Filipinskega predsednika Duterteja bi preiskovalo mednarodno sodišče za zločine proti človeštvu, ta pa jim odgovarja: “Nimate pristojnosti!”

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte zavrača jurisdikcijo Mednarodnega kazenskega sodišča nad preiskavami, ki zajemajo njegovo vojno proti drogam, v kateri je bilo ubitih več tisoč domnevnih preprodajalcev drog.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je pričelo s preiskavami filipinskega predsednika Rodriga Duterteja in njegove vojne proti drogam, v okviru katere se ga sumi, da je od julija 2016 pa do danes storil številne zločine.

Čeprav je Duterte pozdravil preiskave mednarodnega sodišča za vojne zločine in zločine proti človečnosti, pa je hkrati zavrnil sodelovanje z njimi. “Nimate jurisdikcije nad menoj, niti v milijon letih,” je dejal.

Duterte bo naredil vse, da bo preiskave oviral
Toda resnica je ravno nasprotna: mednarodno kazensko sodišče s sedežem v Haagu ima pravno pristojnost preiskovanja zločinov na območju Filipinov, saj je ta otoška država leta 2011 podpisala Rimski statut, pogodbo o ustanovitvi sodišča. Težava se pojavi, ko država ne želi sodelovati in ovira delovanje. Duterte celo pravi, da ratifikacija podpisa pogodbe ni bila nikoli objavljena v uradnem listu, zato je po njegovem nezakonita.

Foto: epa

Po uradnih vladnih podatkih je bilo v vojni proti drogam in preprodajalcem od julija 2017 ubitih 3.987 ljudi, po neuradnih podatkih pa se številka povzpne nad 5 tisoč.

C. Š.
  • samsara

    Ha, ha, ha…,”ne priznajem ja ovaj sud”.

  • xtc

    Tale je malce nor,sicer pa velja nekaj,za trgovce z drogami,ljudmi osebno nebi imel milosti enako za junckije,definitivno pa nastane težava takrat,ko se pod plašč boja proti temu skuša pomesti kaj drugega.

  • FUCK COMMUNISM

    Za pobijanje preprodajalcev drog bi moral bit odlikovan!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!