Ganljivo: Več kot 70 let pozneje pod koreninami našli ostanke pilota iz II. svetovne vojne, ta je končno pokopan poleg najboljšega prijatelja

Foto: YouTube

Družina vojaškega pilota, ki je sodeloval v II. svetovni vojni in se nikoli ni vrnil domov, saj je njegovo letalo med misijo leta 1945 strmoglavilo v Nemčiji, se je morala sprijazniti s tem, da njegovih poslednjih ostankov ne bodo nikoli našli. Več kot 70 let pozneje pa so preiskovalci prišli do neverjetnega in nepričakovanega odkritja, saj so našli ostanke Williama J. Graya Jr. med koreninami drevesa v majhnem mestu Lindau, ki se nahaja blizu jugovzhodne nemške meje. 

V sredo so Williamove kosti prepeljali v Seattle v zvezni državi Washington in nadporočnik je končno pokopan poleg svojega najboljšega prijatelja Jima Louviera, ki se je iz vojnega bojišča vrnil varno domov in izpolnil obljubo prijatelju, da bo poskrbel za Williamovo družino v primeru, če se zgodi najhujše.

Foto: YouTube

Usoden je bil polet 16. aprila 1945
Najboljša prijatelja William in Jim sta se skupaj pridružila vojnemu letalstvu ZDA in si obljubila, da bosta poskrbela za družino drug drugega, če se kateremu izmed njiju ne uspe vrniti domov. William, ki je uspešno opravil več kot 68 misij, je bil 16. aprila 1945 na poti, da bombardira naslednjo tarčo sovražnika, ko je njegovo letalo zadelo v drevo in strmoglavilo. Užaloščeni družinski člani so izgubo objokovali nad pismi, ki jim jih je prej pošiljal William, mislili so, da njegovih posmrtnih ostankov ne bodo nikoli našli.

Foto: YouTube

Analiza DNK razkrila Williamovo identiteto
Vendarle so preiskovalci povsem nepričakovano lani, med opravljanjem druge naloge, našli ostanke Williamovega trupla. Napredno testiranje DNK pa je tisto, ki je pokazalo, da so najdene kosti res Williamove, saj se je DNK ujemal z DNK-jem njegove sestre. Williamov nečak Doug Louvier je bil ob odkritju, da so posmrtne ostanke njegovega prednika preraščale korenine drevesa in jih ščitile, vidno ganjen. Dougov oče Jim se je namreč po vojni vrnil v Washington in se poročil z mlajšo sestro svojega najboljšega prijatelja, preden je umrl leta 2010, star 89 let.

Jim Louvier (Foto: YouTube)

Prijatelja končno pokopana drug ob drugem
Jima so po smrti upepelili, vendar njegova družina vse do zdaj ni vedela, kaj narediti z njegovimi ostanki, očitno pa ima usoda svoje načrte. Namreč, ko so bili ostanki Williama pripeljani v Washington, mu je pripadel pokop z vojaškimi častmi in so ga končno lahko pokopali poleg prijatelja na pokopališču Tahoma National Cemetery. Družinski člani pokojnega so bili ob pogledu na pokop prednika vidno ganjeni, saj so končno in povsem nepričakovano dosegli zadoščenje. Dough je izjavil, da je prepričan, da zdaj, ko so posmrtni ostanki najboljših prijateljev združeni, končno nekje skupaj nazdravljata s hladno pijačo.

Foto: YouTube

N. Ž.

 • Vojteh Dovč

  ja in kaj zdej

  • Franc Šink

   Izbrisati rdečo zvezdo.

 • Nata

  + + + + + + Morda se pa res veselita tam zgoraj ??

  • dr Janez Sveti

   Kaj pa če sta spodaj, ker sta bombardirala nedolžne civiliste po nemških mestih?
   DR janez Sveti razsodnik

   • Nata

    O tem, kje sta, je pa verjetno že razsodil Oni razsodnik. . . . . . .
    civilisti pa itak vedno nastradamo. V vojni in miru !

 • marta

  Res ganljivo – skoraj neverjetno, da je bila brez prič dana beseda prijatelju, tudi izpolnjena.

  • joza joza13

   Prijatelji ne rabijo pogodb, prič…

  • dr Janez Sveti

   Ljubezen na prvi pogled. Ganljivo. Jaz jokam. SMRK.
   R Janez Sveti v solzah

   • indijanka

    ..lahko bi..

 • PRIČEVALCI

  Vsakemu Slovencu utripa srce hitreje, ko zagleda na nebu številne jate zavezniških bombarderjev in lovcev. Ve, da nosijo kazen za hitlerjevska zverstva nad nemške tovarne in plavže, rafinerije in skladišča. Včasih po kakem boju poškodovano letalo ne more naprej. Pokaže se bela pika – padačo, na njem pa ameriški letalec, ki išče rešitve na našem ozemlju. Ko pristine, zagleda rdečo zvezdo na kapah vojakov, ki mu hite na pomoč – in rešen je! Mnogokrat sem bil v družbi z njimi, z Londončani, z Južnoafrikanci, Newyorčani, Palestinci in Škoti. Sami mladi fantje.
  Tudi 19.3. se je rešil pilot nad Prečno. V vasi Rudo je prenočil pri Francu Vircu. Drugi dang a je povabil k sebi župnik, ga gostil in zadrževal, med tem pa poslal v Novo mesto po nemce, ki so ga zajli in odpeljali v Novo mesto.
  Na binkoštni ponedeljek, ko se se zavezniška letala vračala iznad avstrijskega ozemlja, se je na kamniško okrožje spustilo 8 padalcev, od katerih so jih 6 rešili partizani, dva pa sta padla v vas Podhruško v Tuhinjski dolini. Domobranska simpatizerja Franc Homer in Florjan Mesar sta se dogovorila, da ju bosta izročila Nemcem. Mesar, ki je znal angleško, ju je zadrževal. Dasi sta padalca hotela do partizanov, je to vaščanom zamolčal, njiju pa je prepričeval, da ne ve za partizane, ki so zelo daleč. Slednjič so prišli Nemci in domobranci, ter odvlekli padalca v Kamnik. Množice kamniškega okrožja so zahtevale kazen. Naši organi so oba izsledili – postavljena sta bila pred sodišče in 5.4. kaznovana s smrtjo. V utemeljitvi sodbe je rečeno, da njun zločin ni manjši, kot če bi ga izvršila nad pripadniki naše vojske.
  Ma vratih pri Čepovanu so domobranci iz Sv. Lucije zahrbtno napadli padalca Kneza in njegovo ženo. Knez je koroški Slovenec, ki je odšel v Ameriko, ko je Hitler zasedel Avstrijo in je bil v angleški vojski letalec. Domobranci so mu napravili zasedo in ko se je padalec v spremstvu žene oddaljil neoborožen od hiše, so ga napadli, a on je naglo odskočil in se pognal v prepad. Njegova usoda še ni znana. Ženo pa so pretepali, čeprav je bila v 7.mesecu nosečnosti in jo slednjič ubili. Ljudje so s cvetjem zasuli njeno truplo. Žrtvi je izdal Kovačev Ador s Slapa.
  Neki letalec je padel z letala blizu Gorenje vasi pri Logatcu. Domobranci so ga pobili, mu razbili čeljust in mu pobrali iz ust zlate zobe, zaradi prstanov odsekali prste ter mu odvzeli uro in vse kar je imel. Njegov tovariš, ki je tudi padel med domobrance, je spraševal po Titu. Domobranec ga je hotel prijeti, padalec pa mu je pljunil v obraz in se srečno prebil do partizanov, ki so ga rešili.
  Dne 29.5. je strmoglavil ameriški bombnik nad Malo planino pri Kamniku. 2 člana posadke sta pri pristanku zgorela, 2 pa sta bila ranjena. Oba so partizani tako rekoč iztrgali okupatorju iz rok. Pozneje so našli še 2 padalca, ki sta se skrivala. Ker so enega izmed padalcev partizani izrgali iz rok gestapovcev, so Nemci iz jeze zažgali 3 hiše. Dne 2.4. je bil veličasten pogreb obeh mrtvih pilotov na Mali planini, ki so se ga udeležili vsi vodilni člani našega gibanja.Častna četa je oddala salvo, grob so obložili s kamenjem in položili nanj venec planinskih rož. Na križ so položili čeladi pokojnikov, identiteta trupel se ni dala ugotoviti.
  Domobranski časopis “Za blagor očetnjave”, ki izhaja v Novem mestu, pa je v številki 95 z 20.3.1944 s posebnim zadovoljstvom poročal, kako so zavezniške avione nad krškim poljem napadli nemški lovci in da je bil uspeh tega več sestreljenih ameriških letal in padalcev, da je samo v domobranske roke prišlo 5 Američanov, Nemci pa so jih dobili še več.
  Domobranski komandant Mrak iz Brasnic je v Šentjerneju govoril ljudem, naj ne verujejo, da Angleži nosijo partizanom obleko. Obleka, ki jo nosijo partizani, je last tistih Angležev, ki jih partizani pobijejo, kadar se rešijo iz letal.
  Kmalu smo zasledili tudi v “Slovencu” in “Slovenskem domu” posebno propaganda, namreč, da mi zavezniške letalce, ki se s padalom rešujejo na naše ozemlje pobijemo!
  Domobranci se v svojem lističu “Za blagor očetnjave” št. 109 od 4.4.1944 norčujejo iz angleških padalcev v pesmici v kateri jih imenujejo s psovko John Bull in opisujejo, kako partizani poberejo padalcem škornje, jopič, bluzo, srajce, hlače, pas, prstan, uro, mošnjo, čokolado in topak. Profesor Šubic je celo dodal temu ilustracije.
  Naj govori namesto mene npr. Ameriški letalec john I. Petit: “Dne 19.3. smo se vračali iz zračnega napada in hiteli na našo bazo v Italiji. Protiletalska obramba je zadela naš aeroplan, da smo morali odskočiti s padalom. Ko sem pristal na tleh, sta se mi približala dva dečka in m spremila do gruče ljudi. Po rdečih zvezdah na kapah sem jih spoznal za partizane. Odleglo mi je, čutil sem, da sem na varnem. Peljali so me v neko vas in me okrepčali, in neka žena, ki je govorila angleško, mi je povedala, da me bodo poslali v bolico. Sedaj se imenitno počutim, moje rane so skoraj zaceljene, in kmalu bom šel nazaj na svojo bazo. Partizani silno pazijo nan as, ravnajo z name, kot bi bili doma in nam dajejo najboljše, kar imajo. Kar se tiče zdravniške postrežbe, ne bi mogli imeti boljše. Prepričan sem, da bo vsak Američan, ki je nekaj časa preživel s partizani, povedal isto. Jugoslovanska Osvobodilna vojska je čudovita organizacija. Mnogo prispeva v tej vojni tudi s tem, da rešuje ameriške padalce. Hvaležen sem partizanom za vse, kar so storili meni in drugim Američanom”
  Primerjajmo, kako je ravnal župnik iz Prečne in kako mi, očitno posadko istega letala in istega dne!
  In še eno izjavo kapetana Jima godwina, šefa zavezniške vojne misije pri našem Glavnem štabu: “Kot šef anglo-ameriških zveznih oficirjev pri Glavnem štabu Slovenije se zahvaljujem NOV in POS in Slovencem, ki podpirajo Osvobodilno gibanje pod Titovim vodstvom, za njihovo izredno pozornost, prijazno ravnanje in zvestobo zavezniški stvari, ki jo kažejo tudi v tem, da prevažajo, hranijo, jemljejo pod krov in strežejo ranjenim ameriškim pilotom, ki jih je sestrelil nemški napadalec. Slišal sem lažne vesti, ki imajo svoj izvor v nemški propaganda, da so partizani razmrcvarili ameriške piloto in slabo ravnali njimi. Govoril sem s slehernim ameriškim pilotom, ki se je spustil na splovensko zemljo, odkar sem tu v službi, in vsak od njih mi je poročal samo, da so pristaši osvobodilnega gibanja v Sloveniji najbolje ravnali z njim. Letalci so mnenja, da ste čudoviti ljudje in ponosni so na to, da morejo biti z vami med vašo osvobodilno borbo. Zagotavljam vam, da sleherno zavezniško letalo, ki leti nad vašim ozemljem ve za vašo plemenito borbo za svobodo in vsakdo v srcu upa, da bo prišel v roke partizanom, če bo tako nesrečen, da bo sestreljen.”
  Domobranci torej zavezniške padalce ubijajo, skrunijo mrliče, jih izropajo, izročijo jih Nemcev in se javno v tisku vesele njihove nesreče. Mi jih rešujemo, negujemo in pošiljamo domov.

  • sprehajalec

   Kaj se pa ti greš, da copy pejstaš knjigo znanega in dobro plačanega reporterja Edija Šelhausa, raziskovalca tega področja? Saj te zadeve so na voljo v knjižnicah že 60 let in so nam dobro znane.

   Napiši raje kaj, kar nam še ni znano. To smo vse že brali.

 • sprehajalec

  Njegovo letalo Republic P-47D Thunderbolt (Grom), z njegovo dodano designacijo Prety Betty.

  http://cdn1.bigcommerce.com/server1900/9aa77/products/22633/images/47476/unnamed__58126.1445036191.470.315.jpg?c=2

  Kako skrbijo za svoje mrtve, pa je tukaj. Podatki o njemu na web strani in iskalnik find grave.

  https://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=56299254

  Ima grob na Nizozemskem čeprav posmrtnih ostankov do takrat še niso našli.

  • dr Janez Sveti

   Ti pa nimaš veliko dela, da se ti da brskat za grobovi ameriških vojakov? Cele dneve komentiraš. Zgubidan so včasih rekli takšnim nič koristnim ljudem. Od česa pa živiš? Od sociale? Vidva bi si z Olgico lahko ustvarila gnezdece, pod kakšnim mostom, pa bi skupaj pisarila.
   DRjanez Sveti genij

   • sprehajalec

    Stvari, ki mi prinašajo kruh za življenje, delam tako hitro in dobro, da ostane časa za kakšen komentar. Drugače da ne boš v skrbeh zame, letalstvo je moja specialiteta.

    Eni imamo takšno sposobnost, je pa res, da so v Sloveniji v povprečju tudi kakšni bolj kratke in počasne misli, pa so potem fouš, ker jim vse vzame veliko časa…..

    • dr Janez Sveti

     Letaš? Tramal ali Doreta +alkohol?
     DR janez Sveti specialist

     • sprehajalec

      Ne, ne, nič od tega. Nekaj kar je znanstvena fantastika zate…

     • dr Janez Sveti

      Preseneti me.
      DR janez Sveti vesoljc

 • FRANC3

  Lepo in hvale vredno. Po toliko letih so človeku dali grob. Pri nas v Sloveniji pa pobite ljudi brez obsodbe še vedno označujejo za izdajalce.
  Dvojna morala: Naši in vaši!!!

 • Roman

  Američani so se skupaj z partizani borili proti nacistom in njihovim pomočnikom (domobrancem).

  • KAPIBARA

   .. in komunistom, katere so še dolgo po vojni preganjali..”Lov na čarovnice”

  • Bozz

   Ja, to je bila bolj strategija sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj. Drugega kot to niso imeli skupnega.

   http://www.defensemedianetwork.com/stories/churchills-deal-with-the-devil/

   To so res bili slalomi, najprej je Stalin bil zaveznik s Hitlerjem, potem pa z Angleži. Tito in njegovi partizani so pomagali zavezniškim sestreljenim pilotom, potem so pa poskrbeli, da se zavezniki ne bi slučajno izkrcali na Jadranski obali. Tukaj ni bilo nič iskrenega, samo koristi oz. izkoriščanje.

 • Olga

  Tako delajo civilizirani narodi! Človek je dobil svoje ime in grob! Naj počiva v miru v domači zemlji, ob prijatelju! Kaj pa Slovenci??!!

 • dr Janez Sveti

  Šokantno!
  Novica, ki je zasenčila vse druge. Medij resnice jo objavlja,ker je to najpomembnejša novica dneva. Grozljivo.
  DR Janez Sveti Katastrofa

 • Hribouc

  Tako je to pri ljudeh med ljudmi za Človeka v Božjem imenu!

 • gujdek

  Tudi meni je zdaj zapasalo eno hladno laško…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!