Erdogan želi v Nemčiji ustvariti novo Turčijo

Foto: epa

“Erdogan hoče ustvariti Turčijo v Nemčiji,” je v intervjuju za Deutsche Welle dejal Cem Özdemir. Nemški politik turškega rodu in kandidat stranke Zelenih na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Nemčiji je znan kritik turškega predsednika. “Nemčija je preveč naivna,” je povzel nemško politiko v odnosu do uradne Ankare, dotaknili pa so se tudi vprašanja ruskih sankcij. 

Intervju je potekal v luči najnovejšega spora med Nemčijo in Turčijo. Slednja je pretekli teden nemškim članom parlamenta prepovedala obisk Natovega letalskega oporišča v turškem mestu Konya, kjer ima Nemčija nameščenih od 20 do 30 vojaških pilotov, ki z letali awacs sodelujejo v Natovi misiji zračnega nadzora. Ob tem je Özdemir dejal, da “Turčija ne ravna v skladu s pravili zveze NATO” in zahteval, da poveljstvo zveze NATO izda jasno sporočilo o spornem vprašanju. “Ne gre za spor med Nemčijo in Turčijo, ampak med zvezo NATO in Turčijo.”

Nemške oborožene sile so pod nadzorom nemškega parlamenta, zaradi česar Berlin zahteva, da imajo poslanci dostop do nemških vojakov. “Če parlament ne more obiskati oporišča, nemška vojska ne more ostati v Konyi,” je dejal poslanec nemških socialdemokratov.

Turški časopis, ki primerja Angelo Merkel s Hitlerjem. (Foto: epa)

Odnosi med Nemčijo in Turčijo so se poslabševali s povečano represijo Erdogana
Prepoved obiska pa je le še eno izmed nesoglasij, ki prepletajo turško-nemške odnose v zadnjem letu. Odnosi so se od lanskega poskusa državnega udara v Turčiji in posledičnega množičnega zapiranja nasprotnikov režima poslabšali. Nemčija prav tako zavrača izročitev prosilcev za azil, ki jih uradna Ankara obtožuje sodelovanja v lanskem poskusu državnega udara; hkrati pa Nemci zahtevajo izpustitev v Turčiji zaprtega turško-nemškega novinarja časnika Die Welt Deniza Yücela. Dodatno so k slabemu odnosu pripomogla načrtovana zborovanja v podporo turškim ustavnim spremembam marca letos, s katerimi je v državi uveden predsedniški sistem. Nemška vlada je turškemu predsedniku zavrnila tudi prošnjo za javni nastop in nagovor tri milijonske turške manjšine, ki živi v Nemčiji, v času zadnjega srečanja G20, ki je potekalo v začetku julija v Hamburgu.

Pristopna poganja Turčije z Evropsko unijo bi pustil tam, kjer so, ‘nekje v zamrznjenem sektorju,‘ a hkrati poudaril, da se morajo pogajanja v primeru uvedbe smrtne kazni v Turčiji takoj prekiniti, Turčija pa bi morala zapustiti tudi Svet Evrope.

“Vsakršen poskus ustvariti vzporedno družbo v Nemčiji mora biti takoj ustavljen!”
Tako je odgovoril na vprašanje o izboljšanju reforme priseljevanja in kritiziral ‘mehko in naivno‘ politiko trenutne nemške kanclerke Angele Merkel. “Integracijsko usmerjeni priseljenci se odstranjujejo iz mošej in nadomeščajo s posamezniki, ki dobivajo ukaze iz Ankare. Erdogan skuša uveljavljati svojo oblast znotraj Nemčije,” je dejal Özdemir in dodal, da mošeje v Nemčiji v prihodnosti ne bi smele več dobivati denarja iz Turčije. Država kot je Turčija ‘preprosto noče, da se njeni  državljani tu integrirajo’.

To dejstvo pa je navezal tudi na Rusijo, ki si po njegovih besedah želi, da se “Rusi v Nemčiji navezujejo na Moskvo”. Poudaril je tudi, da glede na poslabšanje razmer na vzhodu Ukrajine trenutno ne vidi razloga za zmanjšanje sankcij proti Rusiji, še več, morali bi jih poostriti.

U. V.

 

 • Nata

  “Erdogan hoče ustvariti Turčijo v Nemčiji,”

  No, ja. ” Državljanov “, njegove vere ima več, kot dovolj. Verjetno so v prav vseh Ustanovah !
  Tako, kot pri nas. Veliko jih je bilo namenoma naseljenih v Jugi. In to na meje !!! Potem so prihajali ” zaraditi “. Plačevali so veliko manjše davke, kot mi, imeli vse mogoče ugodnosti, privlekli so k nam vso žlahto.
  No, nato so sledili Jugo begunci.
  In sedaj imamo , kar imamo. Obetajo se nam celo nove manjšine !! Ki bodo v Parlamentu ??
  Adijo Slovenija.

 • Adolf Hitler

  želi?

  • —-

   :-)

 • Adolf Hitler

  Samo un njegovi prčefukneni fantaziji!

  • AlojzZ

   Ne, dragi malar. On ne fantazira, on je realen. On ima otroke, ti jih pa nimaš! Otrok, ko odraste, je lahko vojak.

   Ja dragi malar! Tu je je prehitel! Naj ti bo v tolažbo, da ni samo tebe prehitel, tebe in tvoje Nemčije.

   • Adolf Hitler

    Negovori očem nimaš nit četrtino pojma vrjam mi to kar se je res zgodil nebo še dolgo noben smrtnik zvedel ker vsi bluzite v enem sistemu ki je samo na židovskem zlaganem listu ali pa knjigi ki jo vi imenujete bilija al pa sveto pismo ali zakon nevem kako jel lahko človeštvo tako naiven ko ovca za zakol dobrodošel v matriksu hahahahahahahahahooooooooooohahahahahahuuuuuuuuuuuuuahahahahahahahaha Armleuchter!

    • AlojzZ

     Kaj je malar? Si zamenjal temo, ker ti je zmanjkalo argumentov? Rodnost Nemčev je že pol stoletja v rdečih številkah, Turki pa merijo na 5 otrok/žensko!

 • totex39

  Izgleda to res noro razmišlanje, ampak vse je možno. Tudi pri nas je podobna situacija in to s jugo priseljenci, ki so tudi vedno bolj glasnejši v svojih zahtevah. Zato bo potrebno te njihove težnje po oblasti čimprej zatreti in jih onemogočiti. Volivci spametuj te se in volite ljudi, ki so za slovensko demokracijo.

 • RealRevolution

  Ne bi se zmotili,ce bi napisali,
  da kanclerka Angela Merkel zeli ustvariti “novo” Nemcijo z multi kulturo.Da pa Bruslja ne omenjamo,
  ker ta pa zeli isto za celo Evropo.

 • MartinKrpan

  Ustvariti? Najbrž povečati.

 • MladiLiberalec

  Glavno je zdej za nas da je Nemcija tud s pomocjo nase vlade uspela dobiti neki denarja od Grcije in Spanije in da gospodarstvo zdej gor bolj laufa ker pol tud pri nas posledicno. Erdogana naj pa kar dajo na stranski tir ne bo nobene skode.

  • Duhec

   Aja… Cmera pomaga Merklovi??? Kako pa???

   • MladiLiberalec

    Ja podpiral so da je prisel denar nazaj v Nemcijo ne

    • Duhec

     Hahaha…

     • MladiLiberalec

      XD

 • luckyss

  Frau Merkel ist eine kleine Hitler….;)
  Vsekakor bodo posledice podobne kot od norega malarja..

  • učko

   ti si pa einen grossen butel

 • Morala
 • Stajerka

  Merklova je bolj kot Hitlerju podobna Stalinu!!…..tudi ona zaničuje, ponižuje in uničuje LASTEN NAROD……po nekaterih dejanjih in spornih odločitvah zoper nemški in evropske narode, bi lahko rekli, da politika Merklove meji že na diktatorstvo ….sicer pa naj bi izhajala iz vzhodnega STASI sistema……torej????

  • MladiLiberalec

   Pa ti mislis da Hitler ni preganjal lastnega naroda? V Dachau so bili najprej zaprti nemski politicni oporecniki.

   • Stajerka

    o tem bi se dalo razpravljat tudi v številkah…..sicer pa Hitler komunističnim/socialistom režimom ne seže niti do gležnjev…..oboji so v zgodovini človeštva pustili neizmeren pečat – žal negativen

  • domovina mili dom

   Komunistično pohabljeni šolski sistem povzroča nepopravljive napake na procesorju. Če nisi priden, ti sežgejo memorijo.

 • Snorri Sturluson

  Lenin bi bil ponosen

 • totex39

  Turki v Nemčiji in pri nas jugoviči so tisti, ki postajajo izsiljevalski in objestneži, to pa zaradi tega, ker jim vse to omogočajo levičarske oblasti, krivci pa so volivci, ki jih volijo.

 • domovina mili dom

  Iz vsake države umakniti vse. Nemci NATO vojake iz Turčije. Turke iz Nemčije v kompletu 4 mio v Turčijo. Čisti računi.

 • Antonius

  Globoko pod nivojem zdrave pameti sta oba. Erdogan zato, ker se na temeljih šerijatarskega alaha dela demokrata, Merklova pa zato, ker se o demokraciji in o pogojih za vstop Turčije v Evropsko skupnost držav z njim sploh pogovarja.
  Seveda, ni ga sicer na sliki, premaknjen je pa prav toliko kot Merklova. Vrat za vstop Turčije v Evropo, niti trezen, niti pijan, še kar noče zapreti tudi predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker.

 • Olga

  Tako delajo komunisti v navezi z islamisti!

 • samotoje

  To je bilo pričakovati. V Nemčijo so se priseljevale množice Turkov z družinami, ker jih je nemška industrija potrebovala za slabše plačana dela. K nam so se priseljevali južnjaki, ker smo jih potrebovali za slabše plačana dela. Problem je nastal zato, ker se je okrepila matična država in vso silno maso slabo izobraženih ljudi potegnila na svojo stran. V Nemčiji je to že sod smodnika, pri nas pa še bo. Preveč tujcev v državi vedno postane eksploziv. Multikultibund to dejstvo besno zanika. Problem bo, ko bo eksploziv razneslo in tudi multikulti manijake zraven. Ker eksploziv ne razlikuje med multikulti manijaki in običajnimi ljudmi.

 • Borut Stari

  Tisočletno poželenje Turčije po Evropi in njena islamizacija se zaradi mutti Angele počasi uresničuje. GB bo počasi vendar zanesljivo, zaprla svoj otok. V trdni navezi bosta kot vedno GB in USA.

 • logika

  NORO je, da je Evropa na tarči vseh nekrščanskih kultov. To je cena, ki jo Evropejci plačujemo, ker smo se podrejali početjem izr. ži. amerike na bližnjem vzhodu. Evropski narodi bodo morali že enkrat dojeti, da se bo treba branit pred temi napadi in očitki in poniževanji. In obvarovati moramo kar imamo dano od svojih prednikov!!!!!!!!

 • l
  • The Truth Keeper

   Zmeraj le svojim kreatorjem!

 • “Vsakršen poskus ustvariti vzporedno družbo v Nemčiji mora biti takoj ustavljen!” To velja za celo eu

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!