Francoski socialisti bodo danes izbrali kandidata za predsedniške volitve

Foto: epa

V Franciji bo danes potekal drugi krog primarnih volitev francoske levice, na katerih izbirajo kandidata za aprilske predsedniške volitve. Pomerila se bosta nekdanji minister za izobraževanje Benoit Hamon, ki je zmagal v prvem krogu prejšnjo nedeljo, in nekdanji premier Manuel Valls, ki se je uvrstil na drugo mesto.

V prvem krogu je Hamon osvojil 36,2 odstotka glasov, Valls pa 31,1 odstotka, glede na ankete pa prvemu bolje kaže tudi danes.

Hamon je skrajni socialist
Hamon predstavlja levo krilo francoskih socialistov in med drugim zagovarja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v višini 750 evrov mesečno, medtem ko Valls trdi, da bi takšen ukrep nujno terjal zvišanje davkov, in je svojega protikandidata na televizijskem soočenju ta teden označil za sanjača.

Javnomnenjske raziskave sicer kandidatu levice ne napovedujejo preboja v drugi krog predsedniških volitev. Možnosti za uvrstitev vanj ima poleg kandidata desnice Francoisa Fillona in kandidatke skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen še nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron.

Macron, ki je lani spomladi zapustil vlado, bo kandidiral kot neodvisen kandidat, po pričakovanjih pa naj bi pobral precej glasov volivcev levice. Francoski socialistični predsednik Francois Hollande se zaradi rekordno nizke priljubljenosti v javnosti ni odločil za vnovično kandidaturo na predsedniških volitvah, čeprav mu ustava omogoča, da bi se potegoval še za en petletni mandat.

A. R., STA

 • Olga

  Naj že zginejo s politične scene! Upam, da jim bomo dali Francozi na volitvah NOGO! Vseh socialistov imamo dovolj! So RAK za sodobno družbo!

 • Peter

  Hamon mam rad, pa tudi naš pršut, ne vem pa, kaj ta hamon dela v Franciji, no…

 • tarantela

  Temeljni dohodek bo nekoč v prihodnosti realnost, robotika bo prevzela večino dela, zaposleni bodo samo visoko usposobljeni kadri na tem področju. No, sama tega nebom dočakala. Ali pa, kdo ve.

  • stajerc5

   Hehe, robote bodo pa roboti sami delali in programirali, nje-de?

   • Franc Šink

    V nano tehnologiji(ali pa še globlje) je to mogoče.

    • stajerc5

     …in nano tehnologijo so tudi roboti naredili oz. jo delajo…
     Tudi, ce gres se tisoc stopenj nazaj ali naprej, za vsem stoji clovek!

  • Franc Šink

   V katero stranko se bodo roboti vključili.Kaj misliš?

 • Adolf Hitler

  Wie war Front National Marie Le Pen!

  • Franc Šink

   Marie Le Pen? Ah die Fotze.

 • Franc Šink

  Upam si trditi, da je socializem navadna fata morgana.

  • stajerc5

   Pri nas ne, na zalost!

 • Caetano

  V Nemčiji in Franciji bi se nekateri očitno radi postavili ob bok islamistom, ki jih ”branijo” tudi na račun življenj sodržavljanov. Očitno se zgledujejo po nacističnemu SS paktiranju z islamisti, oziroma komunajzarskemu Stasi suportu za razne jihadistične skupine. Vendar se prebuja tudi drugačna Nemčija, ki bo branila svoje demokratične svoboščine:

  https://www.youtube.com/watch?…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!