Francoski predsednik Hollande priznal: “Z islamom imamo problem”

Foto: epa

Francoski predsednik Francois Hollande je v zasebnem pogovoru priznal, da ima Francija problem z islamom in da se lahko zgodi, da bo nekega dne simbol Francije ženska v burki. Prav tako pravi za nogometne igralce iz etničnih manjšin, da izvirajo iz ‘držav brez referenc, brez vrednot in da Francijo zapustijo prezgodaj’. 

Raziskovalni novinarji Daily Maila so za Hollanda zaradi zgornjih izjav zapisali, da se nagiblje nekoliko bolj desno. Izjavil je, da ne podpira več množičnega priseljevanja: “Mislim, da je prišlo preveč ljudi. Res je, da je problem z islamom, to drži in ni nobenega dvoma.

Morda vas zanimajo podrobnosti o tej problematiki: Rušenju, največjega migrantskega naselja “Jungle”, ni konca

Občutljiv na muslimanske športnike z drugačno mentaliteto
Hollandov prezirljiv namig je bil namenjen izjemnim športnikom, izmed katerih se mnogi preselijo v Veliko Britanijo, kar sproža veliko polemik. Za nogometaše je v knjigi “Česar predsednik ne bi smel povedati” izjavil, da imajo ti igralci ‘resno krizo identitete’, kar si lahko razlagamo tako, da ga žali prelahkotna menjava  francoskih barv za angleške.

Foto: STA

Foto: STA

O Mariani, mitičnem ženskem simbolu Francoske republike je  izjavil: “Današnja ženska s tančico bo Mariane prihodnosti.”

Športniki brez nacionalne pripadnosti
Za francosko državno reprezentanco je povedal, da je zaradi etničnih in drugih razlogov prišlo do fragmentacije. “Francoska nogometna reprezentanca ni dovolj povezana,” je izjavil. Ocenil je še, da so ti nogometaši slabo izobraženi in niso dobro psihološko pripravljeni, da bi ‘ločili med dobrim in slabim’. S temi izjavami je meril na v Parizu rojena muslimana, kot sta Paul Pogba (sedaj nastopa za Manchester United) in Riyada Mahreza (igralec leta Premier lige), ki sta oba dosegla vrhunske uspehe v nogometu, nista pa zvesta svojim koreninam.

Francija kot 66-milijonska članica EU gotovo drugače doživjla migracijske pritiske kot manjše države. Tudi nacionalna čustva se budijo le ob športnih dogodkih, medtem ko so manjši narodi ob prevelikih migracijskih tokovih s problemom identitete in ohranitve svojih vrednot soočeni že veliko prej.

A. B.