Francija in Britanija poročata o kar 30 tisoč poskusih ilegalnih prehodov v Veliko Britanijo prek Calaisa

Zmeda v Calaisu. (Foto: epa)

Oblasti so letos v bližini pristanišča Dover in t. i. evropredora ugotovile kar 30 tisoč nezakonitih poskusov vstopa v Združeno kraljestvo prek Calaisa, kljub strogim varnostnim ukrepom. V državi se spet pojavlja strah pred ustanavljanjem novega centra za migrante. 

Francoska vlada je zabeležila kar 17.867 prijav vdora v državo prek pristanišča Dover in evro-predora. Prosilci za azil so se kar 12.349-krat poskusili pretihotapiti s pomočjo tovornjakov, ki so vozili na ozemlju Velike Britanije. Številke prestopov in kršitev prihajajo na dan skoraj po enem letu, ko so zaprli zloglasno migrantsko taborišče Jungle. Letos je bilo kar 30.000 poskusov, da bi prišli v Veliko Britanijo. Pojavlja se vedno večji strah pred vzpostavitvijo novega barakarskega naselja migrantov iz Calaisa.

Francozi trdijo, da je število prestopnikov, ki skušajo doseči ozemlje Velike Britanije prek Calaisa, okoli 350, dobrodelne organizacije pa so prepričane, da je številka dvakrat večja. Skupine migrantov prenočujejo v gozdu, ki je oddaljen približno sto metrov od taborišča, ki je bil nekoč dom 10.000 ljudem. Zaradi šokantnih številk so pozvali tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, z namenom, da okrepi pomen ohranjanja varne meje med Doverjem in Calaisom. Dogajanje je pomembno za Francijo v tolikšni meri kot za Britanijo, saj z vzpostavitvijo močne meje Calais ne bo deloval kot magnet, idealen za ilegalne prestopnike. Neposredna primerjava podatkov glede na lani sicer ni mogoča, predhodne ocene francoskih organov pa kažejo, da je bilo od januarja do avgusta 2016 med 25.000 in 28.000 poskusov prehoda čez mejo. Statistični podatki se nanašajo na posamezne poskuse iskanja poti v Veliko Britanijo, torej številke lahko predstavljajo več naporov istih ljudi. Še vedno pa ni povsem jasno, koliko migrantov je uspelo letos prestopiti mejo prek Calaisa v Veliko Britanijo.

Foto: epa

Migranti povsem okupirali ta del Evrope
Tiskovni predstavniki Evrotunela so vztrajali, da imajo poostrene varnostne ukrepe in da stalni pritiski migrantov ne vplivajo na katero koli od njihovih akcij. Še vedno pa je najnevarnejša pot v Veliko Britanijo cesta, ki obkroža pristanišče, kjer pa je do leta 2015 umrlo 40 migrantov in poljski voznik. Mike Hookem, predstavnik Evropskega parlamenta, je dejal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo število uničenih in poškodovanih tovornjakov le še povečalo. Skupine migrantov so se v Calaisu zbrale zvečer, ko so jim lokalne dobrodelne organizacije pripravile pakete s hrano in prvo pomočjo. Številni migranti so opazni tudi na zelo prometnih cestah, ki vodijo do pristanišča. Prejšnji teden so nekatere ujeli tudi med tihotapljenjem s turističnim avtobusom. Po zaprtju begunskega taborišča džungla so Francozi preselili migrante v nastanitvene centre po vsej državi, z namenom, da olajšajo pritisk na Calais. Napetosti z lokalnimi uradniki so se prejšnji teden spet povečale, ko so francoski ministri napovedali odprtje dveh novih centrov, oddaljenih približno 50 milj od Calaisa.

Prostovoljni delavci so migrante seznanili tudi z dejstvom, da njihovo potovanje v center lahko pomeni izgon v prvo državo EU, kakor je to določeno v Dublinski uredbi. Vrhovno sodišče v Franciji je prejšnji teden tudi odločilo, da je okolica Calaisa neprimerna in da morajo postaviti vodno in sanitarno infrastrukturo. Dobrodelne organizacije in skupine za človekove pravice so zatrdile, da so bili nehvaležni pogoji v začasnih taboriščih nehumani. Med številnimi begunci so se pojavile kožne bolezni, saj niso imeli vode, da bi se umili, oprali oblačila ali poskrbeli za osebno higieno. Macron je ob vsem tem zagotovil, da bo poskrbel, da priseljenci ne bodo bivali po ulicah in bodo imeli dostop do “dostojnih” stanovanj.

Ali nastaja nova džungla?
Džungla je bil migrantski tabor, ki leži pred pristaniščem Calais. V središču pa je ostalo okoli 10.000 migrantov iz osvobojenih in drugih revnih držav po vsem svetu. Več tisoč jih je iz Sirije, Iraka, Afganistana in Irana poskušalo vstopiti v Združeno kraljestvo tako, da so se vtihotapili na tovornjake, trajekte, avtomobile in vlake, na žalost pa so mnogi med potjo umrli. Med evropsko migracijsko krizo leta 2015 se je število migrantov v kampu močno povečalo, zato so francoske oblasti začele z izselitvami. Prisilna izselitev je sprožila upor, ocenjuje se, da se je okoli 8000 migrantov preselilo v druge francoske regije. Francoske oblasti so 26. oktobra lani sicer sporočile, da je tabor izpraznjen.

K. F.

 • Olga

  Najbolje kar ukiniti potne liste in osebne dokumente! Bomo Miki miške, Ane Karenine, mladoletni otroci brez spremstva….

  • Adolf Hitler

   Čas čiščenja se bliža meine Kameraden

   • Zgornji

    Ja, Žal :-(

 • FeriSS.H

  Francija in Britanija “poročata” … hmm … ni pa ne duha ne sluha o poročanju iz Slovenistanskega RAZDRUŽENEGA Levuharsko-Rjavega “kraljestva” … OK, bom pa jaz poročal –

  V Nedeljo popoldan sem malce prečesal center Leibacha … Turistov kolikor hočeš, Črnuharije na srečo po moje živce nisem opazil … so mi pa na živec stopile ČREDE RJAVIH v skupinah … na vsakem koraku si lahko naletel na kakšno manjše krdelo … NISO turisti, ampak sami mlajši moški, in koliko lahko ocenim po videzu – Bangladeš, Afganistan, Somalija, Etiopija … tak tip “beguncev”.

  Ne mali šok sta mi povzročile dve, turistične ČRNE kot antracit deklice, in njihovi “starši” – starejši Beli par, kot neka dedek in babica … diversity v svoji izvirno-degenerativni obliki

  Rjavi in Črni tudi veselo in agresivno kolesarijo po pločnikih med pešci, in prav izzivalno se zapodijo … kolesarske steze im niso primerne … tam se ne da demonstrirati aroganco … bolj “zabavno” je direkt v folk. Ne bo dolgo ko bom šel ven samo še z pištolo … pa kud puklo da puklo.

  Slovenistanska Mujahedinska ablast izvaja TRENUTNO “priseljevanje-porazdelitev” dokaj zvito … spuščajo ih noter, dalo bi se reči POSPEŠENO, dokler je turistov na višku, da se “pridobitve” kao podtakne kot “turiste”. Res nam ga dobro TURAJO

  Preveril Nova24 naslovnico … Tomićkina opizdinska “afera” še vedno DOMINIRA … MultiKultur pizdarije pa v dno in kmalu še v globoko senco

  • Nata

   Toooooooooooo. . . . . . . . tudi jaz jih opazujem, ko hodijo na Lj. Grad.
   Prav vsi so veseli, lepo oblečeni in se fotografirajo s telefoni.Prav vsak ga ima.
   Imaš prav. Naši Šefici in šefeki so dobro izkoristili ” turistično ” sezono !!
   Veliko jih bodo ” uturili” !!

  • Adolf Hitler

   To so dober plen za povozt ko jih vite čez cesto prečkat gas do deske in to do brez millosti Neger scheiße

 • Nata

  Saj je tole pravzaprav čisto brezupno !! Kako jih sploh pustijo tja ? 30 tisoč ???Alo imajo kakšno vojsko ? Ti ljudje se kar nezakonito špancirajo po EU, mi pa imamo na mejah s HR kilometrske vrste ?
  Humanoat in človekove pravice so šle že pred dvema letoma rakom žvižgat.Za nas. dragi moji !! Dobrodelnost ? Pa ja de !.
  Takoj smo vedeli, da to niso begunci. Da so lažnivci brez dokumentov. Vedeli so vse o socialnih pomočeh. In tja jih je najbolj vleklo.Sedaj pa je raj za njih GB !! Tam bodo kmalu imeli svojo državo !

  • Adolf Hitler

   A je mogoče štroma zmankal al kai!

   • Nata

    Ne, ni ga zmankal. Zakaj pa vprašaš ?

 • soc

  Opice poslati nazaj na veje. Ali pa bodo naši in njihovi vnuki družno skakali po njih.

 • terminalar

  Trumpa pljujejo, ker postavlja zidove!?

 • samotoje

  K.F., katere pa so “osvobojene in druge revne države po vsem svetu”? Samo vprašam.

  • stajerc5

   Imas prav, sem tudi sam opazil oslarijo!

 • samotoje

  Na volitvah bo (poleg drugih postavk v programu) moj glas dobila stranka, ki se bo zavezala, da bo številčno stanje invazivnih muslimanskih hord povrnila v leto pred 2015.

  • Novakec1

   Boš prej umru.

   • samotoje

    Tudi to je opcija.

 • Adolf Hitler

  Lepo kar so si nasral naj žderejo te svinje britske!

 • lauraas

  Evo posledice strahovitega razmnoževanja v Afriki. Trenutno je 100 miljonov ljudi zraven cca v dveh letih, pri dveh ali pa treh miljardah, je pa teh 100 miljonov že v enem letu ali manj. Kaj bodo čez 10 let jedli??? Do tekrat že vse nosoroge in slone pojejo!

 • Zgornji

  Kretenizem Evrope je zrasel čez mejo rešljivega …

 • Razocarana

  Nikoli si nisem mislila da bom kdaj doživela da bodo evropske vlade dovolile da se tujci slobodno sprehajajo po Evropi in ogrožajo življenja lokalcev, ter da bo prišlo do tega da bodo v vozniki potrebovali varovanje ali pa tvegali svoje življenje z navadno vožnjo po Evropi.. Ali pa da se bodo dobrodelne organizacije in aktivisti zavzemali za človekove pravice nasilnih tujcev ki so v Evropi ilegalno.

  In kar je najbolj neverjetno pri vsem tem je da Evropejci še vedno toleriramo namerno nesposobne klovne ki še vedno na veliko uvažajo v Evropo ilegalce, namesto da bi jih že zdavnaj zbrcali z njihovih pložajev.

  Še bolj neverjetno pa je da ni dvakrat za reči da bodo Nemci spet volili Merkel, pajaca ki je na široko odprl vrata Evrope ilegalcem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!