Facebook v Nemčiji pred parlamentarnimi volitvami uvaja filter za lažne novice

Foto: Facebook.

Facebook bo v Nemčiji v prihodnjih tednih postopoma začel uvajati posebne filtre za lažne novice, ki so vse pogostejše politično orodje na socialnih omrežjih za obračunavanje z nasprotniki, poroča časnik Financial Times. Pravniki so namreč izrazili veliko skrb zaradi čedalje pogostejših “umetnih novic”, ki bi lahko vplivale na razplet prihajajočih nemških parlamentarnih volitev, prav tako pa naj bi se v Nemčiji bali ruskih hekerjev. Filtri za lažne novice že obstajajo v ZDA, kjer so v uporabi od decembra, Facebook pa sodeluje z neodvisnimi organizacijami za preverjanje dejstev.

V času ameriških predsedniških volitev je bilo na Facebooku moč opaziti poplavo izmišljenih člankov, ki so ciljali predvsem na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in ga skušali oblatiti pred volivci, da bi svoj glas namenili Hillary Clinton, torej političnim elitam v Washingtonu.

V Nemčiji zdaj pravniki predlagajo visoke finančne kazni za Facebook in druga socialna omrežja, ki razširjajo lažne novice, medtem ko se trenutna kanclerka Angela Merkel bojda boji predvsem ruskega vmešavanja v prihajajoče nemške volitve. Financial Times poroča, da nemška vlada že preiskuje nekaj medijev, ki so objavljali lažne novice, med njimi spletno stran Breitbart, ki naj bi lažno poročala, da je v Nemčiji nepridiprav na silvestrski večer zažgal cerkev.

Po novem naj bi Facebook novice, ki jih bodo uporabniki prijavili kot lažne, poslal v pregled neprofitni organizaciji Correctiv s sedežem v Berlinu. Če bodo pri Correctivu potrdili, da je novica dejansko izmišljena, bo Facebook nato svoje uporabnike opozoril, da gre za neresnično gradivo, preden bodo novico objavili na svoji časovnici. Lažne novice se bodo zato prikazovale tudi precej nižje v Facebookovem algoritmično določenem zaporedju prikazovanja novic.

Facebookov predstavnik za javnost je časniku Financial Times potrdil, da omenjeno socialno omrežje v Nemčiji išče tudi druge medijske partnerje, svoje novičarske filtre pa naj bi kmalu predstavili tudi v drugih državah. “Trenutno se osredotočamo na Nemčijo, zagotovo pa imamo v mislih tudi druge države, kjer želimo najprej zagnati takšen filter,” je tiskovni predstavnik Facebooka povedal za omenjeni časopis.

Nemške oblasti so odločno pozvale Facebook in druga tehnološka podjetja, da se z agresivno politiko zoperstavijo lažnim novicam in sovražnemu govoru. Pravosodni minister Heiko Mass je že lani javno predlagal, da bi bil Facebook v Nemčiji reguliran kot medijsko podjetje, ki bi bilo legalno odgovorno za vse objavljene vsebine. Nekaj podobnega so storili na Češkem, kjer so ustanovili poseben biro, ki išče lažne novice na spletu.

Seveda so takšne ideje v Nemčiji naletele tudi na precej pomislekov pred parlamentarnimi volitvami, saj obstaja bojazen, da bi aktualna vlada poskušala poostren nadzor nad mediji in socialnimi omrežji izkoristiti sebi v prid, da se obdrži na oblasti. V Nemčiji se namreč letos napoveduje menjava na kanclerskem položaju, saj so zaradi krize z ekonomskimi migranti volivci izgubili vse zaupanje v Merklovo.

L. S.

 • Olga

  Zloraba filtra v politične namene – vse za oblast! V komunizmu je bila to stalnica! Kaj pa je neresnica? Resnica, ki vladajočim ne paše!

  • Steiermark

   Razlika med današnjimi diktatorji v Evropi in komunisti v jugovini je le ta, da so te takrat, za časa pedofila tita, enostavno zaprli, že za en izrečeni vic, medtem, ko v današnji demokraciji, ki nam vedno bolj polzi iz rok, te pač obravnavajo na sodišču, ker si si upal povedati svoje mnenje, ter te obsodijo na visoke globe (ter tako vlivajo strah ljudem, pred svobodo govora).

 • Ryuk

  Facebook omejuje svobodo govora.

 • Rožle

  Kaj pa filter za lažne migrante oz …begunce …???

  • Franc Šink

   Rožle nikar drugače te bodo izbrisali.

  • Steiermark

   Ta filter pa imajo že vseskozi nastavljen, saj še nismo pozabili lažnih novic, kako so islamski posiljevalci potrebni Evropi, ki bojda nima dovolj ljudi, da bi delali…….ali pa tiste, ko so blokirali in še blokirajo novice o napadih teh zveri, na evropske ženske, otroke, dojencke in tudi moške….

 • Rožle

  Naše levake v parlamentu že vidim v cp(copy, past).. stilu….

 • Boco

  Dragi novinarji portala nova24tv.si, tokrat ste pa precej v temo brcnili. Mislim na trditev:

  V času ameriških predsedniških volitev je bilo na Facebooku moč opaziti poplavo izmišljenih člankov, ki so ciljali predvsem na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in ga skušali oblatiti pred volivci, da bi svoj glas namenili Hillary Clinton, torej političnim elitam v Washingtonu.

  Pobuda za boj proti laznim novicam, t.i. Fane News, prihaja predvsem iz demokratske strani. Veliki, mainstream mediji, ki so odkrito podpirali Hilary Clinton, so pognali to kampanjo. Predvsem zaradi skokovitega porasta popularnosti medijev kot je Breitband etc. Mainstream mediji, ki se posluzujejo medijske manipulacije so zdaj v nevarnosti, pred t.i. alternativnimi mediji. Vsekakor pa je potrebno zasigurat ponovno izvolitev Angele. Pa ce tudi se bo facebook cenzuriral.

  • Dragan Krstič

   Boco, fake news.

 • Dragan Krstič

  Ja a polbodo pa HANZITV tud moral ukinit.

 • Franc Šink

  Ali to velja samo za lažne novice, ali tudi za komentarje.

 • dež

  Ne vem sicer, kaj se bo izcimilo iz filtra, ampak nekaj mi pravi, da bo nekdo dobil bumerang v glavo. Do neke točke se da manipulirati, ko greš čez mejo, v tem primeru svobode govora, se pa zadeva zruši sama vase in doseže povsem nasproten učinek.

 • Lisjak

  Cenzura ni več cenzura,ampak je filter.To se pravi,da imamo novega tovariša,ki mu je ime Filter.

 • bojan

  naj raje povedo da bodo cenzurirali resnico … to bodo delali

 • garfi

  škodljivost laži in prevar je močno podcenjena in premalo kaznovane
  levičarji to dobro vedo in izkoriščajo

 • pokvarjeniSvet

  naj ugibam, marksisti bodo začeli cenzurirati vse videe in novice ki kažejo pravo luč migrantov in da bodo še več zločinov, kriminala in predvsem posilstev prikrili pred javnostjo.

  pola pa naj še kdo reče da Ashenaziji ki so sicer psihopati niso pametni, zviti in prebrisani…na žalost v našo škodo.

 • Kat Wilson

  Jim teče voda v grlo, nič presenetljivega. Zionisti in njihovi teroristični sužnji so čisto panični odkar je Trump zmagal z pomočjo Kek-magic. Praise lord Kek! All hail Pepe.

 • Jeffrey

  Me nič ne čudi da se nekateri akterji Nove24 ob takšnih novitetah iz Nemčije počutijo ogrožene…^^

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!