Filipinski predsednik Rodrigo Duterte zopet žalil ZDA in Obamo

Foto: epa

Nastrojenost filipinskega predsednika Rodriga Duterteja se je ponovno pokazala prejšnji teden, ko je zagrozil, da bo z ZDA prekinil vse vezi, za predsednika Baracka Obamo pa izjavil, da “naj gre k vragu.”

Pripombo je Duterte podal ravno v času, ko so ZDA in Filipini pričeli s skupnimi vojaškimi vajami – morda z zadnjimi. Z vajami so pričeli v torek v Manili in bodo trajale do 12. oktobra. Prejšnji teden je Duterte dejal, da je tokrat to zadnji krog skupnih urjenj z ZDA.

Verbalni napad proti ZDA se je okrepil po široki kritiki njegove kampanje boja proti drogam. Na tisoče osumljenih trgovcev in uporabnikov z drogami je umrlo med agresivnim ukrepanjem proti nezakoniti trgovini z mamili. Nekateri so bili ubiti v streljanju z lokalno policijo, medtem ko so se upirali aretaciji. Drugi so umrli v nočnih maščevalnih pobojih, v katerih so na tleh ostala trupla, poleg njih pa kartonski znaki, na katerih so bili zapisani njihovi domnevni zločini, povezani z drogami.

ZDA k hudiču, EU za vice
Ameriški uradniki so izrazili veliko ogorčenje, ko se je Duterte primerjal s Hitlerjem, zaradi česar se je kasneje tudi opravičil. V torek je celo izjavil, da je pripravljen pretrgati vezi z ZDA v prid Rusije in Kitajske. V enem izmed treh torkovih govorov je poudaril, da je spoštovanje izjemnega pomena, in opozoril, da je – če slednjega ni – pripravljen popolnoma preoblikovati svojo zunanjo politiko: “Postopoma bom lahko prekinil stike z Ameriko. Raje bi jih sklenil z Rusijo in s Kitajsko.”

Duterte je imel tudi nekaj krepkih glede ameriškega predsednika in Evropske unije: “Gospod Obama, lahko greš k vragu … EU je bolje izbrati za vice.”

Obamova administracija izrazila zaskrbljenost
Tiskovni predstavnik Obamove administracije Josh Earnest je izjavo filipinskega predsednika komentiral kot kontradikcijo toplih odnosov med državama. Navedel je, da jim prizadevanja ZDA za oživitev Filipinov po naravnih nesrečah predstavljajo primer tesnih vezi med narodoma, ter povedal, da s strani Filipinov ZDA niso prejele zahtev po spremembi bilateralnih odnosov.

Tiskovni predstavnik je za konec izjavil, da ZDA ne bodo oklevale pri izražanju zaskrbljenosti glede izvensodnih pobojev na Filipinih, ki so bili popolnoma v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami. “Pod nobenim pogojem ne bomo tiho glede teh poročil,” je še opozoril za konec.

N. Ž.