Francoska policija je sobotnega napadalca označila za duševno motenega, napad pa je bil lažen?

foto: EPA

Francoska policija je moškega, ki je izvlekel nož in vzkliknil “Allah akbar” označila za duševno motenega. Dogodek, ki se je zgodil v soboto zvečer, je bil po njihovem prepričanju lažen preplah, ki pa je na koncu privedel do evakuacije turistov iz pariške turistične atrakcije.

Devetnajstletni moški je v soboto skušal prodreti skozi varovanje na dnu Eifflovega stolpa in ko mu je slednje uspelo, je potegnil nož ter zavpil “Allah akbar”, kar velja za znak islamističnega bojnega krika. Varnostniki so ukrepali in izvedli hitro evakuacijo kraja. Francoski časnik Le Figaro je poročal, da so varnostniki osumljenca prisilili, da je odložil nož. Moški se aretaciji ni upiral in je upošteval navodila. Čeprav je vojska sprva začela s preiskavo motiva terorizma in poskusa umora, je v nadaljevanju sporočila, da gre za osebo s psihičnimi motnjami. Konec prejšnjega meseca so ga namreč odpustili z bolnišničnega psihiatričnega oddelka.

foto: EPA

Očividec je poročal, da je moški prešel prvo varnostno ograjo, sunil varnostnika v ramo in izvlekel nož ter začel vpiti: “Allah akbar”. O kakršnih koli poškodbah niso poročali. Vojaki, ki so bili tam navzoči, so sicer pripadniki operacije Sentinel, ki je trenutno na vojaški napotitvi na francoski celini in šteje okoli 100 tisoč pripadnikov, katerih naloga je ohraniti mir ter zaščititi turistične znamenitosti in šole pred terorističnimi napadi.

Udarne enote so se v preteklem letu pojavile na številnih priložnostih v Parizu in drugih francoskih mestih. Med zadnjimi napadi, ki je bil februarja, so vojaki morali posredovati z ognjem na egipčanskega državljana, ki je v muzeju Louvre izvlekel mačeto in ravno tako vzklikal “Allah akbar”. V ločenem incidentu, ki se je zgodil marca, pa so vojaške enote storilca ustrelile potem, ko je ukradel vojaško pištolo in žensko vzel za talko.

Francoska vlada, ki se zaveda ranljivosti in odprtosti za teroristične napade na Eifflovem stolpu, je že februarja napovedala, da bodo, ne da bi kakor koli izkrivili zgodovinski značaj območja, postavili osemmetrsko neprebojno stekleno steno z namenom, da preprečijo morebitne teroristične napade.

K. F.

 • pajot

  Pravzaprav se mi,vsi normalno misleči, krepko motimo.Krik Allahu akbar pomeni samo to,da je oseba psihično motena in da je najbrž ušla iz varstvene ustanove.Kakšno olajšanje. Tudi mrtvi v napadih teh psihomotencev so najbrž samo privid in nič drugega. Merci, francozarji pa tudi nemcem gre danke deutchland.

  • WatsonForus

   ne pozabi na nore Švede in fuknjene Kanadčane.

 • Morala

  Pol EU je že duševno motenih in bi bilo dobro, da se začno graditi psihiatrični zapori zaprtega tipa :)

  • WatsonForus

   ja , zdej je to nova bolezen v EU.

 • RealRevolution

  Veliko psihologov zivi v mega pravljicah,saj sploh pojma nimajo,da se to mnozicno dogaja po svetu,
  obstaja pa ze tudi zelo dolgo,prvi so bili Assasini oz Nizariti,ki so bili strah
  in trpet vsem,se Saladina so vzel v roke in sestrasili,ker so imeli svoje ljudi med njegovimi najbolj zaupnimi vojaki.Bili so dobro izurjeni in delovali v specih celicah.Ampak so samo izvrsili napade na visje drzavnike, funkcionarje, razne voditelje, skratka njihove groznje in ne nad civiliste.

 • Olga

  So duševno moteni tudi politiki, ki jih uvažajo?

  • cosmosjasnovidec

   Če bi bili normalni jih seveda nebi.

 • KAPIBARA

  Čudno, toliko psihozdravil, pa čedalje več psihičev na prostosti.
  Seveda, po tem, ko so jih cele horde navlekli..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!