Francozi dokončali zid, ki bo zaustavljal migrante na poti čez Rokavski preliv

Foto: epa

V francoskem Calaisu so dokončali gradnjo zidu, ki naj bi beguncem iz zloglasnega begunskega taborišča Džungla preprečil poskuse vstopa v Veliko Britanijo. Za to gradnjo so 2,7 milijona evrov zagotovile britanske oblasti.

Francozi so postavili štiri metre visok zid ob glavni cesti, ki vodi v pristanišče v Calaisu,  kjer je bil nekdaj problematični kamp. Migrantom naj bi preprečil vkrcavanje na tovornjake na poti na Otok. Na tem območju so bile prej postavljene žične ograje, ki pa migrantov niso uspele zaustaviti. V Calaisu se je letos zgodilo več nesrečnih primerov smrti, ko so migranti bodisi padli s tovornjakov ali pa so jih ti povozili. Migranti se poskušajo že več let pretihotapiti skozi Calais do tovornjakov in vlakov čez Rokavski preliv.

Oblasti so prvič izpraznile migrantski tabor Džungla leta 2009, a je nato leta 2015 z novim begunskim valom znova vzniknil. Ponovno so ga izpraznili letos jeseni. Županja Calaisa Natacha Bouchart je poskusila ustaviti gradnjo zidu, češ da po izpraznitvi kampa ta ni več potreben.

B. J., STA

 • Olga

  Osnova vsega je spoštovanje zakonov! Nezakoniti migranti nimajo kaj početi v Evropi! Evropa se mora pred nasilnimi divjaki zaščititi, pa čeprav z zidom!! To, da moramo graditi ograje in zidove pomeni, da ljudje, ki želijo vstopiti, NISO CIVILIZIRANI!

  • Steiermark

   Prostora v Evropi ni več in še ti , ki so se uspeli pretihotapiti v Evropo, z namenom širjenja islama in svoje nagravžne in necivilizirane običaje, na račun nas in naših! Ali se bomo morali oz. se že moramo prilagjati njim, opuščamo svojo vero in običaje? Naj se speljejo vsi, tako musliji, kot njihovi “promotorji”, ki njim dajejo prednost, pred nami, avtohtonimi Evropejci in naši kulturi, ki jim postaja, ponovno, po padcu komunizma, podrejena! Vsak človek, ki pa ima vsaj za grah velike možgane, ki mu omogočajo tudi razmišljanje, pa itak pride do zaključka, zakaj vse to množično vlačenje muslijevskih arabcev in črncev v EU, ko za naše penzioniste ki so garali 40 let, niso pripravljeni izplačati kulturnih penzij in jim dajejo miloščine, v višini 450 E, medtem, ko za muslije namenijo 2000 E! In to te privede do zaključka, da tile “naši veljaki”, ki se na veliko borijo za migrante in ostalo muslijevsko navlako, kot da je vsak zlata vreden (saj tudi je, vendar za njih…) medtem, ko od 2.000 E od države, oni “bratsko porazdelijo”, morda 400 E za muslija, ostalo pa “bratsko” konča v žepih teh “humanitarno” in etično podkovanih rdečih gnojev!

   • Novakec1

    Upam da se bo kmalu začelo temeljito spomladansko čiščenje in deratizacija, čeprav je še jesen, saj so lučke tudi prekmal prižgal.

 • elh

  Kakšna traparija! Namesto da bi zaprli svojo južno in vzhodno mejo, oziroma namesto, da bi v Bruslju francoska politika zahtevala striktno nadzorovanje jugovzhodnih meja Evrope.

  Jih Francozi hočejo obdržati vse zase? Zakaj le bi jih lahko rabili? Faktor njihove uporabnosti je blizu ničle, faktor problematičnosti pa blizu 100.

  • Razocarana

   Rekla bi da je Francoskim oblastem v interestu da imajo v državi ilegalce ki niso zainteresirani da ostanejo v državi, ampak hočejo v Britanijo, saj na ta način dobijo milijone iz britanskega proračuna.

   • elh

    Morda, vendar je to samo kratkovidnost vlade, ki se jim bo še kako maščevala.

 • pajot

  Nobenih zidov ne bi bilo treba,če bi se vse skupaj začelo že na grških in italijanskih obalah. Vse čolne z begunci zofort nazaj poslat,ne pa jih vozit k sebi domov. Lahko pa bi uporabili še kaj drugega,močnejšega.

  • Olga

   “Slavni” Frontex je taksi služba za nezakonite migrante! Ko bo ta nehal furati brezplačno in začel opravljati svoje delo, bo mir!

  • xtc

   Popolnoma narobe razmišljaš_raje kot zid bi nemarazgradili kak drug objekt od katerega bi imeli prebivalci korist;pritok imigrantov pa ne problematičen:

   • Adolf Hitler

    KZT

 • Unikatna

  Tu bo še več nesreč, ker bodo našli način kako preplezati zid! Očitno jih želijo v svoji državi! Če je tako, naj jih naučijo reda, spoštovanja in delavnosti!

  • cosmosjasnovidec

   Na vrhu zidu se mora speljati električna napetost pod največjo napetostjo direkt z daljnovoda ali transformatorja.
   Če kdo pripleza na vrh zidu ostane od njega pepel katerega pa veter raztrosi.

   • AlojzZ

    Ta napetost ne rabi zida??? Ali pa sem jaz kaj prešprical pri fiziki?!

  • Razocarana

   Prva stvar ki bi jo Britanija morala narediti, če se hoče zmanjšati pritisk migrantov ki hočejo priti v Anglijo, je da ukine bonitete in ugodnosti za migrante, ter uvede isto pravilo ki jim ima za ilegalnce Avstralija. Vsi ki pridejo ilegalno v državo, so takoj odstranjeni iz nje in izgubijo možnost da kadarkoli pridejo v državo legalno.

   Grem staviti če bi se to zgodilo, bi se ilegalni poiskusi vstopa v državo nehali, saj z njimi ne bi nič pridobili. Isto velja za vso Evropo.

 • macon

  Evropa je zmedena, nevrotična in permisivna, torej bo sledil upad prebivalstva in hkrati s stagnacijo prevrednotenje vrednot. Ali to ali pa zaton, ko si bomo uredili podstrešje pa lahko spet rastemo iz nižje osnove. Urejeno podstrešje je etika in morala namesto relativizma (lopov je lopov in tat je tat, pomagajo tudi božje zapovedi in krščanska religioznost), družina, delo in nagrajevanje tega.

  Zabiti migranti ne dodajajo nobene dodane vrednosti, tu so samo za zmanjševanje nivoja življenja domačinov.

  • AlojzZ

   Migranti so kazen EU staroselcem, ker svoje seme namesto ženskam med noge brizgajo v moške riti ali pa v radiator. In kdor enkrat brizgne svoje seme v radiator je gotof! Do konca!

  • Unikatna

   So kot tsunami za EU..

 • AlojzZ

  Uf, so pa polepšali pokrajino! Bravo Francozi!

 • garfi

  pa še musli drhal ni vidna

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!