Erdogan je na poti uvedbe absolutistične oblasti – ali ga bo ustavilo ljudstvo na referendumu?

Foto: epa

S strani turških poslancev je bil danes v drugem branju podprt osnutek ustave, ki je za marsikoga zelo sporen, saj povečuje pristojnosti predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Poslanci so spremembo ustave podprli s 339 glasovi za in 142 proti, kar pomeni, da bodo turški volivci o tej spremembi odločali na referendumu aprila letos. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je vodilna Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) za sprejetje ustavnih sprememb in za njihovo predložitev volivcem na referendomu potrebovala vsaj 330 glasov poslancev.

Nacionalistično stranko obtožujejo prejemanja podkupnine
Stranka AKP ima 317 sedežev izmed 550, s pomočjo četrte največje parlamentarne nacionalistične stranke MHP pa je zbrala potrebno tripetinsko večino. Nekateri kritiki so stranko MHP obtožili, da je od vladajoče stranke prejela odkupnino.

Foto: epa

Foto: epa

Premier Binali Yildirim je po sprejetju osnutka ustave poudaril, da bodo državljani na referendumu tisti, ki bodo imeli zadnjo besedo, in dejal: “Nihče ne sme dvomiti v to, da bo glede ustavnih sprememb najbolj pravilno odločitev podalo ljudstvo.” Yildirim je v bran poslanske odločitve povedal, da tisti, ki voditelja nacionalne stranke Devleta Bahcelija obtožujejo prejemanja podkupnine, tega ne bi smeli nikakor početi, saj ga sploh ne poznajo.

Pred končnim odločanjem na referendumu bo moral Erdogan najprej potrditi vseh 18 členov ustave, nato pa morajo biti spremembe objavljene v uradnem listu. Po preteku šestdesetih dni od objave v uradnem listu bodo lahko turški državljani odločali o sprejetju predlaganih sprememb. Za potrditev pa bo potrebna navadna večina.

Zapele so tudi pesti
Turški poslanci so predlagane spremembe podprli po tednu maratonsko dolgih in burnih razprav, ki so marsikdaj trajale dolgo v noč. Ta teden so v drugem branju znova razpravljali o vsakem posameznem členu. Zaradi nestrinjanja je prišlo celo do dveh fizičnih obračunov, eden se je dogodil prejšnji teden, drugi pa včeraj, ko se je v znak protesta neodvisna poslanka Aylin Nazliaka priklenila s pomočjo lisic na mikrofon na govorniškem odru, od katerega se ni želela ločiti več kot eno uro.

Foto: epa

Foto: epa

S sprejetjem predloga bi dobili predsedniški sistem
Nova ustava bi Turčiji prinesla predsedniški sistem, kritiki pa menijo, da bi s tem oblast padla v roke enega človeka, saj spremembe predvidevajo, da lahko predsednik sam imenuje in odstavlja ministre ter odpravi položaj predsednika vlade. Namesto tega bi v Turčiji dobili vsaj enega podpredsednika, če ne več. Erdogan in vodilna stranka AKP na očitke kritikov odgovarjata, da bodo spremembe Turčiji prinesle predsedniški sistem, ki jih bo postavil ob bok ZDA in Franciji, prav tako naj bi bil ta nujen za učinkovito vladanje.

Foto: epa

Foto: epa

N. Ž., STA

 • Caetano

  V mošejah bodo pozivali k podpori članu muslimanske bratovščine Erdoganu in le malo je verjetno, da bi ga ustavila opozicija.

 • Olga

  In z njim naj bi se Evropa pogajala o ukinjanju viz???? V izolacijo z diktatorjem in podpornikom terorizma in muslimanskega fundamentalizma!

 • xtc

  Kdor je prebral izvrsten komentr Preaca o Erdoganu(tudi sam sem prepričan podobno);ve kaj sledi v Turčiji;islamistična diktatura Islamske Bratovščine;ki ji je v Egiptu;na hitro zazj**** Al Sisi in jih poobesil in zaprl:
  Erdogan bo vladal vse dotlej dokler ga nebodo zrušili(ubili) lastni ali vojska:
  Vendar pa je takrat v nevarnosti ;da država kolapsira v kaos in neobvladljivo vojno:;ki lahko traja kar nekaj časa:

  • pokvarjeniSvet

   Saj jih Bruselj hoče v EU.

   • xtc

    Raje preberi dobro moj post nato pa Preacev tekst in nato modruj_buksl socialistični:

    • pokvarjeniSvet

     v Bistvu je Erdogan odjebal EU ko so Avstrijski patriotski politiki rekli ne Turčiji…medtem ko je Bruselj še neprej hotel pušit Turkom naprej.

     Plan je velika multinacionalna država pod marksistično diktaturo. To državo bi pa lažje iz ozadja vodili in kotrolirali šefi Soroša.

 • tarantela

  Kakšen leeeep šajn okoli glave!

 • janez.pokoncni

  Razmere v Turčiji niso tako preproste, da bi jih lahko omejili zgolj na početje Erdogana. Kdor je bil kdaj v Turčiji ve, da je Turčija v bistvu ena velika ciganija z izjemo par bogatih četrti Istanbula. Celo kvazi najbogatejši del med Antalijo in Alanijo, kjer se nas je že veliko šlo turiste, je izven hotelskih kompleksov za naše kriterije podn.
  Azijska pomlad, ki so se jo šli sosedje Turčije in se je končala s prevlado fanatično norih muslimanov in to po vseh demokratičnih pravilih -so pač v večini, kot pri nas kaviar socialisti, bi na plodna tla zelo hitro naletela tudi v Turčiji. Za razliko od Iračanov, Sircev, Egipčanov, Tunizijcev, itd., je OGROMNO Turkov danes že v Evropi. In ja, zelo nori so. Zradikalizirani bolj kot turški Turki. O nemških Turkih je bilo že veliko govora. 3 generacija, ki je danes že odrasla, je bolj “truška” od Turkov samih.
  Sam si želim, da Erdogan ostane trdno na oblasti še 100 let in, da ga zamenja druga ž’val, ki bo vladala s trdo roko. Če se “spipa” Turčiji kot se je to zgodilo z ostalimi državami na tem območju – smo ga najebali vsi.

 • Olga

  Ali aktivistk, ki paradirajo proti Trumpu, ne skrbi umiranje demokracije v Turčiji? Islam zatira žensko in jo potiska 300 let nazaj! Kje ste Sorosove AFŽ-jevke?

  • Franc Šink

   Si ne upajo tja.So na stranišču!

 • črnaovca

  To kar uspeva Erdoganu so mokre snaje vseh desničarjev. Absolutna ablast

 • Franc Šink

  Nič nimam proti Turškemu narodu,ampak vseeno mislim,da rabijo diktaturo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!