Facebook se je odzval na pogoste obtožbe glede cenzuriranja objavljenih vsebin

Foto: iStock

Zaradi naraščajočih skrbi glede vloge družabnega omrežja Facebook pri širjenju nasilnih videoposnetkov in lažnih novic je njegov izvršilni direktor Mark Zuckerberg izjavil, da ima platforma odgovornost, da v bolj nevarnem in razdiralnem političnem obdobju omeji njihove negativne učinke

Meseca junija je Zuckerberg poslanstvo družabnega omrežja Facebook uradno spremenil iz “povezovanja sveta” v “gradnjo skupnosti”. Podjetje navaja, da je sedaj vsak mesec izbrisanih okrog 288,000 objav sovražnega govora. Aktivisti trdijo, da so standardi Facebooka za cenzuro zelo nejasni in pristranski in da je skoraj nemogoče vnaprej vedeti, kaj je dovoljeno reči in česa ne. Veliko pritožb prihaja s strani raznovrstnih manjšin, ki trdijo, da so pri tem, ko s pomočjo družabnih omrežij nek incident skušajo razglasiti kot rasističen, mnogokrat nesorazmerno cenzurirane.

Pogostokrat uporabniku brez navedbe razloga onemogočijo dostop
Facebook tako pogosto cenzurira objave, uporabnikom pa lahko tudi onemogoči prijavo za obdobje 24 ur ali več, pri čemer pa ne navede, kaj je razlog za prepoved aktivne uporabe računa. Aktivisti so tovrstno situacijo označili kot Facebook zapor. “V eri masovne interakcije se soočite z digitalnim prostorom, ki se vam zdi varen, nato pa ste napadeni s strani trolov in podležete Facebook zaporu,” je dejala profesorica novinarstva Stacey Patton z Morgan State University, ki jo tradicionalno v večini obiskuje črnsko prebivalstvo.

Foto: iStock

Po prepričanju Pattonove tovrstna praksa popolnoma nasprotuje Zuckerbergovi ideji o ustvarjanju javnega trga. “Junija je podjetje sporočilo, da se mesečno na Facebook prijavi skoraj dve milijardi ljudi. Z dramatično rastjo podjetja pa pridejo tudi izzivi za vzdrževanje konsistentnih notranjih standardov, ko se vsebinski moderatorji soočajo z naraščajočim številom izrečenih sodb.”

Po prepričanju Susan Benesch, direktorice neprofitne skupine Dangerous Speech Project, ki prečiščuje škodljivo vsebino na spletu, Facebook regulira več izrečenih besed, kot jih je in jih še katerakoli vlada do sedaj: “So kot de facto pravno telo, pri čemer je pravo ovito v tančico skrivnosti.”

Foto: iStock

Facebook napoveduje izboljšave
Podjetje Facebook je v objavi na blogu priznalo, da prepogosto prihaja do napak, predvsem v primerih, ko so uporabljeni določeni izrazi pri opisovanju sovražne izkušnje. Zato je podjetje obljubilo, da bo do konca leta zaposlilo še 3,000 moderatorjev vsebin – in jih bo skupno 7,500, po navedbah tiskovne predstavnice družbe pa nameravajo izboljšati tudi programsko opremo.

N. Ž.

 • abc

  tale Ž. lahko vidi vse vaše podatke na facebooku

  • FUCK COMMUNISM

   Jeben zid!

 • jan

  Ameriška globoka država, ki je izgubila volitve proti kandidatu, ki ga ni sama predlagala, je ugotovila, da je Trump zmagal po zaslugi alternativnih in avtonomnih internetnih medijev, na katere globoka država nima vpliva. Zaključek je zanje samoumeven: treba je uvesti cenzuro altermedijev. Tu ne gre samo za facebook, temveč tudi za youtube, tweeter in ostala internetna omrežja, ki omogočajo obveščanje javnosti mimo mainstream medijev, ki jih nadzira globoka država. Skratka, maske so padle. Zahodna demokracija je zgolj privid, v bistvu je demokratura, ki jo dirigira obskurna elita iz ozadja.

 • FUCK COMMUNISM

  Samo se norci uporabljajo zidovski FB!

 • hle

  Če smo že ravno pri FB tam opažam eno zelo zanimivo zadevo glede Nove24 ki ima tam svojo stran namreč komentarji tam so precej diametralno nasprotni od tukajšnjih pa tudi takih junakov kot so tukaj tam ni zaslediti zdaj pa ne vem ali so komentatorji tukaj sami old timerji in ne uporabljajo FB ali pa je problem v tem da se tam ne moreš skrivat pod plaščem anonimnosti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!