Evropska komisija se zavzema za čim prejšnjo popolno vizumsko vzajemnost med Kanado in ZDA

Foto: STA

Evropska komisija je včeraj sprejela sporočilo o vizumski vzajemnosti s Kanado in z Združenimi državami Amerike. V sprejetem sporočilu se Komisija zavezuje, da si bo še naprej prizadevala za čim prejšnjo popolno vizumsko vzajemnost in pri tem svoje aktivnosti usklajevala z relevantnimi državami članicami.

Stiki s Kanado in ZDA v zvezi s popolno vzajemnostjo pri odpravi vizumske obveznosti so se v zadnjih mesecih okrepili tudi na najvišji politični ravni. Komisija meni, da bi zadržanje odprave vizumov močno vplivalo na zunanje odnose med Evropsko unijo in Kanado oz. ZDA, hkrati pa bi imeli tudi negativne gospodarske učinke.

Čezatlantski odnosi: ZDA in Kanada
Evropska unija in Kanada ter Združene države Amerike imajo skupne vrednote, kot so demokracija, človekove pravice, gospodarska in politična svoboda. Povezujejo pa jih tudi skupni pomisleki v zvezi z zunanjo politiko in varnostjo. Tako EU kot Severna Amerika skušata premostiti gospodarsko in finančno krizo iz let 2007 in 2008, da bi ustvarili rast in delovna mesta za svoje prebivalce. Hkrati potekajo tudi pogajanja o celovitih sporazumih o prosti trgovini in naložbah, da bi lahko v celoti izkoristili možnosti za trgovinske odnose.

Zunanjepolitično odnosti med EU in ZDA
Združene države Amerike so največja zunanjepolitična zaveznica Evropske unije. Partnerici tesno sodelujeta, posvetujeta se o mednarodnih prednostnih nalogah in si v okviru večstranskih forumov pogosto prizadevata za skupne interese. Sodelujeta na zunanjepolitičnem področju v številnih geografskih okvirih, v zadnjem času zlasti glede Bližnjega vzhoda in severne Afrike (predvsem Iraka in Sirije) ter evropskih vzhodnih sosed (zlasti Rusije in Ukrajine).

Čeprav se EU in ZDA ne strinjata o vseh zunanjepolitičnih vprašanjih, ostajata najpomembnejši in najzanesljivejši zaveznici. Njune zunanjepolitične vezi obstajajo že desetletja, kljub spremembam politične sestave in geostrateškim spremembam na obeh straneh.

Politični dialog med EU in Kanado
Kanada je ena najstarejših in najtesnejših partneric Evropske unije. Dvostranski odnosi so se začeli v petdesetih letih prejšnjega stoletja in so bili zgolj gospodarske narave, sčasoma pa so se razvili v tesno strateško partnerstvo. EU in Kanada tesno sodelujeta pri svetovnih izzivih, kot so okolje, podnebne spremembe, energetska varnost in regionalna stabilnost. Kanada redno prispeva k misijam v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU (kot so policijske misije EU v Afganistanu in na palestinskih ozemljih), sodeluje pa tudi pri misijah EU za opazovanje volitev.

Bruselj tako včeraj ni sprejel priporočila o morebitni ponovni uvedbi vizumov za obe državi, je pa opozoril na negativne posledice take odločitve, poroča STA. Komisija je pozvala države članice in evropske poslance, da naj sprejmejo stališče o najustreznejšem načinu nadaljevanja pogovorov.

I.K., Evropski parlament

 

 • Osti jarej
  • valentin

   Povezave med ZDA in Kanado so veliko večje kot sicer mislimo in vemo, da so. To pomeni, da se za neki sprejeti sporazum med EU in Kanado avtomatsko vzpostavi ta isti sporazum še z ZDA in obratno. Torej, ker zakonsko ne bi mogli neke svinjarije iz ZDA uvoziti v EU, se zato podpiše sporazum z Kanado, preko katere ZDA dosežejo izvoz svinjarije na tla EU.

 • xtc

  Pomembno je ustanoviti čim bolj enotno gospodarsko cono tako med ZDA ;kANADO;eu ter nekaterimi Latinsko ameriškimi državami;kar bo znatno olajšalo poslovanje;EU je lahko;v prijatelsko poslovnih dobrih odnosh z Rusijo nikakorpa ne more biti zaveznik z nekdanjimi okupatorji;zatiralci in zločinciter največjimi posiljevalci v dvajsetem stoletju:

 • valentin

  Po svetu že svarijo – ne potujte v ZDA !

  10 držav po svetu je že uradno pozvalo svoje državljane naj ne hodijo v ZDA, ker je preveč nevarno. Ustvarjeni rasni in vojaški nemiri so pred vreliščem, Soroš in združba so veliko vložili v Black Lives matters in lažne teroriste in množične morilce, da ustvarijo kaos. Poboji se v ZDA vrstijo, da jim niti plačani mediji več ne morejo slediti, zato ni čudno, da so Fema taborišča že nekaj časa v polni pripravljenosti sprejemati neposlušne in jih kemično preobraziti. Elita hoče vojno med belci in črnci, ker je med demokrati in republikanci ne morejo. So pač vsi iz istega korita in delajo za isto stvar. Nasilje je že zdavnaj preseglo dovoljeno mejo, najprej policistov in vojske nad državljani, nato pa še dodatno med sprovociranim ljudstvom. Ameriška demokracija, ki seveda to nikoli ni bila, gre po začrtani poti, torej diktatura enoumja. Poleg Rusije in Kitajske, kar je razumljivo, so na spisku še Avstralija, Nova Zelandija, Nemčija, Belgija in še nekaj majhnih držav po svetu. Smešno pri tem je, da tudi Ameriška vlada opozarja svoje državljane naj ne hodijo v Evropo, ker je tam nevarno. Seveda, ko pa ima Amerika tam nameščeno orožje in vse vzvode terorja. Pri poboju pa je ne bi motilo niti Ameriško državljanstvo žrtev. Seveda so svetle izjeme, recimo mali Slovenci z užitkom potujejo v Silicijevo dolino, čeprav res le po ukaze! /virDailySheeple/

 • francelj3

  Ne razumem. Iz naslova sledi, da se Evropska komisija vtika v vizumsko vzajemnost med ZDA in Kanado. Ta vzajemnost oziroma odnosi med ZDA in Kanado EK popolnoma nič ne brigajo. Če gre pa za vzajemnost med ZDA in Kanado na eni strani in EU na drugi strani, bi potrebovali malo manj nepismenega urednika, ki bi znal napisati pravilen naslov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!