Francoski pazniki največjega zapora v Evropi z uporom in sežiganjem pnevmatik opozarjajo na katastrofalne razmere

V Franciji se dogaja nepredstavljivo. Policija se v Parizu sooča z jeznimi pazniki, ki s protesti opozarjajo na katastrofalne razmere v največjem evropskem zaporu Fleury-Merogis. Ti za obrambo svojih pravic nastavljajo barikade in sežigajo pnevmatike, policija pa je morala uporabiti solzivec. 

Pazniki s protesti opozarjajo na vse težje delovne razmere in nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno soočajo v zaporih. Pri tem izpostavljajo, da so zaporniki čedalje mlajši in bolj nasilni. “Če takoj ne dobijo tistega, kar želijo, udarijo prvega paznika v bližini,” je za RT povedal eden izmed razočaranih in jeznih paznikov. Slednji zato zahtevajo jamstvo za osebno varnost na delovnem mestu, kot tudi povečano število zaposlenih. Njihove zahteve se tako nanašajo tudi na problematiko zmanjševanja števila zapornikov v zaporih.

V največjem evropskem zaporu vre …
Prejšnji četrtek je v zaporu Fleury-Merogis prišlo do skupinskega napada zapornikov na osebje, v katerem je bilo ranjenih šest paznikov. Po napadu je bilo paznikom očitno dovolj, zato so se odločili za organiziran protest, ki še vedno traja. V ponedeljek je v večernih urah kar 350 paznikov postavilo barikade, blokirali pa so vse vhode v kaznilnico. “Pred zaporom bomo stali vso noč in protestirali,” je dejal vodja sindikata paznikov. Dve uri po začetku protesta pa so že začeli sežigati pnevmatike in druge predmete.

Vodja sindikata zahteva vsaj 10-odstotno povečanje zaposlenih v zaporu Fleury, saj je zapolnjenost kapacitet z zaporniki kar 190-odstotna. Sindikat zahteva še umik zakonodaje, ki od njih zahteva opravičen razlog za preiskavo sumljivih zapornikov, hkrati pa zahtevajo uvedbo dovoljenja za preiskavo celic, v katerih bi lahko zasegli mobilne telefone in orožje, kar ogroža življenja paznikov. Zapor Fleury-Merogis ima 3.800 zapornikov in je največji zapor v Evropi. V njem je na prestajanju kazni tudi terorist in snovalec pariškega terorističnega napada Salah Abdeslam.

C. Š.

 • indijanka

  Pazniki se borijo za uvedbo dovoljenja za preiskavo zaporniških celic? Halooo, a potrebujejo dovoljenje za brskanje v tem taborišču za urjenje islamistov, ki se mu reče zapor? Izumrli bomo…zagotovo. Tako neumna rasa ne more preživeti.

  • RATATA

   “Izumrli bomo” se pa iz tvojih ust res strašno sliši.

  • Waltter

   Malenkost prehitro prebrano :) – trenutna zakonodaja jim brez utemeljenega suma in dokazov preiskave celic ne omogoča – zahtevajo umik zakonodaje in dovoljenje da bi lahko kadarkoli to brez posebnih razlogov in dokazov preiskali celice – enako kakor v ameriki in drugod med drugim tudi pri nas. V Franciji so se delali pametne in so se šli spoštovanja človekovih pravic do tega nivoja da so zaporniške celice enačili z stanovanji ozr. lastnino – torej preiskava brez utemeljenega suma in dokazov ni mogoča.

   • indijanka

    Hvala za pojasnilo. Vseeno si ne znam predstavljati, kako bi lahko prišli do dokazov, če ne bi smeli prebrskati celice. Okolje v zaporu je vendar omejeno. Torej se plaz lahko usuje le ob utemeljenem sumu, torej če že pride do dejanja.

    • Waltter

     Če bi bilo vse idealno bi bil tale zakon sprejemljiv, vendar gre tudi za mentaliteto naroda (Francozov) s tem so želeli preprečiti izživljanja paznikov nad zaporniki, sedaj ko se jim je to obrnilo jih pa tepe tale zakon. Enako je pri nas ko si je tale P. iz doba trdil da ima zapornik notri popolno zdravstveno oskrbo ko so hoteli strpat Bavčarja v zapor je veselo vsak dan gulu po televiziji, nekaj mesece za tem pa jim je zapornik ravno zaradi tega škripno ker nimajo ničesar organizirano.
     Ljudje sprejemajo neumne zakone in tisti ki jih ponavadi z realnostjo nimajo nič in tale zakon ki jim to omejuje je neumnost brez primere.

     • indijanka

      O zakonodaji se strinjam. Če bi jo pisali otroci, ki imajo razvito domišljijo in ki se še zavedajo, da obstoji več rešitev enega problema, bi vseeno vedeli, da bi zakon morala biti obstoječa dobra praksa in ne izmišljena.

 • Morala

  Zaporniki so bolj zaščiteni kot pa pazniki! Ni čudno, da se iz zapora vodijo kriminalne akcije, če imajo mobilne telefone!!

  • RATATA

   Jaz bi jim dovoli le telefonske govorilnice.

 • RATATA

  Zahtevam poimenski seznam paznikov s priloženo fotografijo.
  Pol se lahko pa naprej pogovarjamo.

 • Demokrat

  Gnila evropa

 • Olga

  Divjake, ki si jih sami uvozili, naj gredo paziti Junker, Merklova in Cerar, ki je polmiljonsko hordo spustil v Evropo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!