EU poostrila nadzor na mejah z novo mejno in obalno stražo

Dimitris Avramopulos (Foto: STA)..

Z današnjim dnem je začela delovati Evropska mejna in obalna straža, ki je bila ustanovljena za boljši nadzor na zunanjih mejah EU. Zajezila naj bi nezakonite migracije in čezmejni kriminal. Prav tako bo lahko poklicala na meje članic EU enote za hitro posredovanje, če bi prišlo do povečanega pritiska migrantov.

Predlog za ustanovitev Evropske mejne in obalne straže je bil predstavljen lani decembra, saj je interes EU varovanje schengenskega območja. Uredba je bila sprejeta letos 14. septembra, s čimer je bila vzpostavljena mejna in obalna straža. Njena glavna naloga bo pomagati pri celovitem upravljanju zunanjih meja EU.

To problematiko smo obravnavali tudi skozi zgodovinsko perspektivo: Bo Evropa padla tako, kot je padel Rim?

Evropsko mejno stražo bo sestavljala nova Evropska agencija za mejno in obalno stražo, ki bo temeljila na sedanji agenciji za zunanje meje Frontex, sodelovali pa bodo tudi pristojni nacionalni organi.

Novost nove agencije: sodelovale bodo vse države
Države članice bodo sodelovale z osebjem in s tehnično opremo, pri čemer bo moralo biti vselej na voljo 1500 varuhov meje, ki jih bo mogoče namestiti v zelo kratkem času. Slovenija bo prispevala 35 pripadnikov.

Enotna politika v nujnih primerih
Uredba med drugim določa, da je mogoče v primeru posebnega in nesorazmernega pritiska na zunanje meje zaradi pritoka migracij ali organiziranega kriminala na mejo začasno napotiti posebne skupine za hitro posredovanje. Za napotitev lahko zaprosi posamezna članica ali pa je skupina dodeljena na podlagi sklepa Sveta EU po predhodnem predlogu EU.

Vračanje migrantov
Nova agencija bo imela tudi več pristojnosti pri vračanju migrantov v njihove države. Med drugim bo lahko organizirala in vodila operacije vračanja iz več držav hkrati.

Slavnostna otvoritev v Bolgariji
Danes  bodo delovanje nove evropske mejne straže na meji med Bolgarijo in Turčijo slovesno obeležili tudi evropski komisar za migracije, Dimitris Avramopoulos, bolgarski premier, Bojko Borisov, in izvršni direktor nove agencije, Fabrice Leggeri, kot poroča STA.

A. B.