Evropski poslanec Zver na podlagi primera pranja denarja v NLB pripomogel k zaostritvi poročila o teroristični dejavnosti

Dr. Milan Zver

V torek pozno ponoči je poseben odbor o terorizmu, ki je bil oblikovan v Evropskem parlamentu kot odziv na večje število terorističnih napadov po Evropi v preteklih letih, obravnaval poročilo, v katerem predvideva vrsto ukrepov, predlogov in priporočil za države članice v povezavi z učinkovitim bojem proti terorizmu. Poslanci Evropske ljudske stranke, ki so sodelovali v tem odboru, si želijo zagotoviti, da bi si države članice izmenjevale informacije, da bi se dosledno blokiralo financiranje terorizma ter da se ščiti žrtve in njihove družine.

Evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je tudi član omenjenega odbora, je pomembneje sodeloval v pripravi poročila s svojimi razpravami ter zelo konkretnimi predlogi rešitev. Evropski poslanec je tako v razpravah na sejah odbora kot v samem poročilu večkrat izpostavil, da je zaskrbljen zaradi ugotovitev o vse pogostejših dejavnostih pranja denarja v velikem obsegu kot vira financiranja terorizma prek nekaterih bančnih institucij v evroobmočju. Pri tem je opozoril na primer pranja denarja v največji slovenski sistemski banki NLB in na podlagi tega primera predlagal t. i. “slovenski amandma” k poročilu o boju proti terorizmu. Poročilo tako poziva tudi k vzpostavitvi sistema Evropske unije za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti za transakcije posameznikov, ki so povezani s terorizmom in z njegovim financiranjem, znotraj enotnega območja plačil v evrih, ki bi dopolnjeval program ZDA za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti.

V luči vprašanj o terorizmu pa so evropski poslanke in poslanci spregovorili tudi o problematiki množičnih migracij. Znano dejstvo je, da je kar nekaj posameznikov, ki so v zadnjih letih storili teroristična dejanja v različnih evropskih mestih, v Evropo prišlo po eni izmed migrantskih poti, nekateri tudi čez Balkan. Prav zato se je dr. Milan Zver skupaj z avstrijskimi kolegi ter v nasprotju z nekaterimi slovenskimi kolegi iz levih strank zavzel za ostrejšo obravnavo migrantov in prosilcev za azil.

Migranti bi morali podpisati izjavo o sprejemu evropske kulture
Glede migrantov, ki jih bodo države članice na lastno željo sprejele, dr. Zver poziva k uvedbi obveznega podpisa sporazumov o vključevanju za migrante, ki bi pričali o njihovi dejavni pripravljenosti na vključevanje, na primer z uradnim podpisom novo oblikovane zaveze evropskim pravicam in vrednotam (European Rights & Values Commitment). S podpisom omenjene listine bi se migranti zavezali, da bodo sprejeli vse evropske temeljne pravice in živeli v skladu z njimi, ter da sprejmejo evropsko „Leitkultur“ (način življenja). Kot so prepričani tako slovenski poslanec kot njegovi avstrijski kolegi, bi podpis takšne izjave povečal zavedanje migrantov o tem, da se morajo, če želijo živeti na evropskih tleh, integrirati v evropsko družbo. Poslanec v zvezi s tem še poudarja, da je v primeru nespoštovanja evropskih temeljnih pravic, vključno s kršenjem evropske zakonodaje, vračilo/repatriacija logična posledica.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v okviru priporočil v zvezi s financiranjem terorizma predlagal tudi, da bi države članice morale prepovedati financiranje mošej in sakralnih objektov s strani tretjih držav, ki ne spoštujejo načel in vrednot Evropske unije oziroma katerih vir financiranja ni jasen.

C. Š.

 • Caetano

  Jihadisti v Maliju izvedli samomorislki bombni napad in pri tem ubili tri civiliste.

  https://www.voanews.com/a/civilians-killed-attack-targeting-foreign-troops-mali/4656634.html

 • Maca

  Grozljivo: poglejte 1-16 (bolj proti koncu). Sloveniji se obeta več kot 18 miljonov prebivalcev!! V 27 držav EU nameravajo stlačiti več kot 3,8 MILJARDE prebivalcev. https://www.asktheeu.org/en/request/july_2010_study_on_the_feasibili

  • pajot

   Malenkost….bomo moral pač nabavit malo več municije…he,he,he…no,zafrkavam se,malo več hrane in denarja…da jih bomo preživeli.

 • večni srb

  Čudna politika države, ki je sprejela več sto tisoč migrantov iz hrvaške, bosne in albanije, ki so bežali pred edino evropsko vojno modernih časov.

 • večni srb

  Vsako leto se čez Slovenijo vali na milijone zahodnih in vzhodnih, celo severjaških in mongolskih turistov, koliko od njih jih ima odprto kriminalistično kartoteko in so v raznih postopkih?

 • večni srb

  Če te državni teroristi krivično obsodijo in uvrstijo na seznam oseb posebnega pomena, ali to pomeni, da si res kriv in tako slab kot pravijo?Če da, potem Janši trda prede, ker mu bodo obrnili tisti družinski Volvo na vsaki meji in za vsako malenkost. Mogoče ni kriv, je pa na seznamu domnevnih orožarskih špekulantov, tudi ni edini iz družine.

  Upam, da tako lažje vidite kam to pelje.

 • Olga2345

  Sorosovi placanci med politiki bi morali biti izključeni iz evropskega parlamenta zaradi korupcije, podpiranja nezakonitih migracij, celo financiranja le teh v breme davkoplačevalcev, trgovine z ljudmi in rušenja evropskih držav!

 • Friderik Peršič

  Največji terorist je prav Zverinin šef , Veliki Vodja …za talca ima vso Slovenijo …

  • macon

   Levi vladate, pišete zakone in določate davke, serjete po praktično vseh medijih, s fašisti zmerjate vse sosede, kradete milijarde in seveda vam morajo vsi kimati in se vam vedno in večno uklanjati. Kot opice se zaletavate v vsako besedo in stavek desnih in molčite ob milijardnem kriminalu vaših, ker tako mora biti, je vedno bilo in vedno bo. A si lahko še bolj zarukan bedak kot si s svojim zapisom?

   • branči

    a misliš, da se bo pogledal v ogledalo? on bo to preskočil in driskal naprej kot, da so rdeči svetniki doma po cele sloveniji!

 • žogica

  Zasluži si, da ga date v zlati okvir in v vsako SDSovsko bajto!

 • Herman

  Kako bo pa zdaj Jajo jemal kredite pri islamski mafiji?

  • nevtrino

   Koliko je teh kreditov ? 0 ?
   Kdo je že postavil temelje za Lublansko mošejo ??

 • nevtrino

  Kako kaj zdaj, “leva” stran na Slovenskem, a podpirate Marakeš deklaracijo
  in se uklanjate Bruslju, Euro komisiji in EU, kakor ponavadi nakladate
  ??

 • xtc

  Opicam podpisovat izjave?
  Nak.
  Opice gredo nazaj makar na siklo,naredite lagre v Afriki in Aziji,kjer jih boste presejavali,ilegalen ne more nihče v EU.
  V lagru mora biti vsaj 5 let in izpolniti stopnje zahrevnosti od socializacije,jezika,poklica ,vse jedanja itd,kdor ne zmore gre ven.

 • sodnikisozločinci

  Kmet: Volk, ali boste podpisali izjavo o sprejemu ovčje kulture?
  Volk: (Zatuli po volčje…) Auuuuu!
  Kmet: V redu, lahko greš v stajo k ovcam.

 • oto

  Zver nima pojma, je le zvesti poslušnik ijj, ki se vedno bolj redi na račun ovčje črede. Fuj!!!

  • Minovak

   Ja, ker ne posluša murgeljskega škrata….ti, ti lumpek, a ne…

  • Andrej

   Razen tvojega gnusa: kaj pa je Zver narobe povedal?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!