Ekonomska katastrofa v Venezueli tako obsežna, da časniki objavljajo “trike” za preživetje

Ljudje na ulicah protestirajo zaradi manjka zdravil in hrane. (Foto: epa)

Iz Venezuele poročajo, kako sta dve desetletji socializma povzročili ekonomsko katastrofo, podoba države pa je postala neprepoznavna. Razlika je tudi pri pregledu dnevnega tiska, ki namesto običajnih vsebin zdaj družinam ponuja številne trike za preživetje, kot so na primer, kako priti do osnovnih življenjskih dobrin, kot sta olje in moka. Prek družbenih omrežij so začeli iskati tudi zdravila za otroke, ki umirajo.

Namesto odličnih kulinaričnih receptov so mediji začeli poročati o navodilih, naj ljudje ne jedo strupenih gomoljev rastlin, saj so trgovine že zdavnaj izropali. Prav tako je vse več receptov za kuhanje brez moke, saj je te v državi preprosto zmanjkalo. Venezuelcem, ki poskušajo pobegniti iz države in so brez potnega lista, svetujejo bližnjice in objavljajo druge nasvete.

Vsesplošno pomanjkanje osnovnih dobrin je šlo tako daleč, da namesto kozmetike bralcem priporočajo različice s sadnimi sokovi. Vse več Venezuelcev se namreč preživlja le s prehrano iz sadja. Da je ironija še večja, pa kaže dejstvo, da časopisnim hišam, ki dajejo navodila za preživetje v pomanjkanju, zmanjkuje papirja in črnila za tisk časnikov in revij.

Država ne zagotavlja niti zdravil pomoči potrebnim. (Foto: epa)

Nekoč najbogatejša država južne Amerike, znana kot tropski paradiž, je zdaj le še bleda senca nekoč uspešne države.

C. Š.

 • Anton

  država, katero ima v vajetih socialistični(beri socializem ni sociala!) diktator, pač ne more funkcionirati v drugačnih razmerah kot jih namreč opisuje dotični prispevek. Prej bo vojska strmoglavila omenjenega(omejenega diktatorja), manj posledic bo za tamkajšno ljudstvo. Ko bo do omenjenega dgodka prišlo, v kar ne dvomim (beri usoda Nicolaea Ceausesca; Romunija), bo hudo predvsem pa usodno za vse člane klana družine Nicolasa Madure.

  sarkazem press

 • Meho

  Kaj, a jim visok obisk superintelektualke in partijske delavke Violete Tomić pred leti ni prav nič pomagal? A bo treba poslat še koga? Na primer Janija Moderndorferja.

  Zdaj pa že pretiravajo. Pa ni vse v dobrinah, zdravilih, hrani in preživetju ter podobnih materialnih oslarijah, nekaj moraš pa dati tudi za tekovine revolucije (beri Madurotove partijske pitance).
  .

  .

 • xtc

  Jep!
  Tako kot Yuga,k sreči je crknila v malo manjši fazi propadlosti.
  Si pa lahko v živo ogledate ,kam vas peljejo Milani,Marjani,Franji,Marki,Hermani,Luke,Violete,Miroti ipd ekonomski kradljivi idioti,ki plačkajo narod.
  Dejstvo je ,da Venezuelo lahko odreši le nov Pinochet,žal pa nam na podoben razplet vse bolj kaže tudi v Sloveniji,če se bo norost nadaljevala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!