[FOTO] Likvidacije, streljanja in obešanja ali kako so Turki izvedli genocid nad Armenci

(Foto: iStock)

Armenski narod je v strašnem trpljenju doživel prvi genocid v 19. stoletju. Ne gre pozabiti, da so Armenci pod otomanskim jarmom živeli že v 15. in 16. stoletju. V otomanskem cesarstvu je ob koncu 19. stoletja živelo okoli 3 milijone Armencev, vzhod današnje Turčije je bil torej pred več kot stoletjem dežela Armencev – kristjanov. Na ozemlju Vzhodne Armenije, ki je spadalo pod carsko Rusijo, pa še 1,8 milijona. Armenci so bili kot kristjani s svojo izredno razvito kulturo in naprednostjo v otomanskem cesarstvu v izrazito podrejenem položaju ter nenehno tarča grozljivih pokolov.

Otomanska oblast je v armenske kraje načrtno naseljevala muslimanske begunce z Balkana in Zakavkazja, ki so od sredine 19. stoletja bežali v otomansko cesarstvo. Teh okoli osemsto tisoč Čerkezov, Čečenov in balkanskih Turkov je imelo osrednjo vlogo pri ropanju premoženja ter nemilostnem klanju Armencev. Ob koncu 19. stoletja se je začel prebujati turški nacionalizem, najbolj moteči pa so jim, predvsem zaradi druge vere, bili prav Armenci, ki so bili tarča grozljivih pokolov predvsem med letoma 1884 (vstaja) in 1886 ter v letu 1909.

(Foto: iStock)

Cilj Turkov: Iztrebiti krščanski armenski narod
Osmanski Turki so v provinci Adani zmasakrirali od 15 tisoč do 30 tisoč armenskih krščanov. V otomanskem cesarstvu so od leta 1908 tako vladali nacionalistični Mladi Turki, ki so pripravili genocidni načrt – spomladi 1915 so se odločili  obračunati z Armenci, s ciljem dokončnega iztrebljenja armenskega krščanskega naroda. Dne 24. aprila 1915 (drugi pokol Armencev) se je začel genocid nad Armenci. V Konstantinoplu (današnji Istanbul) so turški otomani aretirali 250 armenskih intelektualcev, sledile so likvidacije, streljanja in obešanja.

(Foto: iStock)

Bregovi ob Evfratu polni trupel Armencev
To je bila zlovešča napoved genocida nad Armenci. Konec maja 1915 pa je otomanska oblast izdala poseben zakon o “preselitvi” Armencev. V juniju so ta genocidni načrt začeli izvajati z množičnim pobijanjem na najokrutnejše načine. Preživele, predvsem ženske, otroke in starejše, pa so deportirali na marše smrti v sirsko puščavo. Armenci so množično umirali zaradi izmučenosti, žeje in lakote, bolezni ter nenehnih napadov muslimanov. Strahotna in nepopisna grozodejstva nad nedolžnimi ljudmi so šele avgusta objavili v zahodnem tisku – “bregovi ob Evfratu polni trupel Armencev”.

(Foto: iStock)

Vrstila so se množična posilstva Armenk, mučenja in pribijanja na križ. V puščavi so pobijali in zažgali na tisoče nedolžnih trpečih otrok, tudi dojenčke. Trupla trpečih Armencev so bila povsod. Turki so si prigrabili vse premoženje, tudi zemljišča, uničili vse armenske cerkve in samostane, skratka vse, kar je bilo krščanskega in kar bi lahko pričalo, da so tu že več kot 1500 let živeli krščani – Armenci.

Starodavna zahodna Armenija je bila tako rekoč izbrisana z zemeljskega obličja. Po genocidu nad Armenci so se Turki kruto znesli še nad nad Grki – pol milijona žrtev, tristo tisoč Asircev. V genocidu je do leta 1917 umrlo 1,5 milijona Armencev, preživeli se niso mogli vrniti domov in so se izselili v ZDA, Francijo, Avstralijo … Ozemlje Armenije se je skrčilo na četrtino prvotnega ozemlja – to je današnja Republika Armenija.

(Foto: iStock)

Genocid priznalo 20 držav, a Turčija ga verjetno ne bo nikoli
Genocid je skovanka Raphaela Lempkina iz leta 1943, ki je preučeval armenski genocid in v prevodu pomeni pomor naroda oz. rodomor. Tudi Konvencija Združenih narodov opredeljuje genocid kot izvajanje del, s katerimi je namen uničiti, v celoti ali delno, nacionalno, etično, rasno ali versko skupino. Izvršena grozodejstva otomanskih Turkov tako ustrezajo opredelitvi genocida, saj je šlo za sistematično in namerno iztrebljenje armenskega ljudstva.

Uradno je genocid priznalo več kot 20 držav, v naši soseščini celo Italija in Avstrija, tudi nemški parlament je izglasoval resolucijo o genocidu, Nemčija je priznala, da sama ni naredila nič za ustavitev pobojev (vedeti je treba, da je bila Nemčija tedaj zaveznica otomanskega cesarstva). Priznanju se izogiba npr. ZDA in celo Izrael (nacisti so si vzeli poboje nad Armenci kot vzor za dokončno rešitev judovskega vprašanja).

Evropski parlament zahteva turško priznanje genocida, ki ga je med drugim obsodil tudi papež Frančišek, vrstijo se pobude držav za priznanje genocida, vendar se Turčija ne odziva. Zatiska si oči pred bremenom preteklosti in zanika genocid, češ, da je šlo za državljansko vojno, da so bili Rusi zavezniki Armencev, da so bile tudi med Turki žrtve ter podobno. Turčija cenzurira vse oblike medijev, vsako preučevanje genocida ter celo zapira in kazensko preganja svoje državljane. Genocid, ki ga je sama izvedla pred 102 leti, je zanjo tabu tema.

Armenija in večmilijonska diaspora po svetu si že vrsto let prizadevajo, da bi bil pokol 1,5 milijona Armencev v otomanskem cesarstvu mednarodno priznan kot genocid. Ob 100. obletnici genocida junija 2015 je Armenska cerkev za svetnike razglasila vse Armence, ki so bili žrtve pokola v otomanskem cesarstvu v letih 1915 – 1917, kar je bila najmnožičnejša kanonizacija v zgodovini. Zaradi človečnosti, poštenosti in zaupanja v bodočnost, trpljenja armenskega naroda tudi v Sloveniji ne smemo nikoli pozabiti.

Branko Celinšek

 • učko

  V Zloveniji pa se dogaja že več kot 70 let genocid nad zdravo pametjo in še kar traja !!! Pa kaj ?!!!!!

 • črnaovca

  A hvalospeve vranskemu županu ste pa kar skrili

  • totex39

   Zadnje čase se vse to nekam skrije.

 • To je zločin muslimanov nad kristjani. Vse obsodbe za Turke, kot so se imenovali muslimani na tem področju.

 • Ana Job

  To je eden najhujših genocidov, pobili so ogromno kristjanov. V komunizmu se o tem ni smelo govorit. Bila je velika čistka.

  • barbara rov

   Važno, da ste o tem govorili f Halozah, ko ste puf-puf z Lažnivim jezikom in Tunnekom…

 • Caetano

  Že pred letom 1915 so se dogajali masovni poboji Armencev. Pod sultanom Hamidom II. so leta 1895 muslimani izvedli velike masakre nad Armenci, ki so želeli več pravic skladno z mednarodnimi pogodbami in da ne bi bili več podvrženi šeriatu. Pobitih je bilo okoli 200.000 ljudi.

 • Goran Hvala

  Ja glede genocidov v zvodovini cloveka maste pa se kar nekaj za napisat…vsaj zacnite na zacetku ne kar neki vmesni dogodki v zgodovini…kar neki skacete mal sem mal tja…

  • tramal

   Beri komunistično partizanske pravljice pa utihni bedak.

   • Goran Hvala

    Jah ce mislis da je vse na svetu komunisticno kar ni od JJ…good luck with that…

 • Triple6

  . med letoma 1984 (vstaja) in 1986 ter v letu 1909…………….

  Lektorja na NOVO24TV. Mogoče potem ne bo takih napak kot zgoraj, ko so prvi dve letnici za 100 let pomladili.

 • Olga

  Turki in Slovenski komunisti ne priznajo genocida nad lastnim narodom, kristjani! Kdaj bo Slovenija obsodila komunistični genocid? Kdaj bo kazensko sankcionirala uporabo totalitarnih simbolov in propagiranje zločinske ga komunističnega sistema?
  Komunizem=islamizem=nacizem=fašizem!

 • Janez

  Kdaj !
  Bo uradno priznan ?
  EX KPS KIDRIČ SLOVENIJA !
  KPS, KPJ – genocid nad vernimi in protistalinističnimi Slovenci – maj- avg. 1945? L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  Ana Job !
  Kdorkoli že si !
  Edino WERFLOV ROMAN O “MUSA-DAGU” JE BIL PRREVEDEN ! To je bilo vse ! L.r.Janez KOMENDA

  • Janez

   Točen naslov !
   Werfel Franz : 40 dni Musa Dagha.
   In
   En novejši roman
   – Pristava škrjančkov – govori o holokavstu Turkov nad Armenci. L.r. Jaanez KOMENDA

 • xtc

  žAL SE VSE BOLJ KAŽE ISLAMISTI;NACONALSOCIALISTI IN KOMUNISTI _ISTI:

 • Nzugu Hoffman

  “Nacisti so si vzeli poboje nad Armenci kot vzor za dokončno rešitev židovskega vprašanja.” Res? S čim pa je mogoče podkrepiti to trditev? Podrobnejša analiza doganja pred in med 2. svetovno vojno, kjer tudi sicer ne manjka laži, mitov in propagande zmagovalcev, pokaže da Nemci nikoli niso sistematično pobijali Židov. Za t.i. dokončno rešitev ne obstaja nikakršen ukaz, nobenega dokumenta niso nikoli našli, ki bi potrjeval načrt za kaj takega, budget za tovrstno operacijo, noben arhivski dokument ne izkazuje navodil kako naj se to izvaja, nobenega poročila o uspešnosti ni najti, čeprav so bili Nemci zloglasno birokratski, kar se evidenc vsega tiče. Prav tako “dokončne rešitve”, plinskih celic, masovnih pobojev ipd. ne potrjuje niti ena od množice prestreženih komunikacij iz ali v taborišča, čeprav je bila Enigma skrekana, česar Nemci seveda niso vedeli. Prav tako legend o holokaustu ne podkrepi nobena zračna fotografija, čeprav so Auschwitz npr. zavezniki preletavali dnevno in imamo fotografije praktično vsakega dne. Vse kar je, so izjave prič, ki mešajo dejstva z govoricami, opisujejo fizikalno nemogoče dogodke, vedno iz druge roke, ali pa lastno izkušnjo, kjer so “čudežno” preživeli plinsko celico, ker je iz tuša pritekla čista, topla voda. In imamo “priznanja” domnevnih storilcev, za katere je danes nesporno, da so bili zverinsko mučeni in so njihova priznanja vredna enako kot tista v času Inkvizicije ali Stalinovih čistk. Vse je bili plod britanske propagande, v vsaki vojni se sovražnika demonizira, v WW2 pa je bilo vojakom še posebej nelogično, zakaj se morajo boriti proti svojim bratrancem in to v zavezništvu s Komunisti. In Holokaust do 80-ih let prejšnjega stoletja praktično ni obstajal, šele takrat se pojavi ta beseda in indoktrinacija z domevno enkratnim in neponovljivim dogodkom, kar je Izraelu seveda prišlo zelo prav, ko se je moral braniti zaradi svoje apartheid politike in kršenja vseh mednarodnih norm, in pa seveda mnogim Židom, ki so kot “preživeli” od Nemčije dobivali mesečno odškodnino za trpljenje, s tem, da je bil “preživeli” vsak Žid, ki je v času WW2 živel na ozemlju pod okupacijo Nemčije, tudi npr. v Casablanci v Maroku, ki je bila pod nadzorom Vichy Francije. Da ne omenjamo, da je imel Rdeči križ neomejen vstop v vsa koncentracijska taborišča, kjer je razdelil milijone paketov hrane in ljudje iz RK niso nikoli videli nobenih plinskih celic ali česa podobnega. Uradne evidence RK govorijo o cca. 300.000 umrlih, vseh ver in nacij, pretežni vzrok smrti so bile bolezni, predvsem tifus, ki je leta 1945 v Vzhodni Evropi povsem ušel izpod nadzora in skupaj s pomanjkanjem hrane in razpadom sistema, ki ga je povzročilo zavezniško bombardiranje (tudi civilnih ciljev, Hamburg in Dresden npr.), tako da tiste podobe shujšanih taboriščnikov so iz leta 1945, ne prej. Lakota in tifus sta pobila veliko ljudi, nemogoče pa, da bi 6 milijonov samo Židov, kaj tako enormnega bi potrjevali tudi foreznični dokazi, ki jih prav tako nikjer ni najti, podobno kot nobene plinske celice. Da je bilo tudi po trditvah Nacistom nenaklonjenih zgodovinarjev 95% Ciklona B uporabljenega za razuševanje, torej za reševanje življenj, je pa itak znano, kakor tudi, da je večina znanih taborišč po padcu komunizma radikalno revidirala število domnevnih žrtev, Auschwitz npr. ima že tretjo tablo, ni več 4, ampak samo še 1 mio, 6 mio pa še vedno ostaja dogma.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!