“Ekstremistični popotniki” se vračajo domov. Bo Kanada naslednja tarča?

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Vsaj 60 muslimanskih ekstremistov iz Sirije in Iraka naj bi se vrnilo v Kanado, čeprav nekateri izmed njih nimajo kanadskega državljanstva.

Približno 180 posameznikov, tako imenovanih ”ekstremističnih popotnikov”, ki so se v preteklosti v različnih državah borili za Islamsko državo ali druge teroristične skupine, se zdaj vrača v Kanado, saj jim to omogočajo sorodstvene ali podobne vezi. Kanadske vladne uslužbence zdaj skrbi, da prihajajoči džihadisti predstavljajo veliko grožnjo za celotno državo in  njene prebivalce, poroča časnik Global News.

Islamska radikalizacija ostaja žgoč problem
Po raziskavah in poročanju ameriškega centra Soufan problem islamske radikalizacije, kljub številnim porazom terorističnih skupin na Bližnjem vzhodu, ostaja zelo resen. ” Zelo verjetno je, da se bodo teroristične skupine muslimanskih skrajnežev ohranile kljub njihovim porazom, saj bodo vedno imeli podporo iz tujine,” poročajo v  članku.

”Če se bodo ob vrnitvi spet počutili tako izločene, kot so se, preden so zapustili svoje države, da bi služili Islamski državi, se najverjetneje ne bodo ustalili in začeli živeti svojih ‘normalnih’ življenj,” sporočajo predstavniki vlade. Vlado skrbi, da bodo ti vojaki lahek plen za teroriste.

Kanada že tarča terorizma
Kanada je že imela teroristične napade, za katere je Islamska država prevzela odgovornost. Najbolj odmeven je bil napad na kanadskega vojaka Nathana Cirilla, ki so ga džihadisti obkrožili s strelnim orožjem in ga ubili leta 2014.

V začetku tega meseca je v Edmontonu, Alberti, moški s svojim vozilom zapeljal v policijske barikade, nato izstopil iz avtomobila in z nožem večkrat zabodel policista. Takšno dejanje spominja na pretekle napade džihadistov. Pozneje so v njegovem avtomobilu našli zastavo Islamske države.

N. Š.

 • Morala

  Pa pismo, vse se ve in nihče ne ukrepa! Ja, sprejeli jih bodo nazaj z odprtimi rokami in povrhu za dobrodošlico jih bo čakalo še nakazilo!

 • Razocarana

  Vse islamske morilce ki se ‘vračajo’ na Zahod, bi bilo potrebno dostaviti direktno v državo iz katere prihajo in v kateri so klali in posiljevali, da odgovarajo za gorje ki so ga povzročili prebivalcem direktno. Naj oni oldočijo kaj se bo zgodilo s temi morilci in naj jim pokažejo isto milost ko so jo le ti njim.

 • cosmosjasnovidec

  “Vlado skrbi, da bodo ti vojaki lahek plen za teroriste.”
  Če so sami teroristi drugo krat malo bolj podrobno pojasnite kaj je mišljeno z tem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!