Filipinski predsednik Duterte v vojni proti drogam ubil že 6 tisoč ljudi

Rodrigo Duterte (Foto: epa).

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte nadaljuje vojno proti drogam. Zbrano množico, ki ga je pozdravila z burnim aplavzom, je nagovoril, da bo ubil vsakogar, ki bo z drogami uničeval  državo. Po zadnjih podatkih naj bi bilo na Filipinih okoli 1,8 milijona uporabnikov mamil, kar je 1,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Rodrigo Duterte je sicer zbudil zanimanje javnosti, ko je spregovoril o  osebnih  izkušnjah v vojni proti mamilom. Glede policijskega ubijanja osumljencev je dejal, da je imel sam podobno taktiko, ko je bil župan v Davau. Prve tri mesece je Duterte namenil vodenju kampanje, v okviru katere je bilo ubitih več kot 3.500 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov. Okoli tretjino jih je ubila policija, večino pa različne oborožene milice. Predsednik je javno spodbujal civiliste k pobijanju odvisnikov, dejal pa je, da ne bo preganjal policistov zaradi zunajsodnih usmrtitev. Tovrstna politika je sprožila ogorčene odzive tujih vlad in organizacij za varstvo človekovih pravic.

Ubijal sem za zaščito ljudi. Nisem diktator, ki  ubija svoje politične nasprotnike, da ne pridejo na oblast,” je med drugim nagovoril množico filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

Duterte je zagrozil, da bo ubil tiste, ki uničujejo svojo državo. S svojim početjem bo nadaljeval tako dolgo, dokler ne bo pred zid postavil zadnjega preprodajalca in odvisnika. Vsaka dosedanja žrtev je bila po njegovih besedah ubita za zaščito drugih ljudi, kot navaja CNN.

Po zadnjih podatkih naj bi bilo na Filipinih okoli 1,8 milijona uporabnikov mamil, kar je 1,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Od njegove izvolitve junija letos je policija v boju proti drogam uradno ubila 2.102 posameznika, skoraj 4000 pa jih je bilo ubitih v nepojasnjenih okoliščinah. Duterte vztraja, da policija ubija le v samoobrambi, preostale žrtve pa pobijajo gangsterji. Filipinski predsednik je obljubil, da bo svojo kampanjo proti drogam nadaljeval, dokler bo opravljal funkcijo predsednika. 71-letni predsednik je pred časom namignil, da morda ne bo dočakal konca svojega šestletnega mandata.

B. J.

 • Olga

  Samovoljnež in morilec sodi v zapor!

 • janez zorman

  Še vedno je zelo milosten, če ga primerjamo z domačimi diktatorji !

 • sprehajalec

  Kako bi se pa vi borili proti drogam? S socialno službo in Centri za odvajanje?

 • fmg9

  Na Filipinih je precej specifičen problem. Tam zasvojenci niso zakajeni hašišarji, ampak so agresivci na metamfetaminu (huda psihoza), katerih glavne tarče so zahodni turisti. In ko jih oropajo (za max 100$), ne puščajo preživelih (niti otrok staršev, katere oropajo).
  Osebno se ne strinjam z Dutertejevo vojno glede sankcij (smrtne kazni, tudi izvensodne), zagotovo pa brez strogega nadzora nad neupravičeno proizvodnjo mamil ne bo šlo.

 • soc

  Ubil 6.000 ljudi? Trgovci z mamili (ali orožjem) zame niso ljudje.

 • cosmosjasnovidec

  Vsaka mu čast in tako se tudi dela,če hočeš zagotovljen uspeh.Ne pa tukaj v Sloveniji,ko jih na sodiščih kljub vsem dokazom oprostijo potem še pa čefutarska golazen zahteva odškodnino.
  Tošič in njegovi čefutarski izrodki se pa sedaj lepo sprehajajo v miru in nadaljujejo z tihotapljenjem drog,žensk ter otrok namenjene za prostitucijo vpleten pa je seveda tudi komunajzerski izmeček tovariš Kučan kateri je Tošičev osebni družinski prijatelj.
  Ogorčene odzive tujih vlad je pa sprožila Cmerarjeva SMC z namenom,da se še pri nas ne bi pojavila enaka zadeva ter bi civilisti obračunali z to levaško lopovsko vlado ter čefutarji in komunajzerji kar se bo slej ko prej tudi moralo zgoditi saj druge rešitve za obstoj Slovenije več ni.

 • Adolf Hitler

  še premalo

 • Adolf Hitler

  nai pobije vse prikupčevalce drog kar jih ima filipina sploh

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!