Erdogan razbil tajno službo. Sedaj ima v rokah vsa sredstva nadzora

Foto: epa

Turčija načrtuje razdelitev svoje močne obveščevalne službe na ločena dela za domačo in tujo obveščevalno dejavnost. Tajna služba se je znašla pod plazom kritik po neuspelem poskusu državnega udara.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan nima usmiljenja do nacionalne obveščevalne službe MIT, ki ga ni pravočasno obvestila o načrtovanem poskusu vojaškega udara. O dogajanju naj bi bil obveščen šele s klicem svojega svaka.

Namestnik premierja Nurman Kurtulmus je v ponedeljek dejal, da je po udaru predvideno prestrukturiranje obveščevalnih operacij v Turčiji, prav tako kot prestrukturiranje vojske.

Policija je bila vedno bolj zvesta Erdoganu, kot vojska
Po navedbah turškega časnika Hurriyet bodo v procesu preoblikovanja razdelili MIT, tako da bodo zunanje in domače obveščevalne aktivnosti v prihodnje ločene in v rokah različnih entitet. S tem bi se Turčija približala sistemu, kot ga pozna že Velika Britanija, kjer so zunanje obveščevalne aktivnosti v rokah MI6 in notranje pri MI5.

Domače obveščevalne aktivnosti v Turčiji bodo tako predvsem v rokah policije in žandarmerije, ki bosta v prihodnje v skladu z reformami po udaru poročali notranjemu ministrstvu, ne vojski.

Spodletel vojaški udar, uperjen proti predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, je po ocenah oblasti tamkajšnje gospodarstvo stal 90 milijard evrov. Po poročanju turškega časnika Hurriyet podatki gospodarskega ministrstva kažejo, da bi škoda v prihodnje lahko še narasla, vendar pa ministrstvo ocenjuje, da je gospodarstvo v dobrem stanju.

Sistematizacija ali pokoritev tajne službe?
Enota za zunanje obveščevalne dejavnosti pa bo poročala neposredno turškemu predsedstvu, to pa bo imelo tudi enoto, zadolženo za koordinacijo obeh sekcij. Vendar pa ta enota ne bo le usklajevala, pač pa bo izvajala tudi lastne obveščevalne analize, navaja poročilo.

Po poskusu vojaškega udara v Turčiji je bil pod ogromnim pritiskom šef MIT Hakan Fidan, ki naj bi bil o načrtovanem puču obveščen več ur, preden je bila z njim seznanjena vlada. Vendar pa je vsaj zaenkrat Fidan obdržal delovno mesto.

“Vsi smo smrtniki,” je v ponedeljek dejal Kurtulmus. “Ustvarimo sistem, v katerem nihče ne bo mogel več izvesti udara. Ustvarimo obveščevalni sistem, ki Turčiji daje najvišjo raven obveščanja,” je še dodal.

M. P., STA

 • Caetano

  Puč je bil sprovociran in izpeljan tako, da je služil Erdoganu, poleg tega ga je izkoristil za čistke vsega možnega. Če bo kaj dobrega iz tega bo to, da Turčije ne bo v EU.

  • hle

   Pa še vedno je bil puč in ogromno jih je tvegalo vse da bi uspel čedalje bolj verjamem da so jim res zagodli ruski obveščevalci ki naj bi opozorili erdota in če je to res je to največja Putinova zmaga v vsej tej umazani igri

   • Caetano

    Če so ga Rusi opozorili so ga seveda že predhodno, da se je potem lahko situacijo kontroliralo in izrabilo za utrditev avtoritarne in islamistične oblasti. Ne smemo niti za kratko misliti, da je Putin proti islamizmu, kar dokazuje pakt z Iranom.

    • Anton

     komunistu kaj za verjet, hvala lepa, NE

   • cosmosjasnovidec

    Bi držalo,če Putin in Erdogan igrata umazane igre zavajanja v resnici pa na veliko sodelujeta na kar ni potrebe za dvakratni premislek.Turki so že večkrat zahrbtno napadli Kurde pa Erdoganovem ukazu ter jih obstreljevali obenem so jih pa napadali đihadisti.Sodelovanje Putina in Asada prav tako pove vse ter lažna navidezna bombandiranja rusov na IS položaje v resnici so pa napadali položaje Kurdov in civilistov ter ščitili konvoje Islamistov pri prevozu sumljivih zadev v rusijo in Erdoganu kot so izjavili američani.

    • hle

     No z zadnjim stavkom si razložil kdo ti pere možgane za njih je itak za vse kriv Putin od slabega vremena naprej erdo se zaveda da mu je zahod zarinil nož v hrbet in to mu zagotovo ni všeč to da so iz njega hoteli napravit truplo v najboljšem primeru politično ali pa čisto pravo se mu zagotovo prikazuje v nočnih morah od tod tudi takšne reakcije pa ne mislit da njegova dejanja podpiram

 • Caetano

  Menda je življenje v bojih z islamisti iz IS izgubil tudi Slovenec Martin Gruden, ki se je boril na strani Kurdov. Padel je v bojih za mesto Manbij, kjer je pred tem potekala ena najbolj pomembnih tihotapskih poti med Erdoganom in IS.

  Slava heroju! Pridružil se je generalu Rudolfu Maistru, Danilu Zelenu, Janku Premrlu in Tonetu Krkoviču.

 • WatsonForus

  Sultan PAŠA Erdi – raztura , EU pa je tiho kot miš – matr kake riti imamo v Bruslju.

 • WatsonForus

  sicer pa je z vsakim korakom bližje svojemu koncu. Mislim da bo ga kmalu nekdo pošlatal.

 • xtc

  Erdogana bo kmslu @[email protected] nekdo iy njegovega kroga<kot tudi sultana Vladota<tako je {lo vedno v ygodovini

 • Caetano

  Zanimivo kako so zaceli nekateri levajzarji in mesalci megle vzporejati Erdoganovo represijo s tem kako lahko boj proti terorizmu ( dejansko jihadu ) zniza clovekove pravice in svoboscine.

  Ta z nizanjem svoboscin v casu vojne je sploh bosa, saj je alternativa, da se pusti pobijati ljudi, brez resnih protiukrepov. Kakor hitro zacne nekdo o tem govorit ze ves, da tu nekaj ni v redu. Jasno je namrec, da sploh ni nujno dati vec pristojnosti samo drzavnim represivnim organom, ampak se lahko ustanovijo drzavljanske milice, kar poveca zascito zivljenj in pravic drzavljanov glede na realne razmere.

 • garfi

  sultan erdogan se menda vpleta tudi v Slovenijo preko grabusa
  tu ima že 100.000 članov
  kalifat press

 • cosmosjasnovidec

  Da so muslimani povsem neizobražen zabit narod je jasno ali,da so tako pa je skoraj nemogoče.Puč je seveda Erdogan pripravil in izval sam zato ga obveščevalna ni mogla obvestiti,ker ni bila seznanjena z tem saj jo je erdogan prav tako imel v načrtu zamenjati z svojimi ljudmi.Nakar so mu pritegnjeni turki nasedli,da je puč stal državo oziroma tamkajšnje gospodarstvo 90 milijard evrov.Pa kakšen bedak mora biti,da kaj takega verjame.Erdogan in njegovi pristaši so ta denar pokradli in si razdelili že prej preden so izzvali puč kar je bil tudi namen,da operejo krajo denarja in prikažejo kot posledico puča.Prav tako je z tem razlogom dal odstraniti in zamenjati vse na delovnih mestih kateri bi lahko razkrili resnico sedaj so pa seveda brez moči.Tisti pa kateri tudi vedo kako je na stvari pa seveda zaradi morilskega diktatorja morajo molčati saj bi jih v nasprotnem dal pobiti.Popolni vzgled in način dela komunajzerskega diktatorja Tita katerega si je Erdogan vzel za vzgled saj je videl koliko dolgih let mu je uspevalo voditi diktaturo v stari Jugi dokler se ni stegnil.Vidi pa tudi,da še sedaj levaški komunajzerski iztrebki na vladi nedotakljivo terorizirajo slovenijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!