatčika, ki vedri v visoki politiki že dolgo in predolgo, tako, da je posledično izgubil vsakršen stik z realnostjo. Cena in stroški njega ne zanimajo, denar pada z neba, vsaj zanj, že celo življenje in to na datum.

  Bi ga, ‘praktičnega’ in navidezno delovnega poslal, naj sam odstrani enih par 100m kolutov žice, tistih najbolj zaraščenih z robido, s katero nam narava pomaga pri učinkovitosti ovire in zakrivanju te pridobitve vladavine levičarjev.

 • Unikatna

  Vsa ta opozorila ne padejo na plodna tla! Ali se bo kdo zmigal?

  • cosmosjasnovidec

   Ja saj,ko so pa bosanci križanci med turki in šiptarji,ker so jih turki imeli stoletja podjarmljene.

   • Hun

    bosnjaki so vecina poturceni Srbi, bedak prepotentn….krizanci s siptarjem bodo tvoji potomci , cez cas bodo samo se siptarji v Sloveniji ….

    • Anonimni_Profesor

     Ne piši neumnosti, če si navadna neznalica! Ali si že pogledal genetsko sliko Bošnjakov?

     • Hun

      in to naj bi bila tvoja “znalska” replika…se pravi tudi ti trdis kot je napisal “bedak” zgoraj da so “bosanci” krizanci med Turki in siptarji….

     • Anonimni_Profesor

      Ne tudi to niso!

     • Hun

      aha ze vem, oglasas se samo zato, da provociras….razlage nimas nobene….spremeni si nickname v anonimni provokator

     • Anonimni_Profesor

      Napotil sem te na genetsko sliko Bošnjakov. To ni nobena provokacija, ampak napotek intelektualca! In ne me provocirat!

     • Hun

      kjer kol guglas ni jasnega odgovora.. dnk je podoben Slavoncem, Dalmatincem, Crnogorcem, Srbom ….Lepo pise da Bosnjake je tezko ali skoraj nemogoce znanstveno opredelit kot nek starodaven narod ampak bi jih morali polticno….se mi je zdel da nimas pravega odgovora…
      Sam sm preblal kr nekaj knjig na to temo…kronoloski zapisi opisujejo da so pred turskimi upadi vladali Bosni Srbski plemici…Hercegovini pa Crnogorsko- Dubrovniski plemici…

     • Anonimni_Profesor

      Njihov DNK je kar dosti drugačen od srbskega v tem je bistvo. So pa seveda mešanica. Tudi se niso pomuslimanili predvsem pravoslavci, ampak predvsem pripadniki katarov, dualistične sekte in pripadniki bosanske krščanske cerkve. Ker je izginila so jo nekateri imeli za katarsko, vendar njeni spisi kažejo, da je bila klasična krščanska cerkev z bolj monastično ureditvijo, drugače od pravoslavnih ali katoličanov. Ni bila tudi podrejena papežu. Wikipedija to napačno in zmedeno navaja.

 • Kat Wilson

  No, če gredo mimo naj se ustavijo, jih bom lepo pogostila, pa tudi dodatno sobo imamo da lahko prespijo svojo zadnjo noč na tem svetu, da ne omenjam sefa kamor lahko spravimo kovček. Bomo vsi zadovoljni, moja kosmata deklica pa še posebej, se bo mastila vsaj ene tri mesece.

  • cosmosjasnovidec

   Ja saj je povsem znano,da levaške kurveti.. ravno zaradi tega hočete privleči to kamelotrajbarsko sodrgo v europo.Nihče normalen vas seveda niti noče povohati,ker imate čobanske,čefutarske ter bosanske muslinje ogromne ter smrdeče luknje v mednožju saj ste križanci med turki in šiptarskimi cigani.
   Posprevite se nazaj v vaše balkansko zaostale čobanske vasi ter si te muslimanske izrodke navlečite tja kdo vam brani.
   Sem v Slovenijo jih ne boste je pa garantirano,da bo vsa vaša golazen letela ven z temi musliči iz Slovenije,ker ste več kot sramota ne samo Sloveniji ampak celi zemeljski obli.

   • Hun

    nevem kdo sprejema castne doktorate v siptariji majmun zabit kmetavzarski….dal bodo vasim hcerkam siptarski cerkezi po….
    pocas pridejo tud do vasih vasi …bos pol pokazal kok si “hud” ko ti pridejo na obisk siptarska “braca”

   • Kat Wilson

    Kaj pa je? A ne znaš brati kar sem zapisala, ali mogoče ti manjka pameti da bi razumel? Po tvojem odzivu sodeč domnevam, da je slednje.

  • pokvarjeniSvet

   pogostila ? s svincem v cevki ali s cianidom ?

   • Kat Wilson

    Nevem še natanko. Najverjetneje kar z svinjino, da ga fino užalim, pa udarcem z bejzbol kijem, potem pa lepo obesit in spustit kri, tako da bo halal kot se spodobi! :P

 • garfi

  so že v Murglah, utihnili so ker se bojijo volitev

 • Hun

  Zaenkrat vase desnaske riti resujejo balkanski policaji Grski, Makedonski in Srbski pa tok “mrzite” juznake …ze za casa Turskih upadov so bili balkanski narodi prvi poklani…Slovence kot pridne hlapce je scitil Dunaj…

  • Anonimni_Profesor

   Tevtonski fevdalni pritepenci so bolj slabo varovali Slovence pred Turki. Prav zaradi njihove nesposobnosti zagotoviti varnost so takrat izbruhnili kmečki upori.

 • mona lisa

  Ja vse to se že ve od vsega začetka pa naši politiki in politiki Evrope delajo vse kontra tako da izgleda da se prilagajajo islamistom. Vsi ti politiki so naredili tako škodo evropskemu narodu da bi morali biti najstrožje kaznovani doživljensko in izgnani v te njim ljube države. Upam da se vsaj zdaj več ne bo spuščalo evropskih islamističnih bojevnikov v matične države. Taki več nimajo kaj iskati v domovini. Ti migranti ki so pri nas so tempirane bombe, saj ko bodo uvidli da jim ni dan ves luksuz in brezdelje se bodo obrnili proi roki ki jo hrani in pokazali kdo so in kako so vzgojeni v sovraštvu proti nam.

 • FUCK COMMUNISM

  To je treba vse poklat!

 • David Hitler

  Super prihaja plača kufr se vzame nega se poć pa Funke Med svinje

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!