Eno leto pred volitvami: Na Švedskem že boj za stolčke, zahtevajo swexit!

Foto: iStock

Švedska evroskeptična stranka Švedski demokrati je tik pred tem, da pridobi na parlamentarni moči, prav tako narašča njena priljubljenost med tamkajšnjim prebivalstvom.

Paula Bieler, članica Švedskih demokratov, je povedala, da si po naslednjih splošnih volitvah želijo sedež pri mizi. Če ne bodo dobili pričakovanega vpliva v vladi, pa Bielerjeva pravi, da potemtakem podpora njihove stranke za premierskega kandidata ne pride v poštev. “To je nesmiselno, da podpiramo kandidata za predsednika vlade, če smo največja stranka, brez pogajanj.” Express še piše, ali gre politična kariera Anne Kinberg Batra, ki je od leta 2015 vodja največje opozicijske stranke, v zaton, na kar Bielerjeva odgovarja, da bi jo zavrnili, še preden bi prevzela kakšno funkcijo. Evroskeptična političarka je namreč prepričana: “Če ne bomo imeli nobene oblike pogajanj oziroma vpogleda v to, kakšno oblikovanje vlade načrtuje, je za nas nesmiselno, da jo podpremo kot predsednico vlade.”

Tuji mediji poročajo, da bi naslednje volitve Švedske demokrate lahko zapisale v zgodovino, saj jim po javnomnenjskih anketah napovedujejo zmago ali v skrajnem primeru drugo mesto. Aprila je anti-evropska stranka še pridobila na priljubljenosti, saj je anketa News Today/Senti pokazala, da bi kar 27,2 odstotka Švedov glasovalo za Švedske demokrate, če bi tisti dan potekale volitve.

Švedi nezadovoljni s članstvom v Evropski uniji
Politik Mattias Karlsson, sicer vodja omenjene stranke, je prepričan, da med Švedi evroskepticizem narašča, ker so ljudje začutili, da je suverenost njihove države ogrožena. “Mislim, da Švedska postaja vse bolj evroskeptična, saj so znane težave z evrom, poleg tega pa se težave, s katerimi se sooča Evropska unija, nanašajo tudi na njih. Ljudje se vse bolj zavedajo, da ne vodimo več svoje države. Mislim, da smo to na začetku videli kot neko zabavno stvar. Lahko prečkamo meje, kadarkoli si to zaželimo, nakupujemo in študiramo v drugih državah. Vendar pa zdaj ljudje občutijo predvsem temno plat tega, organiziran kriminal in dejstvo, da Švedska vsako leto veliko plača Evropski uniji, nazaj pa ne dobi veliko.”

Zahtevajo swexit
Prepričan je, da je brexit pokazal pravo pot tudi za Švedsko, da sledi Veliki Britaniji iz bloka. “Britanci so pokazali, da je Bruselj možno zapustiti.” Evroskeptično gibanje na Švedskem se je povečalo, na to ima velik vpliv tudi brexit. “Ljudje so začeli verjeti, da je res možno zapustiti Evropsko unijo,” je dejal Karlsson. “Stališče moje stranke je, da želimo swexit v najkrajšem možnem času, saj menimo, da je naše članstvo v Evropski uniji boleče. Boleče je za našo finančno in kulturno stabilnost, naša država je manj varna in manj zaščitena pred organiziranim kriminalom. Radi bi videli swexit v najkrajšem možnem času.”

Marjanca Scheicher

 • pajot

  Ljudje se vse bolj zavedajo, da ne vodimo več svoje države.
  Še kako res,Mattias Karlsson. Vodijo vam jo muslimani.

 • dež

  Sedaj je pa EU kriva, da imate težave z organiziranim kriminalom ? Najbolje, da res izstopite, boste v trenutku kulturno stabilni. Stabilizacija javnih financ vam pa tudi ne uide, boste vsi enaki v revščini, ne glede na veroizpoved.

 • totex39

  Če se Švedi čutijo ogrožene so si popolnoma sami krivi in naj kar z svojimi musliči izstopijo iz EU.

 • xtc

  Težava je v tem ;da jim vsenjihove tegobe ostajajo kot Britancem:
  Jasno je;da EU PADE ALI STOJI NA KONSERVATIVCIH;KI SO ZMOŽNI IZKORENINITI LEVAŠTVO ISLAMOFILIJO IN DEVIANTNOSTI;VSAK POSAMEZNO SO OBSOJENI NA ZLOM;OČITNO JE TO NEDOJEMLJIVO:

 • cploger

  Krovna internetna domena Švedske je .se, z drugimi besedami, njihove internetne strani se končujejo s .se. Zakaj torej Swexit, če je lahko Sexit?

  • bojan

   Sexit bi jim bolj pristajal, migranti so samo zarad tega tam

 • seba goričan

  naj grejo že enkrat islamoljubci..na koncu smo jim mi krivo za njihove probleme

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!